Betöltés...

Természet Áldása sótlan pörkölt csicseriborsó 1Kg

Sótlan pörkölt csicseriborsóA pörkölt csicseriborsó egy tradicionális török
nassolnivaló, mely hosszú múltra tekint vissza. Alapanyaga, a csicseriborsó, az
egyik legelterjedtebb hüvelyes Törökországban, éves termésüknek pedig mintegy
ötödét fordítják a pörkölt csicseriborsó előállítására. Valószínűleg már az
Oszmán Birodalom  idejében is szívesen fogyasztott élelmiszer volt.
Évszázadokon át csak Anatóliában ismerték, majd onnan jutott el Észak-Afrikába,
a Közel-Keletre, valamint hozzánk, Európába is.Feldolgozása során elsődleges
szempont az élelmiszerbiztonság, valamint a fogyasztók igényeinek kielégítése. A
szemeket gondosan válogatják, a törött és sérült részeket eltávolítják, csak az
ép és megfelelő méretű csicseriborsó szemeket használják fel a tökéletes
minőségre törekedve. A feldolgozás folyamatának legfontosabb lépései a tisztítás
és válogatást követően az áztatás, temperálás, főzés, pihentetés, pörkölés, majd
végül a hántolás, amely során eltávolítják a külső kemény héjat.A pörkölt
csicseriborsó finom, ropogós, vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban
gazdag csemege. Magas fehérje, rost-, és ásványi anyag, valamint alacsony
zsírtartalmának köszönhetően funkcionális élelmiszerként is megállja a helyét.
Gazdag vízben oldódó és oldhatatlan rostokban, melyek hozzájárulnak az
emésztőrendszer egészséges működéséhez, a teltségérzet biztosításához, egyes
vizsgálatok szerint pedig a testtömeg csökkenését is segítik.Fehérjéi
elengedhetetlenek szervezetünk egészének működéséhez, a szövetek, az izmok, a
hormonháztartás, a testben lejátszódó biokémia folyamatok és életfontosságú
szerveink is mind igénylik a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitelét,
a pörkölt csicseriborsó pedig ilyen szempontból is kitűnő választás: 100
grammban ugyanis 21 gramm fehérjét találunk, amely vetekszik egyes húsok
fehérjetartalmával.A csicseriborsó, a többi hüvelyeshez hasonlóan összetett
szénhidrátokat tartalmaz, melyek eltelítenek, mérsékelten emelik a
vércukorszintet, csökkentve ezzel a cukorbetegség rizikóját. Lassú
felszívódásuknak köszönhetően kitűnő energiaforrás, a nap bármely szakaszában
fogyasztva. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a szív és érrendszer egészségnek
védelméhez, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentéséhez. Egyes vizsgálatok
szerint szerepe van a daganatos sejtek visszaszorításában is.A csicseriborsó
jelentős vas-, mangán-, magnézium-, cink, folsav-, foszforforrás, valamint a
B-vitamin család számos tagját is tartalmazza. Ezen összetevői, valamint magas
fehérjetartalma révén nagyszerű választás vegetáriánusok számára is. Folsavja
fontos szerepet tölt be a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, a DNS
szintézisében, segíti a vas felszívódását. A benne található cink
elengedhetetlen az inzulin termeléshez és a vércukorszint szabályozásban is
részt vesz. Triptofántartalma miatt a fáradtság, kimerültség és depresszió
tüneteit is enyhítheti.A pörkölt csicseriborsó összetevőinek köszönhetően
kitűnően beilleszthető az egészséges táplálkozás alapelveinek megfelelő
étrendbe. Továbbá, fogyasztása ajánlott vegetáriánusoknak, rendszeres fizikai
aktivitást végzőknek, cukorbetegeknek, fogyni vágyóknak, szív-és érrendszeri
betegségben szenvedőknek.Fogyaszd Te is egészséged megőrzése érdekében!

Tovább
Adatlap
Ár: 1.760 Ft
 
Feladás dátuma: 2025.01.23
Eddig megtekintették 12 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Természet Áldása sótlan pörkölt csicseriborsó 1Kg
Lehetőségek
Megosztók

Ételek, italok rovaton belül a(z) "Természet Áldása sótlan pörkölt csicseriborsó 1Kg" című hirdetést látja. (fent)



Az oldal ezen része csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem