Natur Tanya vegán bélradír plusz 480 ml
NATUR TANYA® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ A Natur Tanya® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ 3 féle
vízoldékony prebiotikus rostforrást, valamint standardizált orvosi citromfű
kivonatot koncentrál, folyékony formában a bélrendszer egészségéhez, az emésztés
támogatásához1 és az étkezések utáni kisebb mértékű vércukorszint-emelkedéshez2.
3 FÉLE PREBIOTIKUS ROST, 7500 MG AKTÍV HATÓANYAGBÓL Fruktooligoszacharidok
(GOFOS?) Almahéjból kivont alma pektin Fibregum? teljesen természetes akácia
élelmi rost 100 MG CITROMFŰ KIVONATTAL VEGÁN, LIKVID FORMULA, HOZZÁADOTT CUKOR
NÉLKÜL* NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZERT, SZÍNEZÉKET ÉS AROMÁT
CSÖKKENTETT SZÉNHIDRÁTTARTALOM TERMÉSZETES CITROM ÍZZEL ÉS TERMÉSZETES EREDETŰ
ÉDESÍTŐSZERREL FÜGGETLEN, AKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT TERMÉK GLUTÉN - ÉS
LAKTÓZMENTES FORMULA Natur Tanya® vegán bélradír plusz A NATUR TANYA® VEGÁN
BÉLRADÍR PLUSZ ÖSSZETEVŐI Adagonként 7500 mg rostanyag; védjegyzett és
enzimatikus úton előállított rövid láncú fruktooligoszacharidokkal (GOFOS?),
almahéj pektinnel,védjegyzett, akáciafa törzséből és ágaiból nyert szárított
növényi nedvvel (Fibregum?) és adagonként 100 mg orvosi citromfű kivonattal,
amely 1hozzájárul a bélrendszer egészséges működéséhez, az emésztés
támogatásához és a fizikális jólléthez. A NÖVÉNYI ÉLELMISZEREKBŐL SZÁRMAZÓ
OLDHATÓ ROSTOK Az oldható rostok stimulálják a számunkra hasznos baktériumok
növekedését és tevékenységét, és rövid szénláncú zsírsavakra ((SCFA) butirát,
propionsav, ecetsav) fermentálódnak. Hozzájárulnak az egészséges emésztés
kialakításához, az immunrendszer támogatásához, a vércukorszint szabályzásához,
a testsúlykontrollhoz és kötődnek az emésztőrendszerben lévő zsírszerű
anyagokhoz, köztük a koleszterinhez és a toxinokhoz, elősegítve kiürülésüket.
FRUKTOOLIGOSZACHARIDOK (GOFOS?) Rövid fruktózláncokból felépülő, számos
növényben természetes formában megtalálható, fermentálható prebiotikus rost.
ALMAHÉJBÓL KIVONT ALMA PEKTIN A pektin egy vízben oldódó rost a növények
sejtfalában, amely a növényi részek szilárdságát adja. Vízzel keverve gélképző
hatása van, növeli a széklet volumenét és csökkenti a tranzitidőt. Lassítja a
gyomor ürülését, így a jóllakottságérzet tovább fennáll. FIBREGUM? TELJESEN
TERMÉSZETES AKÁCIA ÉLELMI ROST A FibregumTM egy akácia fából előállított
természetes élelmi FODMAP rost, melynek 90%-a garantáltan vízben oldódó forma.
Elágazó molekulaszerkezetének köszönhetően fokozatosan, és lassan fermentálódik
a vastagbélben, ahol nem okoz diszkomfort érzetet. ORVOSI CITROMFŰ KIVONAT,
STANDARDIZÁLT ROZMARINGSAV A citromfű antioxidáns hatóanyaga a rozmaringsav
emésztőrendszert fertőtlenítő hatású vegyület, segít idegi eredetű emésztési
zavarok esetén, nyugtató és görcsoldó a gyomor-bélrendszerre. Támogatja a jó és
rossz baktériumok egyensúlyának visszaállítását, a gyulladások visszaszorítását,
mérsékli a puffadást vagy hasi görcsöket. A Natur Tanya® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ
összetevői AZ EFSA ÉLELMI ROST DEFINÍCIÓJA Az Európai Élelmiszer-biztonsági
Hatóság (EFSA) a rost definícióját az alábbiakban határozza meg: A rost olyan
legalább három monomer egységgel rendelkező szénhidrát polimereket jelent,
amelyeket a vékonybél nem emészt meg, és nem szív fel, és amelyek az alábbi
kategóriákba tartoznak: Az élelmiszer fogyasztásra kerülő formájában
természetes módon jelen levő, ehető szénhidrát-polimerek,
Élelmiszer-nyersanyagból fizikai, enzimes vagy vegyi eljárással kinyert ehető
szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok
szerint kedvező élettani hatással bírnak, Ehető szintetikus
szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok
szerint kedvező élettani hatással bírnak.? ROSTBEVITEL ÉS EMÉSZTÉS Az egészséges
táplálkozás kapcsán a rostbevitel egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A
feldolgozott és finomított élelmiszerek elterjedésével egyre kevesebb rost kerül
a tányérunkra. A rostokat hagyományosan növényi anyagként fogyasztjuk, nem
szívódnak fel a belekből, mégis kedvezően hatnak az emésztésre. Székrekedés
esetén különösen ajánlott a rostdús táplálkozás, mert növelik a széklet
térfogatát, ezzel csökkentik a tranzit időt, a salakanyagok kevesebb időt
töltenek el a bélrendszerben. A kedvező hatások, azonban nem merülnek ki
ennyiben, a fenti okok miatt számos betegség megelőzésében játszhat szerepet
rostfogyasztásunk: bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségek, pl. diverticulosis,
reflux aranyér elhízás magas vérnyomás koleszterinszint cukorbetegség
Rostbevitel - emésztés és elhízás EMÉSZTÉS, ELHÍZÁS ÉS BÉLMIKROBIOM Ideális
esetben bélflóránkat túlnyomó részt (80-85%) számunkra hasznos baktériumok
alkotják, melyek befolyásolják az emésztést, és a jóllakottságérzet kialakulását
is. AZ EMÉSZTHETETLEN PREBIOTIKUS ROSTOK BEVITELE ELŐSEGÍTI A HASZNOS
BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSÁT ÉS ELŐSEGÍTIK BIZONYOS VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK
FELSZÍVÓDÁSÁT. Az emészthetetlen rostokat a bélbaktériumok fermentálják a
vastagbélben, mindeközben rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) termelődnek, melyek
közül kiemelten fontos a butirát. A vajsav butirát a legfontosabb bélvegyület a
pH-szabályzáshoz, a vastagbélhámsejtek megújulásához és a bélmikrobiom
színesítéséhez. A rövid szénláncú zsírsavak termelődése elősegíti az emésztést,
szabályozza az étvágyat és csökkentik a zsigeri zsírok mennyiségét. Egy
bélbaktériumok emésztésben betöltött szerepével foglalkozó kutatás 77 olyan
ikerpár bél mikrobiomátát vizsgálta, akik közül az egyik túlsúlyos, a másik
normál testalkatú volt. Az ikrek bélflórája eltért egymástól, a fő különbség a
baktériumok diverzitásában volt látható. A normál testsúlyú iker mikrobioma
sokfélébb volt, mint a súlyfelesleggel rendelkező testvéré, ami a baktériumok
különböző ételek emésztésre gyakorolt hatása miatt lehet. Egyre több bizonyíték
áll rendelkezésre arról, hogy a nyugati étrend és életmód diszbiózissal párosul.
AZ EMBERI SZERVEZET SZÁMÁRA EMÉSZTHETETLEN ROSTOKAT A BAKTÉRIUMOK FERMENTÁLJÁK,
AMELY OLYAN KÉMIAI ANYAGOKAT HOZ LÉTRE, MINT A BUTIRÁT, AMELY ELŐNYÖS AZ
EGÉSZSÉGES BÉLRENDSZER, AZ ÁLTALÁNOS EGÉSZSÉG ÉS TESTSÚLYCSÖKKENTÉS
SZEMPONTJÁBÓL. Egy újabb tanulmány azt találta, hogy a beleinkben lévő 2
baktériumtípusnak az aránya meghatározhatja, hogy mennyi súlyt adhatunk le egy
adott étrend mellett. Ez a két baktérium a rostokat és szénhidrátokat emésztő
Prevotella, a másik pedig a Bacetroidetes, melyből a több állati fehérjét és
zsírt fogyasztók rendelkeznek többel. A vizsgálatban 62 ember egy magas
rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó étrendet követett 26 héten
keresztül. Akiknek több Prevotella volt jelen a beleiben 2,3 kg-mal több
testzsírt vesztettek, mint azok, akik a másik baktériumból rendelkeztek nagyobb
mennyiséggel. Ezen túl, vízben nem oldódó rostok gélképző anyagok, amelyek vizet
szívnak magukba, megnövelve ezzel térfogatukat, mellyel hosszan tartó
teltségérzetet okoznak. A jóllakottságérzet nem sarkall minket a további
kalóriabevitelre. Egy vizsgálat szerint a fruktooligoszacharidokkal dúsított
sütemények nagyobb valószínűséggel növelték a jóllakottság érzését mint a sima
sütemények, amikor túlsúlyos önkénteseknek, adták azokat 9 g/nap dózisban. A
magas fruktooligoszacharid étrendet tartó csoportban jelentős BMI, testzsír,
zsigeri zsír, szérum összkoleszterin, LDL-koleszterin, és triglicerid szintet
figyeltek meg. Rostdús étrend hatása a szív és érrendszeri megbetegedések
prevenciójában is kedvező. A fruktooligoszacharidokkal való étrendkiegészítés
hatásait vizsgálta egy kutatás 51 alanyon, 4 héten keresztül. MIT JELENT A
FODMAP MOZAIKSZÓ? A kifejezés különböző fermentábilis szénhidrátok kezdőbetűinek
rövidítéséből áll össze. ?Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols?
Oligoszacharidok (köztük a fruktánok és a galaktooligoszacharidok (GOS))
Diszacharidok (köztük a laktóz) Monoszacharidok (köztük a fruktóz) Poliolok
(köztük a szorbitol, xylitol és mannitol) A FODMAP-ok olyan emészthetetlen
rostok, amelyek nem szívódnak fel a véráramba, a széklet tömegét növelve a
vastagbélbe kerülnek. Az itt élő bélbaktériumok fermentálják ezeket, amely a
bélflóra előnyös változásait idézi elő, azonban az erre érzékenyeknél, különösen
IBS esetén hasi diszkomfortérzetet, puffadást okozhat. Ilyen esetekben javasolt
a FODMAP-ok ideiglenes megszorítása az étrendben, de fermentábilis szénhidrátok
hosszú távú kiiktatása káros hatással lehet a bél mikrobiomra. STRESSZ ?
BÉLFLÓRA ÉS EMÉSZTÉS Az utóbbi években mindennapjaink részét képezi a stressz,
és ezzel együtt növekszik a depressziós, szorongásos zavarban szenvedők aránya.
Egyre több kutatás igazolja a bél mikrobioma és a mentális állapotunk között
lévő összefüggéseket, így amikor a gyomor-bélrendszer harmonikus működésére
gondolunk, figyelembe kell vennünk a stressz és a szorongás hatását is.
Táplálkozási szokásaink és bélflóránk összetétele befolyásolja az idegrendszer
működését, amely visszahat az emésztésre. A különböző ingerekre adott válaszok
is egyediek lehetnek. Vegyünk alapul egy stresszes időszakot, melynél van, aki
?stressz evésbe? kezd, de vannak, akiknek egy falat sem csúszik le a torkán. Az
idegrendszer hat a bélmozgás gyorsaságára, és az emésztőenzimek gyomorsav
termelődésére. Az emésztőrendszer működése pedig akár a gondolkodásunkra,
viselkedésünkre kedélyállapotunkra is hatással lehet. A citromfű egyik fő
nyugtató összetevője a rozmaringsav, ami nyugtató hatása révén segíti az idegi
eredetű emésztési zavarok enyhítését. Úgynevezett szélhajtó hatású gyógynövény,
vagyis képes enyhíteni a pangó emésztést és a hasi görcsöket is. Stressz ?
bélflóra és emésztésVÉRCUKORSZINT ÉS ROSTBEVITEL A Fibregum? egy emészthetetlen
szénhidrát nullához közeli glikémiás indexszel. A Fibregum?-ot sikeresen
vizsgálták egészséges és kockázatnak kitett embereknél az étkezés utáni
glikémiára gyakorolt hatását illetően. A Bizottság 854/2016/EU végrehajtási
rendelete a következőt állítja: ?A cukrok helyett akáciát tartalmazó
ételek/italok alacsonyabb vércukorszint növekedést indukálnak fogyasztásukat
követően a cukrokat tartalmazó ételekkel/italokkal összehasonlítva.? A magas
rostbevitel az ételek fokozatos felszívódását vonja maga után, amely elnyújtva
emeli meg a vércukor, illetve inzulin szintet. A glükóz ilyen módon történő
felszívódása cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is kedvező. Az inzulin
fő feladata a glükóz beépítése a sejtekbe, aminek vércukor csökkentő hatása van,
másrészről ez az egyetlen hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi.
Tehát minél több inzulin termelődik annál inkább növekszik rajtunk a nem kívánt
zsírréteg. A glikémiás index a szénhidrátoknak azt a tulajdonságát jelöli, hogy
mennyire emelik meg a vércukorszintet. A magas glikémiás indexű élelmiszerek
tehát nagyban hozzájárulnak az inzulin szint megemelkedéséhez, aminek hatására
szervezetünk hozzákezd a zsírok elraktározásához. 379%-al csökkentett
szénhidrát-, és 484%-al csökkentett cukortartalom a hasonló termékekhez képest.
AZ ALACSONY ÉS A NAGY MOLEKOLATÖMEGŰ ROSTOK MEGFELELŐ MENNYISÉGÉT AKKREDITÁLT
LABORVIZSGÁLATTAL IGAZOLJUK. A termékhez adott orvosi citromfű jelentősége abban
is áll, hogy 2014-ben az Év Gyógynövényének választották hazánkban. Adagok száma
a termékben: 12 Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap. Felbontás
után hűtőben tárolva 1 hónapig fogyasztható. Hatóanyagok a napi adagban
40 ml-ben Fruktooligoszacharidok (GOFOS) 7000 mg Alma
pektin (almahéjból kivont) 250 mg Akácia rost (Fibregum) 250 mg
Orvosi citromfű kivonat - amelyből rozmaringsav 100 mg 2,5 mg
Fibregum? is a trademark of Nexira. GOFOS? is a trademark of Galam Ltd. 100
mg orvosi citromfű kivonat, 200-600 mg szárított pornak felel meg. A cukrok
helyett tartalmazó ételek/italok fogyasztása esetén, a fogyasztás után kisebb
mértékű vércukorszint-emelkedés következik be, mint a cukrot tartalmazó
ételek/italok fogyasztása esetén. Adagolási javaslat: Napi 40 ml, lehetőleg
reggel éhgyomorra, kb. 1 dl vízzel elfogyasztva. Használat előtt felrázandó!
Figyelmeztetés: A készítmény természetes voltából eredően üledékképződés
előfordulhat, ez azonban nem befolyásolj a termék minőségét és hatékonyságát. A
készítmény színe, íze, állaga termékenként változhat. Az ajánlott napi
mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a
kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A termék
alkalmazható vérhígítók használata esetén A termék 3 éves kortól alkalmazható,
a napi adag felével, a napi rostbevitelhez igazítva. A termék alkalmazható
cukorbetegség esetén A termék alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó! OGYÉI ny.sz:
29828/2022 100%-ban Magyar tulajdonú cég. A termék megvásárlásával magyar
munkahelyeket támogat! Összetevők: tisztított víz, rövid láncú
fruktooligoszacharidok (FOS), alma pektin (almahéjból kivont), akácia rost
(Fibregum?), étkezési sav (citromsav), természetes citrom aroma, orvosi citromfű
(Melissa officinalis L.) föld feletti részének kivonata 2-6:1- standardizált
2,5% rozmaringsav tartalommal, tartósítószer (kálium-szorbát), édesítőszer
(sztéviából származó szteviol-glikozidok). Természetes módon előforduló cukrokat
tartalmaz. Csökkentett szénhidrát, és cukortartalom. Jellemzők vegán Igen per
100 g kcal 36 kcal zsír 0 g ebből telített zsírsavak 0 g szénhidrát 2,6 g ebből
cukrok 2,3 g rost 13 g fehérje 0 g só 1,1 g
vízoldékony prebiotikus rostforrást, valamint standardizált orvosi citromfű
kivonatot koncentrál, folyékony formában a bélrendszer egészségéhez, az emésztés
támogatásához1 és az étkezések utáni kisebb mértékű vércukorszint-emelkedéshez2.
3 FÉLE PREBIOTIKUS ROST, 7500 MG AKTÍV HATÓANYAGBÓL Fruktooligoszacharidok
(GOFOS?) Almahéjból kivont alma pektin Fibregum? teljesen természetes akácia
élelmi rost 100 MG CITROMFŰ KIVONATTAL VEGÁN, LIKVID FORMULA, HOZZÁADOTT CUKOR
NÉLKÜL* NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZERT, SZÍNEZÉKET ÉS AROMÁT
CSÖKKENTETT SZÉNHIDRÁTTARTALOM TERMÉSZETES CITROM ÍZZEL ÉS TERMÉSZETES EREDETŰ
ÉDESÍTŐSZERREL FÜGGETLEN, AKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT TERMÉK GLUTÉN - ÉS
LAKTÓZMENTES FORMULA Natur Tanya® vegán bélradír plusz A NATUR TANYA® VEGÁN
BÉLRADÍR PLUSZ ÖSSZETEVŐI Adagonként 7500 mg rostanyag; védjegyzett és
enzimatikus úton előállított rövid láncú fruktooligoszacharidokkal (GOFOS?),
almahéj pektinnel,védjegyzett, akáciafa törzséből és ágaiból nyert szárított
növényi nedvvel (Fibregum?) és adagonként 100 mg orvosi citromfű kivonattal,
amely 1hozzájárul a bélrendszer egészséges működéséhez, az emésztés
támogatásához és a fizikális jólléthez. A NÖVÉNYI ÉLELMISZEREKBŐL SZÁRMAZÓ
OLDHATÓ ROSTOK Az oldható rostok stimulálják a számunkra hasznos baktériumok
növekedését és tevékenységét, és rövid szénláncú zsírsavakra ((SCFA) butirát,
propionsav, ecetsav) fermentálódnak. Hozzájárulnak az egészséges emésztés
kialakításához, az immunrendszer támogatásához, a vércukorszint szabályzásához,
a testsúlykontrollhoz és kötődnek az emésztőrendszerben lévő zsírszerű
anyagokhoz, köztük a koleszterinhez és a toxinokhoz, elősegítve kiürülésüket.
FRUKTOOLIGOSZACHARIDOK (GOFOS?) Rövid fruktózláncokból felépülő, számos
növényben természetes formában megtalálható, fermentálható prebiotikus rost.
ALMAHÉJBÓL KIVONT ALMA PEKTIN A pektin egy vízben oldódó rost a növények
sejtfalában, amely a növényi részek szilárdságát adja. Vízzel keverve gélképző
hatása van, növeli a széklet volumenét és csökkenti a tranzitidőt. Lassítja a
gyomor ürülését, így a jóllakottságérzet tovább fennáll. FIBREGUM? TELJESEN
TERMÉSZETES AKÁCIA ÉLELMI ROST A FibregumTM egy akácia fából előállított
természetes élelmi FODMAP rost, melynek 90%-a garantáltan vízben oldódó forma.
Elágazó molekulaszerkezetének köszönhetően fokozatosan, és lassan fermentálódik
a vastagbélben, ahol nem okoz diszkomfort érzetet. ORVOSI CITROMFŰ KIVONAT,
STANDARDIZÁLT ROZMARINGSAV A citromfű antioxidáns hatóanyaga a rozmaringsav
emésztőrendszert fertőtlenítő hatású vegyület, segít idegi eredetű emésztési
zavarok esetén, nyugtató és görcsoldó a gyomor-bélrendszerre. Támogatja a jó és
rossz baktériumok egyensúlyának visszaállítását, a gyulladások visszaszorítását,
mérsékli a puffadást vagy hasi görcsöket. A Natur Tanya® VEGÁN BÉLRADÍR PLUSZ
összetevői AZ EFSA ÉLELMI ROST DEFINÍCIÓJA Az Európai Élelmiszer-biztonsági
Hatóság (EFSA) a rost definícióját az alábbiakban határozza meg: A rost olyan
legalább három monomer egységgel rendelkező szénhidrát polimereket jelent,
amelyeket a vékonybél nem emészt meg, és nem szív fel, és amelyek az alábbi
kategóriákba tartoznak: Az élelmiszer fogyasztásra kerülő formájában
természetes módon jelen levő, ehető szénhidrát-polimerek,
Élelmiszer-nyersanyagból fizikai, enzimes vagy vegyi eljárással kinyert ehető
szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok
szerint kedvező élettani hatással bírnak, Ehető szintetikus
szénhidrát-polimerek, amelyek általánosan elfogadott tudományos bizonyítékok
szerint kedvező élettani hatással bírnak.? ROSTBEVITEL ÉS EMÉSZTÉS Az egészséges
táplálkozás kapcsán a rostbevitel egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A
feldolgozott és finomított élelmiszerek elterjedésével egyre kevesebb rost kerül
a tányérunkra. A rostokat hagyományosan növényi anyagként fogyasztjuk, nem
szívódnak fel a belekből, mégis kedvezően hatnak az emésztésre. Székrekedés
esetén különösen ajánlott a rostdús táplálkozás, mert növelik a széklet
térfogatát, ezzel csökkentik a tranzit időt, a salakanyagok kevesebb időt
töltenek el a bélrendszerben. A kedvező hatások, azonban nem merülnek ki
ennyiben, a fenti okok miatt számos betegség megelőzésében játszhat szerepet
rostfogyasztásunk: bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségek, pl. diverticulosis,
reflux aranyér elhízás magas vérnyomás koleszterinszint cukorbetegség
Rostbevitel - emésztés és elhízás EMÉSZTÉS, ELHÍZÁS ÉS BÉLMIKROBIOM Ideális
esetben bélflóránkat túlnyomó részt (80-85%) számunkra hasznos baktériumok
alkotják, melyek befolyásolják az emésztést, és a jóllakottságérzet kialakulását
is. AZ EMÉSZTHETETLEN PREBIOTIKUS ROSTOK BEVITELE ELŐSEGÍTI A HASZNOS
BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSÁT ÉS ELŐSEGÍTIK BIZONYOS VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK
FELSZÍVÓDÁSÁT. Az emészthetetlen rostokat a bélbaktériumok fermentálják a
vastagbélben, mindeközben rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) termelődnek, melyek
közül kiemelten fontos a butirát. A vajsav butirát a legfontosabb bélvegyület a
pH-szabályzáshoz, a vastagbélhámsejtek megújulásához és a bélmikrobiom
színesítéséhez. A rövid szénláncú zsírsavak termelődése elősegíti az emésztést,
szabályozza az étvágyat és csökkentik a zsigeri zsírok mennyiségét. Egy
bélbaktériumok emésztésben betöltött szerepével foglalkozó kutatás 77 olyan
ikerpár bél mikrobiomátát vizsgálta, akik közül az egyik túlsúlyos, a másik
normál testalkatú volt. Az ikrek bélflórája eltért egymástól, a fő különbség a
baktériumok diverzitásában volt látható. A normál testsúlyú iker mikrobioma
sokfélébb volt, mint a súlyfelesleggel rendelkező testvéré, ami a baktériumok
különböző ételek emésztésre gyakorolt hatása miatt lehet. Egyre több bizonyíték
áll rendelkezésre arról, hogy a nyugati étrend és életmód diszbiózissal párosul.
AZ EMBERI SZERVEZET SZÁMÁRA EMÉSZTHETETLEN ROSTOKAT A BAKTÉRIUMOK FERMENTÁLJÁK,
AMELY OLYAN KÉMIAI ANYAGOKAT HOZ LÉTRE, MINT A BUTIRÁT, AMELY ELŐNYÖS AZ
EGÉSZSÉGES BÉLRENDSZER, AZ ÁLTALÁNOS EGÉSZSÉG ÉS TESTSÚLYCSÖKKENTÉS
SZEMPONTJÁBÓL. Egy újabb tanulmány azt találta, hogy a beleinkben lévő 2
baktériumtípusnak az aránya meghatározhatja, hogy mennyi súlyt adhatunk le egy
adott étrend mellett. Ez a két baktérium a rostokat és szénhidrátokat emésztő
Prevotella, a másik pedig a Bacetroidetes, melyből a több állati fehérjét és
zsírt fogyasztók rendelkeznek többel. A vizsgálatban 62 ember egy magas
rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó étrendet követett 26 héten
keresztül. Akiknek több Prevotella volt jelen a beleiben 2,3 kg-mal több
testzsírt vesztettek, mint azok, akik a másik baktériumból rendelkeztek nagyobb
mennyiséggel. Ezen túl, vízben nem oldódó rostok gélképző anyagok, amelyek vizet
szívnak magukba, megnövelve ezzel térfogatukat, mellyel hosszan tartó
teltségérzetet okoznak. A jóllakottságérzet nem sarkall minket a további
kalóriabevitelre. Egy vizsgálat szerint a fruktooligoszacharidokkal dúsított
sütemények nagyobb valószínűséggel növelték a jóllakottság érzését mint a sima
sütemények, amikor túlsúlyos önkénteseknek, adták azokat 9 g/nap dózisban. A
magas fruktooligoszacharid étrendet tartó csoportban jelentős BMI, testzsír,
zsigeri zsír, szérum összkoleszterin, LDL-koleszterin, és triglicerid szintet
figyeltek meg. Rostdús étrend hatása a szív és érrendszeri megbetegedések
prevenciójában is kedvező. A fruktooligoszacharidokkal való étrendkiegészítés
hatásait vizsgálta egy kutatás 51 alanyon, 4 héten keresztül. MIT JELENT A
FODMAP MOZAIKSZÓ? A kifejezés különböző fermentábilis szénhidrátok kezdőbetűinek
rövidítéséből áll össze. ?Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols?
Oligoszacharidok (köztük a fruktánok és a galaktooligoszacharidok (GOS))
Diszacharidok (köztük a laktóz) Monoszacharidok (köztük a fruktóz) Poliolok
(köztük a szorbitol, xylitol és mannitol) A FODMAP-ok olyan emészthetetlen
rostok, amelyek nem szívódnak fel a véráramba, a széklet tömegét növelve a
vastagbélbe kerülnek. Az itt élő bélbaktériumok fermentálják ezeket, amely a
bélflóra előnyös változásait idézi elő, azonban az erre érzékenyeknél, különösen
IBS esetén hasi diszkomfortérzetet, puffadást okozhat. Ilyen esetekben javasolt
a FODMAP-ok ideiglenes megszorítása az étrendben, de fermentábilis szénhidrátok
hosszú távú kiiktatása káros hatással lehet a bél mikrobiomra. STRESSZ ?
BÉLFLÓRA ÉS EMÉSZTÉS Az utóbbi években mindennapjaink részét képezi a stressz,
és ezzel együtt növekszik a depressziós, szorongásos zavarban szenvedők aránya.
Egyre több kutatás igazolja a bél mikrobioma és a mentális állapotunk között
lévő összefüggéseket, így amikor a gyomor-bélrendszer harmonikus működésére
gondolunk, figyelembe kell vennünk a stressz és a szorongás hatását is.
Táplálkozási szokásaink és bélflóránk összetétele befolyásolja az idegrendszer
működését, amely visszahat az emésztésre. A különböző ingerekre adott válaszok
is egyediek lehetnek. Vegyünk alapul egy stresszes időszakot, melynél van, aki
?stressz evésbe? kezd, de vannak, akiknek egy falat sem csúszik le a torkán. Az
idegrendszer hat a bélmozgás gyorsaságára, és az emésztőenzimek gyomorsav
termelődésére. Az emésztőrendszer működése pedig akár a gondolkodásunkra,
viselkedésünkre kedélyállapotunkra is hatással lehet. A citromfű egyik fő
nyugtató összetevője a rozmaringsav, ami nyugtató hatása révén segíti az idegi
eredetű emésztési zavarok enyhítését. Úgynevezett szélhajtó hatású gyógynövény,
vagyis képes enyhíteni a pangó emésztést és a hasi görcsöket is. Stressz ?
bélflóra és emésztésVÉRCUKORSZINT ÉS ROSTBEVITEL A Fibregum? egy emészthetetlen
szénhidrát nullához közeli glikémiás indexszel. A Fibregum?-ot sikeresen
vizsgálták egészséges és kockázatnak kitett embereknél az étkezés utáni
glikémiára gyakorolt hatását illetően. A Bizottság 854/2016/EU végrehajtási
rendelete a következőt állítja: ?A cukrok helyett akáciát tartalmazó
ételek/italok alacsonyabb vércukorszint növekedést indukálnak fogyasztásukat
követően a cukrokat tartalmazó ételekkel/italokkal összehasonlítva.? A magas
rostbevitel az ételek fokozatos felszívódását vonja maga után, amely elnyújtva
emeli meg a vércukor, illetve inzulin szintet. A glükóz ilyen módon történő
felszívódása cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is kedvező. Az inzulin
fő feladata a glükóz beépítése a sejtekbe, aminek vércukor csökkentő hatása van,
másrészről ez az egyetlen hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi.
Tehát minél több inzulin termelődik annál inkább növekszik rajtunk a nem kívánt
zsírréteg. A glikémiás index a szénhidrátoknak azt a tulajdonságát jelöli, hogy
mennyire emelik meg a vércukorszintet. A magas glikémiás indexű élelmiszerek
tehát nagyban hozzájárulnak az inzulin szint megemelkedéséhez, aminek hatására
szervezetünk hozzákezd a zsírok elraktározásához. 379%-al csökkentett
szénhidrát-, és 484%-al csökkentett cukortartalom a hasonló termékekhez képest.
AZ ALACSONY ÉS A NAGY MOLEKOLATÖMEGŰ ROSTOK MEGFELELŐ MENNYISÉGÉT AKKREDITÁLT
LABORVIZSGÁLATTAL IGAZOLJUK. A termékhez adott orvosi citromfű jelentősége abban
is áll, hogy 2014-ben az Év Gyógynövényének választották hazánkban. Adagok száma
a termékben: 12 Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap. Felbontás
után hűtőben tárolva 1 hónapig fogyasztható. Hatóanyagok a napi adagban
40 ml-ben Fruktooligoszacharidok (GOFOS) 7000 mg Alma
pektin (almahéjból kivont) 250 mg Akácia rost (Fibregum) 250 mg
Orvosi citromfű kivonat - amelyből rozmaringsav 100 mg 2,5 mg
Fibregum? is a trademark of Nexira. GOFOS? is a trademark of Galam Ltd. 100
mg orvosi citromfű kivonat, 200-600 mg szárított pornak felel meg. A cukrok
helyett tartalmazó ételek/italok fogyasztása esetén, a fogyasztás után kisebb
mértékű vércukorszint-emelkedés következik be, mint a cukrot tartalmazó
ételek/italok fogyasztása esetén. Adagolási javaslat: Napi 40 ml, lehetőleg
reggel éhgyomorra, kb. 1 dl vízzel elfogyasztva. Használat előtt felrázandó!
Figyelmeztetés: A készítmény természetes voltából eredően üledékképződés
előfordulhat, ez azonban nem befolyásolj a termék minőségét és hatékonyságát. A
készítmény színe, íze, állaga termékenként változhat. Az ajánlott napi
mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a
kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A termék
alkalmazható vérhígítók használata esetén A termék 3 éves kortól alkalmazható,
a napi adag felével, a napi rostbevitelhez igazítva. A termék alkalmazható
cukorbetegség esetén A termék alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó! OGYÉI ny.sz:
29828/2022 100%-ban Magyar tulajdonú cég. A termék megvásárlásával magyar
munkahelyeket támogat! Összetevők: tisztított víz, rövid láncú
fruktooligoszacharidok (FOS), alma pektin (almahéjból kivont), akácia rost
(Fibregum?), étkezési sav (citromsav), természetes citrom aroma, orvosi citromfű
(Melissa officinalis L.) föld feletti részének kivonata 2-6:1- standardizált
2,5% rozmaringsav tartalommal, tartósítószer (kálium-szorbát), édesítőszer
(sztéviából származó szteviol-glikozidok). Természetes módon előforduló cukrokat
tartalmaz. Csökkentett szénhidrát, és cukortartalom. Jellemzők vegán Igen per
100 g kcal 36 kcal zsír 0 g ebből telített zsírsavak 0 g szénhidrát 2,6 g ebből
cukrok 2,3 g rost 13 g fehérje 0 g só 1,1 g
Adatlap
Ár: | 5.240 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.11.21 |
Eddig megtekintették 20 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Natur Tanya vegán bélradír plusz 480 ml" című hirdetést látja. (fent)