Betöltés...

Erdészné Borskeverék Egész 20 g

Különböző bors fűszerek keveréke. A különböző bors fajtákról: A fekete, zöld,
rózsaszínű és a fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe
attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző
az ízük és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is. Fekete bors A fekete
borsot érés előtt szüretelik, mikor a füzérek sárgulni kezdenek, éjszakára állni
hagyják, ezalatt megindul benne a fermentáció. Később lehetőleg egyenletes
hőmérsékleten szárítják, ami alatt a külső rész megfeketedik, összezsugorodik.
Innen a jellegzetes borsmegjelenés. Fehér bors Drágább a fekete borsnál, ezért
sok a hamisítás-trükközés (például vegyi úton kifehérítik a fekete borsot). Az
igazi fehér borshoz a teljesen érett borsszemet kell betakarítani, mikor már
vörösessé válik. Ilyenkor a feketéhez képest sokkal nagyobb a veszteség (a
madarak lecsipkedik, s jelentős rész már szüret előtt romlásnak indul) és maga a
technológia is bonyolultabb: a szemeket 8-10 napra folyóvízben áztatják, s
miután meglazul a külső ?gyümölcshús?, kíméletesen eltávolítják a fehér magról.
A gyors és teljes száradás határozza meg a minőséget. Zöld bors A huszadik
század szülötte. Tulajdonképpen éretlen borsszem, melyben ?megölik? a feketedést
okozó enzimeket (vízben főzik, vagy sós lébe áztatják a borsot, majd gyakran
liofilizálják is, avagy sós-ecetes lében kerül forgalomba). Bizonyos helyeken
kapható friss zöld bors is: íze friss-gyümölcsös, fanyar-érdekes. Piros bors
Igazi különlegesség (nem összetévesztendő a rózsaborssal, ami a nem igazi borsok
közé tartozik). A már érett borsszemeket szüretelik le, majd leggyakrabban
sós-ecetes lében forgalmazzák. Újabban szárított formában is megjelent a piacon.
A sajátos szárítási eljárásról azonban a gyártók ma sem nyilatkoznak szívesen; a
lényeg az, hogy a szárítás során a ?gyümölcshús? nem esik le a szemekről, s
megőrzi piros színét. Cubebe bors Az egyik legritkább borsfajta. Elsősorban
Jáváról és Szumátráról származik. Parányi ?farka? miatt szokták ?farkas? vagy
?száras? borsnak is nevezni. Aromája olyan, mintha a fekete bors és a szegfűbors
keveréke lenne. Hosszú bors Valójában ez az a fajta, amit Európában talán a
legrégebben ismerünk. A régi rómaiak nagyrészt ezt használták ?piper? néven.
Kalandorok és kereskedők hozták a manapság Indonéziához tartozó Banda-szigetről.
Bár háromszor annyiba került, mint a kerek szemű fekete bors, nagy volt a
keletje. Ugyanis sajátos édeskés aromája van: emlékeztet a fahéjra, a
szerecsendió-virágra, a tömjénre. Igen magas arányban tartalmaz éteri olajokat,
használatával vigyázni kell, mert lényegesen erősebb, mint az egyszeri bors. Ne
próbálkozzunk az őrlésével, szívósan ellenáll. Mozsárban kell törni.

Tovább
Adatlap
Ár: 593 Ft
 
Feladás dátuma: 2024.06.27
Eddig megtekintették 3 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Erdészné Borskeverék Egész 20 g
Lehetőségek
Megosztók

Ételek, italok rovaton belül a(z) "Erdészné Borskeverék Egész 20 g" című hirdetést látja. (fent)



Az oldal ezen része csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem