Betöltés...

Pörkölt, sós pisztácia 200g

Pörkölt, sós pisztácia, 1 % sótartalommal ( enyhén sós)A pisztácia a
szömörcefélék családjába tartozik, Ázsiában és Kis-Ázsiában őshonos. Már i.e.
7000-ben is ismerték Törökországban. A csonthéjas gyümölcs fürtökben terem,
kemény, sima, éretten felnyíló ovális héja rejti az ízletes, sárgás-zöldes ehető
magot. Fontos ásványi anyagokat tartalmaz, így rendszeres fogyasztásának
szerepe van szervezetünk cink-, vas-, szelén-, kálium-, kalcium-, mangán-,
magnézium-, folsav-, réz szükségletének kielégítésében.A B-vitamin család számos
tagja megtalálható benne, legnagyobb mennyiségben a tápanyagok anyagcseréjéhez,
az ideg-és immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a hemoglobin
szintéziséhez is szükséges B6-vitamin. Kitűnő forrása az antioxidáns hatású
E-vitaminnak, amely nélkülözhetetlen a bőr szépségének megőrzéséhez, hozzájárul
a fiatalság megőrzéséhez, támogatja az immunrendszert és az agyműködésre is
jótékonyan hat az idegsejtek védelme által.Az American Journal of Clinical
Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány igazolja, hogy a
pisztácia csökkenti a koleszterinszintet. 28 felnőttet vizsgáltak, akiknek
az LDL(?rossz?)- koleszterin szintjük az optimális értéket meghaladta, egyéb
egészségügyi problémájuk nem volt. A vizsgálat során az alanyokat több csoportra
osztották. Voltak, akik zsírszegény étrendet kaptak, mások pedig az egészséges
táplálkozás alapelveinek megfelelő étrendjüket napi egy, illetve kettő adag
pisztáciával egészítették ki. Az eredmények azt mutatják, csökkent az
LDL-koleszterinszintjük, azoknak a résztvevőknek, akik két adag pisztáciát
fogyasztottak naponta, ezzel pedig a szív és érrendszeri betegségek rizikója is
mérséklődött. A pisztácia antioxidánsai szintén hozzájárulnak a szív
védelméhez.A pisztácia tartalmazza a legtöbb karotinoidot az olajos magok
közül. Lutein és zeaxantin nevű karotinoidjai hozzájárulnak az egészség
megőrzéséhez, valamint egyes daganatok és szembetegségek rizikójának
csökkentéséhez. A lutein és a zeaxantin a retinában és a szemlencsében
találhatók, védik a szem egészségét. Epidemiológiai vizsgálatok igazolják,
hogy az az étrend, amely nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a karotinoiodokat,
csökkenti a szemfenéki meszesedés (makula degeneráció) és a szürkehályog
megjelenését. A pisztácia karotinoidjai zsírtartalmának köszönhetően könnyebben
felszívódnak és hasznosulnak, mint egyéb élelmiszerekből, például zöldségekből,
melyeknek zsírtartalma alacsony.A Pennsylvania State University 2015-ben
megjelent tanulmánya a pisztácia fogyasztásának hatását vizsgálta a
vérzsírszint értékekre, vércukorszint szabályozására gyulladásos markerekre és a
kettes típusú cukorbetegek keringésére vonatkozóan. A résztvevők étrendjét
kiegészítették egész napi energia-bevitelük 20%-ának megfelelő mennyiségű
pisztáciával. Az eredmények azt mutatják, hogy bár a pisztácia
fogyasztása nincs hatással a vércukorszint szabályozására, pozitívan
hat a koleszterin-, és trigliceridszintre. A pisztácia gazdag argininben,
amely aminosav részt vesz a szervezet anyagcseréjében, valamint szerepe van a
nitrogén-oxid szint növelésében, így gátolja az érfalakra rakódó
koleszterinplakkok kialakulását.Heti 2-4 alkalommal egy maréknyi mennyiség
ajánlott. Fogyaszthatod önállóan kisétkezésekre, de belekeverheted kedvenc
müzlidbe, joghurtba, süteménybe, dúsíthatod vele salátádat, vagy akár
egytálételeket is.Fogyaszd Te is egészséged megőrzése érdekében!

Tovább
Adatlap
Ár: 1.580 Ft
 
Feladás dátuma: 2024.11.24
Eddig megtekintették 10 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Pörkölt, sós pisztácia 200g
Lehetőségek
Megosztók

Ételek, italok rovaton belül a(z) "Pörkölt, sós pisztácia 200g" című hirdetést látja. (fent)



Az oldal ezen része csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem