Tarkabab amerikai pinto 500 g
Az Amerikában őshonos, hüvelyesek közé tartozó pinto tarkababot már
évszázadokkal ezelőtt is ismerték és szívesen fogyasztották. A népi gyógyászat
számos probléma kezelésére használta, ilyen például az ekcéma, aknék,
csuklás, reuma, hasmenés, égés, vizeletürítési-, valamint szív-és érrendszeri
panaszok. Értékes összetevőinek köszönhetően fontos szerepet
tölt be a betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is egyaránt.Kutatások
igazolják, hogy a pinto bab összetett szénhidrátjai, magas rost-és
fehérjetartalma, valamint egyéb értékes összetevői révén segít az elhízás,
valamint a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében. Rendszeres
fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív és érrendszeri
betegségek rizikóját is. Rostjai hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő
működéséhez, a székrekedés és vastagbélgyulladás megelőzéséhez, az érrendszer
védelméhez. Az American Journal of clinical Nutrition c.
folyóiratban megjelent tanulmány szerint a pinto bab gazdag antioxidáns hatású
polifenolokban, melyek hozzájárulnak több daganatfajta megelőzéséhez is.
Kempferol nevű antioxidáns összetevője gyulladáscsökkentő és antimikrobiális
tulajdonságokkal rendelkezik.Kitűnő forrása a B9-vitaminként is ismert
folsavnak, ami szükséges az aminosavak anyagcseréjéhez, a fehérvérsejtek- és
vörösvértestek képzéséhez, a gyomor-bélrendszer,- és a szájnyálkahártya
épségéhez. A terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét lezáró
folyamat pedig csak folsav jelenlétében megy végbe. Így ajánlott azoknak a
várandós kismamáknak is, akik kevésbé érzékenyek a bab puffasztó hatására. (A
megfelelő mennyiségű folsav bevitele azonban terhesség során nem lehetséges
kizárólag táplálkozás útján.)100 grammjában 21 gramm fehérje található, amely
vetekszik egyes húsok fehérjetartalmával, azonban ?szemben a húsokkal- zsírt
alig tartalmaz. Zsírszegény diétában kiválóan megállja a helyét, valamint
vegetáriánusok számára is nagyszerű választás.A szervezetünk és immunrendszerünk
egészséges működését biztosító vitaminokban és ásványi anyagokban
bővelkedik, tartalmaz kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket,
C-vitamint, valamint a B-vitamin család számos tagját. Káliumban gazdag,
mely ásványi anyagot szervezetünk napi szinten igényli. Szerepe széleskörű:
segíti a sejtek tápanyagfelvételét és energiaellátását, szerepe van a
folyadékháztartásban, szükséges az izommunkához és a szívműködéshez.Azon túl,
hogy a pinto tarkabab nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik, mindenki számára
könnyen elérhető és nem is drága. Biológiailag aktív anyagainak
köszönhetően nemcsak energiát szolgáltatnak szervezetünk számára, hanem számos
egészségvédő tulajdonsággal is rendelkeznek. Fogyni vágyók, cukorbetegek,
inzulinrezisztenciával rendelkezők étrendjébe is beilleszthető. Hátránya,
hogy puffasztó hatású, kifejezetten az erre érzékenyeknek. A kellemetlen
tünetekkel járó bélgáz képződése ellen azonban tudunk tenni: áztassuk be a
babot, és cseréljük a vizet minél többször. Bár szénhidrát-és
energiatartalma is magasabb a többi zöldséghez képest, előnyös tulajdonsága
miatt nem szabad megfeledkeznünk róla, ajánlott heti 1-2 alkalommal
fogyasztani, például főzelék, leves, saláta, egytálétel formájában.
évszázadokkal ezelőtt is ismerték és szívesen fogyasztották. A népi gyógyászat
számos probléma kezelésére használta, ilyen például az ekcéma, aknék,
csuklás, reuma, hasmenés, égés, vizeletürítési-, valamint szív-és érrendszeri
panaszok. Értékes összetevőinek köszönhetően fontos szerepet
tölt be a betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is egyaránt.Kutatások
igazolják, hogy a pinto bab összetett szénhidrátjai, magas rost-és
fehérjetartalma, valamint egyéb értékes összetevői révén segít az elhízás,
valamint a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében. Rendszeres
fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív és érrendszeri
betegségek rizikóját is. Rostjai hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő
működéséhez, a székrekedés és vastagbélgyulladás megelőzéséhez, az érrendszer
védelméhez. Az American Journal of clinical Nutrition c.
folyóiratban megjelent tanulmány szerint a pinto bab gazdag antioxidáns hatású
polifenolokban, melyek hozzájárulnak több daganatfajta megelőzéséhez is.
Kempferol nevű antioxidáns összetevője gyulladáscsökkentő és antimikrobiális
tulajdonságokkal rendelkezik.Kitűnő forrása a B9-vitaminként is ismert
folsavnak, ami szükséges az aminosavak anyagcseréjéhez, a fehérvérsejtek- és
vörösvértestek képzéséhez, a gyomor-bélrendszer,- és a szájnyálkahártya
épségéhez. A terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét lezáró
folyamat pedig csak folsav jelenlétében megy végbe. Így ajánlott azoknak a
várandós kismamáknak is, akik kevésbé érzékenyek a bab puffasztó hatására. (A
megfelelő mennyiségű folsav bevitele azonban terhesség során nem lehetséges
kizárólag táplálkozás útján.)100 grammjában 21 gramm fehérje található, amely
vetekszik egyes húsok fehérjetartalmával, azonban ?szemben a húsokkal- zsírt
alig tartalmaz. Zsírszegény diétában kiválóan megállja a helyét, valamint
vegetáriánusok számára is nagyszerű választás.A szervezetünk és immunrendszerünk
egészséges működését biztosító vitaminokban és ásványi anyagokban
bővelkedik, tartalmaz kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket,
C-vitamint, valamint a B-vitamin család számos tagját. Káliumban gazdag,
mely ásványi anyagot szervezetünk napi szinten igényli. Szerepe széleskörű:
segíti a sejtek tápanyagfelvételét és energiaellátását, szerepe van a
folyadékháztartásban, szükséges az izommunkához és a szívműködéshez.Azon túl,
hogy a pinto tarkabab nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik, mindenki számára
könnyen elérhető és nem is drága. Biológiailag aktív anyagainak
köszönhetően nemcsak energiát szolgáltatnak szervezetünk számára, hanem számos
egészségvédő tulajdonsággal is rendelkeznek. Fogyni vágyók, cukorbetegek,
inzulinrezisztenciával rendelkezők étrendjébe is beilleszthető. Hátránya,
hogy puffasztó hatású, kifejezetten az erre érzékenyeknek. A kellemetlen
tünetekkel járó bélgáz képződése ellen azonban tudunk tenni: áztassuk be a
babot, és cseréljük a vizet minél többször. Bár szénhidrát-és
energiatartalma is magasabb a többi zöldséghez képest, előnyös tulajdonsága
miatt nem szabad megfeledkeznünk róla, ajánlott heti 1-2 alkalommal
fogyasztani, például főzelék, leves, saláta, egytálétel formájában.
Adatlap
Ár: | 530 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.11.24 |
Eddig megtekintették 13 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Tarkabab amerikai pinto 500 g" című hirdetést látja. (fent)