Betöltés...

Csuta Búzacsíra (250 g)

A csíra a búzaszem része, amelyből az új növény fejlődik. A lisztté őrlés során
különítik el. Bár a magnak csak kis részét alkotja, nagy a tápértéke. A csíra
érdekében gyűlik a liszttest tápanyaga, védelmére alakul a szem hét rétegű héja.
A csíra sok különleges fehérjét, olajat és abban oldott vitaminokat tartalmaz.
Magában fogyasztják, vagy liszttel együtt levesek, pörköltek sűrítésére
használják. A búzacsíra gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyag
tartalmának köszönheto. A daganatos és szív-érrendszeri betegségek
megelozésében, az emésztési folyamatok könnyítésében, a csontvédelemben játszik
kitüntetett szerepet. A búzaszem un. embrió része, csíraállománya gazdagon
bovelkedik ásványi anyagokban, amelyek szerepet játszanak a búzaszem egészséges
fejlodésében, növekedésében, érésében. Melyek ezek a nélkülözhetetlen ásványi
anyagok, vitaminok? Elsoként a magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom emelendo
ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium,
kalcium mennyisége sem lebecsülendo. Mindezek a felsorolt nyomelemek, ásványi
anyagok nagyon jelentos élettani és biokémiai funkciót töltenek be az emberi
szervezetben. Receptek: Tofu golyócskák Hozzávalók: 30 dkg tofu 17 g búzacsíra
vagy durvára őrölt napraforgómag 17 g teljesőrlésű búzaliszt 10 g reszelt hagyma
1 gerezd áttört fokhagyma 3 g fűszerkeverék 2 g fehérbors 5 g tengeri só Az
összetevőkből jól összedolgozott masszát készítünk és kb. 30 percig pihentetjük.
Nedves kézzel kis golyókat formálunk és forró olajban kisütjük. Vegyes körettel,
öntetekkel kiváló. Búzacsíra-saláta Hozzávalók: 1 fej friss jégsaláta 1 marék
búzacsíra 2-3 szál sárgarépa egy szép zöldalma durvára vágott dióbél extra szűz
olívaolaj balzsamecet Elkészítés: Az almát mossuk és hámozzuk meg, vágjuk vékony
karikákra, majd gyufaszálvékony hasábokra. Miután összevágtuk, csepegtessünk rá
néhány csepp citromlevet, nehogy megbarnuljon, ez az ízét is kellemesebbé teszi.
A sárgarépát is mossuk és tisztítsuk meg, vágjuk vékony csíkokra, és keverjük az
almához. A jégsalátát tépkedjük apróbb darabokra, tegyük egy tálba, és keverjük
hozzá a búzacsírát. Öntözzük meg egy kevés szűz olívaolajjal, néhány csepp
balzsamecettel, és keverjük jól el. Tálaláskor a tányérra először a
salátás-csírás keveréket tegyük, erre halmozzuk az almás-répás csíkokat, végül
szórjuk meg a vágott friss dióbéllel. Pogácsa búzacsírával Hozzávalók: 25 dkg
liszt 12 dkg margarin 12 dkg búzacsíra 8 dkg kristálycukor 1 tojás 1 dl tejföl
csipet só Elkészítés: A búzacsírát kissé aprítsd fel. Keverd össze a
hozzávalókat. A közepesnél egy kicsit keményebb tésztát fogsz kapni. Nyújtsd ki,
majd szaggass belőle apró pogácsákat. Tedd tepsibe, a tetejüket kend meg
tojásfehérjével, és közepes lángon süsd meg. Elkészítési idő: 45 perc
Graham-kenyér búzacsírával házilag Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők,
mennyiségek 1 kg grahamliszt 10 dkg búzacsíra 10 dkg kukoricaliszt 10 dkg
zabpehely 1 dkg élesztő 1 dkg só 1 evőkanál lenmag 5 dkg napraforgóolaj 1 dkg
méz Az élesztőt mézes, langyos vízben megkelesztjük. A zabpelyhet kávédarálón
megőröljük. Ezután a különböző liszteket a búzacsírával, a sóval és a lenmaggal
jól összekeverjük. Az élesztőt ráöntjük a lisztre, a langyos vízzel alaposan
eldolgozzuk, és közben hozzáadjuk az olajat. Az így elkészült tésztát tálban 3-4
órán át langyos helyen megkelesztjük. Ez idő letelte után kiolajozott tepsibe
tesszük, 30 percig pihentetjük, és közepesen meleg sütőben sütjük kb. 45-50
percig. Ha kész, a tepsiből óvatosan a kenyérvágó deszkára borítjuk és tiszta
konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni Magos müzlialap Hozzávalók: 25 dkg
zabpehely, 20 dkg szójapehely, 15 dkg árpapehely, 10 dkg búzacsíra, 5 dkg
dióbél, 5 dkg földimogyoró, 5 dkg mandula, 5 dkg héj nélküli tökmag, 5 dkg
napraforgómag, 5 dkg szezámmag. Lemúriai, magas bio-rezonanciás kenyér
Hozzávalók: 1 kg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt, 500 gr étkezési búzacsíra
!!! - Vigyázat, itt nem a csíráztatott búzára gondolunk, hanem a kereskedelemben
kapható lisztszerű termékre! 10 gr (kb. egy mogyorónyi) élesztő (nincs tévedés ?
minimális kell hozzá), élesztő helyett használhatsz 1,5 kávéskanál
szódabikarbónát (lúgosít), 2 pohár élőflórás natúr joghurt (pl. DANONE Aktívia,
vagy hasonló), 6dl, 40 Celsius fokos víz (kicsit melegebb a kézmelegnél), 3,5
teáskanál tengeri só, 9 evőkanál tökmagolaj, lenmagolaj vagy kendermagolaj
(lehet vegyesen is), 4 nagy marék hántolt, natúr napraforgómag, 2 marék hántolt
tökmag, 2 db téglalap alakú sütőforma (11 cm széles X 30 cm hosszú X 8 cm
magas). A forma kibélelésére sütőzacskó (celofán) Megjegyzés: A búzacsírát
kiválthatod 500 gr fehér liszttel (BL 55) ? de szerintem a kenyér elveszíti tőle
az aromáját, és csökken a biorezonanciás energiaszintje is. Ha kenyérsütő géppel
dolgozol, akkor a mennyiség 1/3-át vedd! A tapasztalatom azonban azt diktálja,
hogy kell neki a minimum 4-5 óra kelés a fermentálódáshoz, a gép ugyanis túl
gyorsan végez! Vannak ételek amikhez igenis illik követni a hagyományokat a
megfelelő eredmény érdekében. (25 éves háziasszonyi tapasztalat) Állítólag
pörköltszaft tunkolására nem alkalmas -szendvicsekhez, köztes étkezésekhez,
reggelihez azonban a legkitűnőbb. Elkészítés lépésekben: A búzacsírát vegyítsd
össze a tönkölyliszttel. Melegíts 6 dl vizet kb 40 Celsius fokosra és olvaszd
fel benne a kb mogyorónyi élesztőt. A lisztkeverékből tégy az élesztős vízbe
annyit, hogy tejfölsűrűségű kovászt kapj. Tedd a kovászt langyos helyre és kb
fél órát hagyd kelni. Ha felfutott, add az egészet a lisztkeverékhez a többi
hozzávalóval együtt. Ízlés szerint, fél marék olajos magkeveréket hagyj meg a
kenyér megszórásához. Gyúrd össze, amíg el nem válik az edény falától. Elég
masszív, sötét színű tésztát kapsz, keményebbet az átlagos kelt kenyértésztánál.
Ne ijedj meg, csak gyúrd össze. Ha szódabikarbónát használsz, akkor csak 1-2
órát pihentesd a tésztát miután összegyúrtad. Lisztezd be a tetejét és
konyharuhával letakarva hagyd kelni 2 teljes órán keresztül. 2 óra elteltével
deszkán vágd két egyenlő darabra, gyúrd át őket, formálj akkora hengereket, hogy
a sütőfóliával kibélelt formába férjen. Tipp: egy kevés tengeri sót olvassz fel
egy dl vízben, és kend meg a kenyereket. Szórd rá az olajos magkeveréket.
Konyharuhával letakarva, langyos helyen további 2,5 ? 3 órát keleszd. Sütés
előtt megint érdemes a kenyereket sós vízzel átkenni. Melegítsd fel a sütőt 180
Celsius fokra úgy, hogy a sütő aljára elhelyezel egy kis lábas vizet a pára
kedvéért. Süsd a kenyereket aranybarnára kb 50 perc ? 1 óra alatt. Megjegyzés: A
szódabikarbónás változat sokkal egészségesebb, és kevésbé munka és időigényes.

Tovább
Adatlap
Ár: 296 Ft
A hirdető: Kereskedőtől
Értékesítés típusa: Eladó
 
Feladás dátuma: 2024.07.17
Eddig megtekintették 30 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Csuta Búzacsíra (250 g)
Lehetőségek
Megosztók

Ételek, italok rovaton belül a(z) "Csuta Búzacsíra (250 g)" című hirdetést látja. (fent)



Az oldal ezen része csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem