Biorganik bio köles 500 g
A köles az egyik legősibb gabona, Mezopotámia területén már 6000 évvel ezelőtt
is termesztették. Évezredeken keresztül széles körben felhasznált alapanyag volt
Ázsiában, Afrikában és Európában is, de jelentősége háttérbe szorult, mivel nem
lehet belőle jó minőségű kenyeret készíteni. Ennek ellenére rendkívül
változatosan felhasználható, legyen szó akár egytálételről, főfogásról,
köretről, desszertről, reggeliről vagy kisétkezésekről. Jótékony hatásai miatt
mindenképpen érdemes beilleszteni az étrendbe. Jelentőség, hatások: A köles
összetett szénhidráttartalmánál fogva alacsony glikémiás indexű, így
beilleszthető a cukorbetegek, inzlinrezisztenciások, fogyókúrázók étrendjébe.
Magas rosttartalma segíti az emésztést, növeli a jóllakottságérzetet és a
puffadásos panaszokat is segít csökkenteni. Fehérjéinek aminosav-összetétele
ideális, különösen metionin- és cisztein-tartalma kiemelendő, amelyek májvédő
hatásúak, ezért a köles fogyasztása májproblémák esetén is ajánlott, illetve jó
hatású lehet gyulladásos betegségekben is (hörghurut, vesegyulladás,
tüdőgyulladás). A köles zsírtartalma valamivel magasabb, mint a többi gabonáé
(tárolásnál ezt érdemes figyelembe venni, mert könnyebben avasodik ? érdemes
lehet hűtőben tárolni). Zsírsavösszetétele kedvező, hiszen tartalmaz
többszörösen telítetlen zsírsavakat (linolsav), amelyek segítenek csökkenteni a
?rossz? keleszterinszintet és növelni a ?jót?. Ezen kívül szerepük van a
daganatmegelőzésben és a szív- és érrendszeri problémák kezelésében,
megelőzésében. A többi gabonához képest kimagasló a vitamin- és ásványi
anyagtartalma. Jelentős B-vitamin, cink-, magnézium-, folsav-, vas- és
szilíciumforrás. Ezek hozzájárulnak az idegrendszer, a csontok, a bőr, a haj és
a körmök épségéhez. Melegítő hatású gabona. A köles nem tartalmaz glutént, így
gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Felhasználás: A köles messze nem
csak főve, köretként vagy kásaként fogyasztható, rengeteg más felhasználási
lehetőséget rejt magában. Készülhet belőle egytálétel, töltött zöldség, fasírt,
pogácsa, felfújt, rengetegféle desszert és krém. Főzési ideje kb. 20 perc. Kb.
2,5-szeres mennyiségű vizet vesz fel. Jellemzők gluténmentes Igen vegán Igen
cukormentes Nem hozzáadott cukor nélkül Igen csökkentett cukortartalmú Igen
alacsony cukortartalmú Igen szénhidrát csökkentett Igen bio Igen per 100 g kj
1493 kJ kcal 357 kcal zsír 3,9 g ebből telített zsírsavak 0,9 g szénhidrát 68,8
g ebből cukrok 1,4 g fehérje 9,8 g só 0,01 g
is termesztették. Évezredeken keresztül széles körben felhasznált alapanyag volt
Ázsiában, Afrikában és Európában is, de jelentősége háttérbe szorult, mivel nem
lehet belőle jó minőségű kenyeret készíteni. Ennek ellenére rendkívül
változatosan felhasználható, legyen szó akár egytálételről, főfogásról,
köretről, desszertről, reggeliről vagy kisétkezésekről. Jótékony hatásai miatt
mindenképpen érdemes beilleszteni az étrendbe. Jelentőség, hatások: A köles
összetett szénhidráttartalmánál fogva alacsony glikémiás indexű, így
beilleszthető a cukorbetegek, inzlinrezisztenciások, fogyókúrázók étrendjébe.
Magas rosttartalma segíti az emésztést, növeli a jóllakottságérzetet és a
puffadásos panaszokat is segít csökkenteni. Fehérjéinek aminosav-összetétele
ideális, különösen metionin- és cisztein-tartalma kiemelendő, amelyek májvédő
hatásúak, ezért a köles fogyasztása májproblémák esetén is ajánlott, illetve jó
hatású lehet gyulladásos betegségekben is (hörghurut, vesegyulladás,
tüdőgyulladás). A köles zsírtartalma valamivel magasabb, mint a többi gabonáé
(tárolásnál ezt érdemes figyelembe venni, mert könnyebben avasodik ? érdemes
lehet hűtőben tárolni). Zsírsavösszetétele kedvező, hiszen tartalmaz
többszörösen telítetlen zsírsavakat (linolsav), amelyek segítenek csökkenteni a
?rossz? keleszterinszintet és növelni a ?jót?. Ezen kívül szerepük van a
daganatmegelőzésben és a szív- és érrendszeri problémák kezelésében,
megelőzésében. A többi gabonához képest kimagasló a vitamin- és ásványi
anyagtartalma. Jelentős B-vitamin, cink-, magnézium-, folsav-, vas- és
szilíciumforrás. Ezek hozzájárulnak az idegrendszer, a csontok, a bőr, a haj és
a körmök épségéhez. Melegítő hatású gabona. A köles nem tartalmaz glutént, így
gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Felhasználás: A köles messze nem
csak főve, köretként vagy kásaként fogyasztható, rengeteg más felhasználási
lehetőséget rejt magában. Készülhet belőle egytálétel, töltött zöldség, fasírt,
pogácsa, felfújt, rengetegféle desszert és krém. Főzési ideje kb. 20 perc. Kb.
2,5-szeres mennyiségű vizet vesz fel. Jellemzők gluténmentes Igen vegán Igen
cukormentes Nem hozzáadott cukor nélkül Igen csökkentett cukortartalmú Igen
alacsony cukortartalmú Igen szénhidrát csökkentett Igen bio Igen per 100 g kj
1493 kJ kcal 357 kcal zsír 3,9 g ebből telített zsírsavak 0,9 g szénhidrát 68,8
g ebből cukrok 1,4 g fehérje 9,8 g só 0,01 g
Adatlap
Ár: | 1.140 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.11.14 |
Eddig megtekintették 5 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Biorganik bio köles 500 g" című hirdetést látja. (fent)