Azelado.hu > Agrár > Hirdetés
Cefre-mustfokoló 0-30% V/V (18cm)
Cefre és mustfokolóMustfokoló és Cefrefokoló hőmérő nélküli!!! A pontos
mérés érdekében a mérni kívánt terméket 20 C0 kell beállítani, mert a
fajsúlyozás így lett beállítva. A folyadékot üveg vagy műanyag
átlátsző fokolóhengerbe töltjük. A tiszta és száraz fokolót
óvatosan, olyan mélységig engedjük süllyedni, hogy lebegjen a folyadékban. A
leolvasás előtt meg kell győződni arról, hogy a fokoló teljesen szabadon úszik-e
és nem ér az edény falához vagy fenekéhez. A fokoló hiteles mérésre nem
alkalmas!Must: A must legjellemzőbb értékmérője a cukortartalom, azaz a
mustfok, amely végül is az egész évi munka egyik eredménye. A must
cukortartalmát mustfokolóval állapítjuk meg. A mustfokoló lehet hőmérővel vagy
hőmérő nélkül, valamint mustfok skálával ellátott sűrűségmérő, amely csak
erjedésmentes, tiszta mustbanmér pontosan. A tiszta mustot fél literes üvegbe
vagy átlátszó műanyag hengerbe töltjük. A must felszínén képződő habot a
henger túltöltésével eltávolítjuk. A mustfokolót vízben lemossuk , szárazra
töröljük, óvatosan a mustba eresztjük addig a mélységig, ahol a folyadékban
szabadon lebeg. A fokoló ne érjen a henger falához. Amikor a fokoló a hengerben
megállapodott, a mustnak a fokolószár felső letapadási pontjánál leolvassuk a
mustfokot. A valódi mustfokot a megfelelő hőmérsékleti korrekció után kapjuk
meg. 20 °C-n pontosan egyezik a látszólagos és a valódi mustfok. Ennél melegebb
musthoz 2°C 0,1 mustfokot hozzáadjuk, a hidegebből viszont 2°C 0,1
mustfokot levonjuk. A skálán leolvasott érték azt mutatja, hogy egy kilogramm
mustban hány dekagramm cukor van.Cefre: általában így neveznek minden
többé-kevésbé sűrű, több-kevesebb cukrot tartalmazó anyagot, mely abból a
célból készült, hogy szeszes erjedésen menjen keresztül. Van
szőlő-cefre, szilva-cefre, gyümölcs-cefre, szesz-cefre, sör-cefre stb. Az
erjedés megkezdése előtt a cefrét -édes cefrének-, utána -érett cefrének
nevezik.A cefrefokmérő alkalmas különböző gyümölcsökből készült cefrefolyadékok
cukorfokának mérésére. A kiforrt cefrének 0 fok körüli értéket kell
mutatni. Ha pontosan 20 Celsius fokon 0 értéket mutat, akkor az azt
jelenti, hogy a cefre jól kiforrt és nincsen benne cukor. A cefrefokoló
csak a cukrozatlan cefrénél mutat pontos értéket. A cefre várható szeszhozama
minden gyümölcsnél a cukortartalomtól függ. Az alacsonyabb cukortartalmú
gyümölcsök, pl. őszibarack, eper szeszhozama kb. 3% V/V, barack, körte
szeszhozama kb.4% V/V, szilva, alma, vegyes gyümölcs várható szeszhozama:
kb.4-5% V/V, meggy 5% V/V, cseresznye 6% V/V, szőlő 9-10 % V/V. Ezek az
értékek csak tájékoztató jellegűek.Mérési sorrend: A folyadék hőmérsékletét
beállítjuk 20 ? C- ra, majd megfelelő alakú üvegedénybe töltjük. A
folyadékoszlop minimum magassága a fokoló hosszától, legalább 2 cm-el legyen
hosszabb. A fokolót a folyadékba helyezzük, ügyelve arra, hogy
szabadon lebegjen. A leolvasás szemmagasságban történjen,a mérő nyugalmi
állapotában. Ezután a folyadék felszínén elhelyezkedő vonal a helyes
érték. Mérés után a fokolóra tapadt folyadékot tiszta vízzel mossuk
le. Cefre-must fokokoló adatok Mérési
tartomány must: 10-30 cefre 0 - 20 fok Mérési
tartomány cefre: 0 - 20 fok Termék teljes hossza 18 cm Anyag: Üveg
mérés érdekében a mérni kívánt terméket 20 C0 kell beállítani, mert a
fajsúlyozás így lett beállítva. A folyadékot üveg vagy műanyag
átlátsző fokolóhengerbe töltjük. A tiszta és száraz fokolót
óvatosan, olyan mélységig engedjük süllyedni, hogy lebegjen a folyadékban. A
leolvasás előtt meg kell győződni arról, hogy a fokoló teljesen szabadon úszik-e
és nem ér az edény falához vagy fenekéhez. A fokoló hiteles mérésre nem
alkalmas!Must: A must legjellemzőbb értékmérője a cukortartalom, azaz a
mustfok, amely végül is az egész évi munka egyik eredménye. A must
cukortartalmát mustfokolóval állapítjuk meg. A mustfokoló lehet hőmérővel vagy
hőmérő nélkül, valamint mustfok skálával ellátott sűrűségmérő, amely csak
erjedésmentes, tiszta mustbanmér pontosan. A tiszta mustot fél literes üvegbe
vagy átlátszó műanyag hengerbe töltjük. A must felszínén képződő habot a
henger túltöltésével eltávolítjuk. A mustfokolót vízben lemossuk , szárazra
töröljük, óvatosan a mustba eresztjük addig a mélységig, ahol a folyadékban
szabadon lebeg. A fokoló ne érjen a henger falához. Amikor a fokoló a hengerben
megállapodott, a mustnak a fokolószár felső letapadási pontjánál leolvassuk a
mustfokot. A valódi mustfokot a megfelelő hőmérsékleti korrekció után kapjuk
meg. 20 °C-n pontosan egyezik a látszólagos és a valódi mustfok. Ennél melegebb
musthoz 2°C 0,1 mustfokot hozzáadjuk, a hidegebből viszont 2°C 0,1
mustfokot levonjuk. A skálán leolvasott érték azt mutatja, hogy egy kilogramm
mustban hány dekagramm cukor van.Cefre: általában így neveznek minden
többé-kevésbé sűrű, több-kevesebb cukrot tartalmazó anyagot, mely abból a
célból készült, hogy szeszes erjedésen menjen keresztül. Van
szőlő-cefre, szilva-cefre, gyümölcs-cefre, szesz-cefre, sör-cefre stb. Az
erjedés megkezdése előtt a cefrét -édes cefrének-, utána -érett cefrének
nevezik.A cefrefokmérő alkalmas különböző gyümölcsökből készült cefrefolyadékok
cukorfokának mérésére. A kiforrt cefrének 0 fok körüli értéket kell
mutatni. Ha pontosan 20 Celsius fokon 0 értéket mutat, akkor az azt
jelenti, hogy a cefre jól kiforrt és nincsen benne cukor. A cefrefokoló
csak a cukrozatlan cefrénél mutat pontos értéket. A cefre várható szeszhozama
minden gyümölcsnél a cukortartalomtól függ. Az alacsonyabb cukortartalmú
gyümölcsök, pl. őszibarack, eper szeszhozama kb. 3% V/V, barack, körte
szeszhozama kb.4% V/V, szilva, alma, vegyes gyümölcs várható szeszhozama:
kb.4-5% V/V, meggy 5% V/V, cseresznye 6% V/V, szőlő 9-10 % V/V. Ezek az
értékek csak tájékoztató jellegűek.Mérési sorrend: A folyadék hőmérsékletét
beállítjuk 20 ? C- ra, majd megfelelő alakú üvegedénybe töltjük. A
folyadékoszlop minimum magassága a fokoló hosszától, legalább 2 cm-el legyen
hosszabb. A fokolót a folyadékba helyezzük, ügyelve arra, hogy
szabadon lebegjen. A leolvasás szemmagasságban történjen,a mérő nyugalmi
állapotában. Ezután a folyadék felszínén elhelyezkedő vonal a helyes
érték. Mérés után a fokolóra tapadt folyadékot tiszta vízzel mossuk
le. Cefre-must fokokoló adatok Mérési
tartomány must: 10-30 cefre 0 - 20 fok Mérési
tartomány cefre: 0 - 20 fok Termék teljes hossza 18 cm Anyag: Üveg
Adatlap
Ár: | 1.990 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Termék: | Egyéb |
Feladás dátuma: | 2025.01.04 |
Eddig megtekintették 13 alkalommal |
A hirdető adatai
Agrár rovaton belül a(z) "Cefre-mustfokoló 0-30% V/V (18cm)" című hirdetést látja. (fent)