Betöltés...
Azelado.hu > Agrár > Hirdetés

Cefre-Mustfokoló 0-30 V/V% Hőmérős 18 cm - Musthoz És Cefréh

Hőmérős must és cefrefokolóAmennyiben nem 20 C0, akkor a hőmérő segíti bemérni a
hőfokot és táblázat alapján tudja megállapítani a mért must és cefre
fokot. A fajsúlyozás 20 C0 fokon történt! A folyadékot üveg vagy
műanyag átlátsző fokolóhengerbe töltjük. A tiszta és
száraz szeszfokolót óvatosan, olyan mélységig engedjük süllyedni, hogy
lebegjen a folyadékban. A leolvasás előtt meg kell győződni arról, hogy a fokoló
teljesen szabadon úszik-e és nem ér az edény falához vagy fenekéhez. A
fokoló hiteles mérésre nem alkalmas!Mustfokolás: A must legjellemzőbb
értékmérője a cukortartalom, azaz a mustfok, amely végül is az
egész évi munka egyik eredménye. A must cukortartalmát mustfokolóval
állapítjuk meg. A mustfokoló hőmérővel valamint mustfok skálával
ellátott sűrűségmérő, amely csak erjedésmentes, tiszta mustban mér
pontosan. A tiszta mustot félliteres üvegbe vagy átlátszó műanyag hengerbe
töltjük. A must felszínén képződő habot a henger túltöltésével
eltávolítjuk. A mustfokolót vízben lemossuk, szárazra töröljük,
óvatosan a mustba eresztjük addig a mélységig, ahol a folyadékban szabadon
lebeg. A fokoló ne érjen a henger falához. Amikor a fokoló a hengerben
megállapodott, a mustnak a fokolószár felső letapadási pontjánál
leolvassuk a mustfokot. A valódi mustfokot a megfelelő
hőmérsékleti korrekció után kapjuk meg. 20 °C-n pontosan egyezik a
látszólagos és a valódi mustfok. Ennél melegebb musthoz 2°C 0,1
mustfokot hozzáadjuk, a hidegebből viszont2°C 0,1 mustfokot levonjuk. A
skálán leolvasott érték azt mutatja, hogy egy kilogramm mustban hány
 dekagramm cukor van.Cefre: általában így neveznek minden
többé-kevésbé sűrű, több-kevesebb cukrot tartalmazó anyagot, mely abból a
célból készült, hogy szeszes erjedésen menjen keresztül. Van
szőlő-cefre, szilva-cefre, gyümölcs-cefre, szesz-cefre, sör-cefre stb. Az
erjedés megkezdése előtt a cefrét -édes cefrének-, utána -érett cefrének
nevezik.A cefrefokmérő alkalmas különböző gyümölcsökből készült cefrefolyadékok
cukorfokának mérésére. A kiforrt cefrének 0 fok körüli értéket kell
mutatni. Ha pontosan 20 Celsius fokon 0 értéket mutat, akkor az azt
jelenti, hogy a cefre jól kiforrt és nincsen benne cukor. A cefrefokoló
csak a cukrozatlan cefrénél mutat pontos értéket. A cefre várható
szeszhozama minden gyümölcsnél a cukortartalomtól függ. Az alacsonyabb
cukortartalmú gyümölcsök, pl. őszibarack, eper szeszhozama kb. 3% V/V,
barack, körte szeszhozama kb.4% V/V, szilva, alma, vegyes
gyümölcs várható szeszhozama: kb.4-5% V/V, meggy 5% V/V, cseresznye 6%
V/V, szőlő 9-10 % V/V. Ezek az értékek csak tájékoztató jellegűek.Mérési
sorrend: A folyadék hőmérsékletét beállítjuk 20 ? C- ra, majd megfelelő
alakú üvegedénybe töltjük. A folyadékoszlop minimum magassága a fokoló
hosszától, legalább 2 cm-el legyen hosszabb.  A fokolót a folyadékba
helyezzük, ügyelve arra, hogy szabadon lebegjen. A
leolvasás szemmagasságban történjen,a mérő nyugalmi
állapotában. Ezután a folyadék felszínén elhelyezkedő vonal a helyes
érték. Mérés után a fokolóra tapadt folyadékot tiszta vízzel mossuk
le.  Cefre mustfokoló adatok  Mérési tartomány must: 10 -
30  Mérési tartomány cefre: 0 - 20  Hőmérő: 0-30°C Termék teljes
hossza: 31 cm Anyag: Üveg 

Tovább
Adatlap
Ár: 4.400 Ft
A hirdető: Kereskedőtől
Értékesítés típusa: Eladó
Termék: Egyéb
 
Feladás dátuma: 2024.04.26
Eddig megtekintették 25 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Cefre-Mustfokoló 0-30 V/V% Hőmérős 18 cm - Musthoz És Cefréh
Lehetőségek
Megosztók

Agrár rovaton belül a(z) "Cefre-Mustfokoló 0-30 V/V% Hőmérős 18 cm - Musthoz És Cefréh" című hirdetést látja. (fent)