Új Collagenius prémium étrend kiegészítő kollagén por, 900gr
Collagenius prémium étrend kiegészítő kollagén por, 900gr - 2havi adag Vaníliás
A Collagenius új, vanília ízű változata ugyanúgy egy nagyon magas tisztaságú
kombinált készítmény, aminek fő komponense egy I-es típusú kollagén
hidrolizátum, ami egyéb fontos összetevőket, így glukozamin és kondroitin
szulfátot, antioxidánsokat, hialuronsavat prebiotikumot, mikro- és makroelemeket
tartalmaz. Az ízesített kiszerelés 53 adagot tartalmaz és jelenleg vanília
ízesítésben kapható. A készítmény pektin tartalma ugyancsak hozzájárulhat az
emésztőrendszer egészségéhez. Leírás A Collagenius egy nagyon magas tisztaságú
kombinált készítmény, aminek fő komponense egy I-es típusú kollagén hidrolizátum
(kisebb mennyiségben III-as kollagént is tartalmaz). A fekete dobozos kiszerelés
két havi adagot tartalmaz és körte ízesítésű. A kiemelkedő technológiával
előállított és szabadalmazott Peptan kollagén peptidek hatékonyabb felszívódást
és biohasznosulást ígérnek, mint az azonos mennyiségű átlagos kollagén
készítmények. A készítményünkben felhasznált kollagén hidrolizátum mögött
klinikai vizsgálatok állnak, amik hitelessé teszik a terméket. A készítményt
elsődlegesen aktív életet élőknek és elhivatott sportolóknak fejlesztettük ki. A
kollagénen kívül egyéb olyan adalékokat tartalmaz ? a magnézium, réz és mangán ?
melyek a kollagén szintézis folyamatát hatékonyabbá teszik. Az ugyancsak magas
tisztaságú kondroitin- és glukozamin szulfát tartalomnak köszönhetően a porc
anyagcsere folyamatait, illetve a porc regenerációt is támogathatja. A
készítményben antioxidánsokat ? kékszőlőmag kivonatot és C-vitamint ?
használtunk nagy dózisban, hogy a sportolás során keletkező jelentős oxidatív
károsodásokat csökkentsük, továbbá a hialuronsav tartalma ugyancsak jótékony
hatást fejthet ki az igénybevett ízületekre. A Testnevelési Egyetem
Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriuma által bevizsgált
termék. A bevizsgálás során nem mutatható ki a Collageniusból olyan komponens -
ami a bevizsgálás idején - a tiltott szerek listáján szerepelne. A
Collagenius-ról?. A Collagenius egy nagyon magas tisztaságú kombinált
készítmény, aminek fő komponense egy I-es típusú kollagén hidrolizátum (kisebb
mennyiségben III-as kollagént is tartalmaz). A kiemelkedő technológiával
előállított és szabadalmazott Peptan kollagén peptidek hatékonyabb felszívódást
és biohasznosulást ígérnek, mint az azonos mennyiségű átlagos kollagén
készítmények. A készítményünkben felhasznált kollagén hidrolizátum mögött
klinikai vizsgálatok állnak, amik hitelessé teszik a terméket. A készítményt
elsődlegesen aktív életet élőknek és elhivatott sportolóknak fejlesztettük ki. A
kollagénen kívül egyéb olyan adalékokat tartalmaz ? a magnézium, réz és mangán ?
melyek a kollagén szintézis folyamatát hatékonyabbá teszik. Az ugyancsak magas
tisztaságú kondroitin- és glukozamin szulfát tartalomnak köszönhetően a porc
anyagcsere folyamatait, illetve a porc regenerációt is támogathatja. A
készítményben antioxidánsokat ? kékszőlőmag kivonatot és C-vitamint ?
használtunk nagy dózisban, hogy a sportolás során keletkező jelentős oxidatív
károsodásokat csökkentsük, továbbá a hialuronsav tartalma ugyancsak jótékony
hatást fejthet ki az igénybevett ízületekre. Kémiai alapok A kollagén a fehérjék
csoportjába tartozik, amit javarészt háromféle aminosav épít fel, a glicin, a
prolin és a hidroxiprolin. 29 típusát jegyzik a kollagéneknek, melyek közül az
I-es, II-es és III-as típusok a legközismertebbek. Az I-es kollagén a
legelterjedtebb kollagén típus, mivel ez lényegében minden szövetben jelen van,
mint általános kötőanyag (inakban, izmokban, csontokban, érfalakban, bőrben,
porcszövetben, fogakban, hajban, szaruhártyában, továbbá valamennyi
hegszövetben). A III-as kollagén a granulációs szövetben megtalálható kollagén
típus, amit fiatal fibroblast sejtek termelnek, mielőtt az átalakulna az erősebb
szerkezetű I-es kollagénné. A II-es kollagén pedig elsősorban az üvegporcban
(terhelő ízületi felszínek állományában) van jelen, az itt található fehérjék
mintegy felét adja. Az egyedi kollagén molekulák (tropokollagén) összeállnak
nagyobb kollagén láncokká, amik kollagén fibrillumokat, szálakat eredményeznek.
Ezek a 300nm hosszú szálacskák hármas fonatú polipeptid láncokból épülnek fel
(ami egy ?bal-menetes? spirál szerkezetét mutatja). Ezek a három szálból álló
?bal-menetes? spirálok ?jobb-menetes? nagyobb spirál szerkezetbe rendeződve
összeállnak egymással, un. szuper-spirálokat kialakítva. Ezt a bonyolult térbeli
szerkezetet a hidrogén kötések stabilizálják. Ezt kollagén mikrofibrillumoknak
(kollagén rostoknak) hívják. Kollagén termelődés folyamata lépés:
Intracelluláris (sejten belüli folyamat): sejteken belül, az endoplazmatikus
retikulumban elkészül a hármas fonatú kollagén spirál ? alfa 1 és alfa 2
spirálok. Megtörténik a lizin és prolin aminosavaknak a hidroxilációja (ebben a
folyamatban kulcsszerepet játszik a C-vitamin, ami kofaktorként segíti elő a
folyamatot: minden egyes hidroxilációhoz egy molekula aszkorbinsavat használ fel
a szervezet). Kettő alfa 1 lánc és egy alfa 2 láncból kialakul a hármas spirál
szerkezet. Ez a prokollagén átkerül az endoplazmatikus retkulumból a Golgi
apparátusba, ami becsomagolja ezt a prokollagént és kiválasztja a sejtből.
lépés: Extracelluláris (sejten kívüli folyamat): a prokollagén peptidáz enzim
közreműködésével elkészül a tropokollagén lánc. A számos tropokollagén lánc
keresztkötések révén kialakítja a kollagén fibrillumokat, a kollagén fibrillumok
pedig csoportosan összeállva alakítják ki a kollagén rostokat. C-vitamin
hiányában kialakul a skorbut, amely betegségben a hibás szerkezetű kollagén nem
teszi lehetővé a megfelelő szakítószilárdságú, erősségű kötőszöveti elemek
kialakulását (aminek eredményeként kihullanak a fogak, megjelenik a fogíny
vérzése, sebgyógyulási zavar-, csontszerkezeti eltérések alakulnak ki ? ami csak
néhány kiemelt tünet, ami mind a kollagén termelődés zavarára vezethető vissza,
súlyos és fájdalmas tüneteket eredményezve). Élettani alapok Az emberi
szervezetben levő fehérjék egyharmada kollagén (a bőrnek közel 80%-át, az
inaknak és szalagoknak ugyancsak kb. 80%-át, a csontoknak kb. 30%-át, az izomnak
kb. 10%-át, az ízületi porcállomány kb. 50%-át kollagén alkotja). Szervezetünk a
kollagént egy bizonyos életkorig maradéktalanul elő tudja állítani, de az évek
múlásával egyre kisebb mennyiségben tesz eleget a szervezet kívánalmainak az
endogén szintézis (melynek során a hamburger lebontásából is például hozzájut a
szervezet azokhoz az aminosav építőelemekhez, amiből össze tudja rakni a végső
kollagén láncokat), és egyre nagyobb mennyiségben szorulunk megfelelő minőségű
exogén kollagén forrásra. A táplálékunkban fellelhető (összetett, hosszú)
kollagén láncokat le kell a szervezetnek enzimatikusan bontani ahhoz, hogy
hasznosítani tudja. A kollagén hidrolizátumoknak a nagy előnye az, hogy ez a
folyamat még a kollagén peptidek előállítása során megtörténik, ezért a
végeredmény egy sokkal jobb felszívódású, sokkal optimálisabb biohasznosulású
kollagén forrás lesz. A hidrolizátumban található kollagén peptidek egy része
további lebontás nélkül jut be a véráramba, így a célsejtekhez (ami a kollagén
termelő célsejtekben egy erős ingert vált ki a fokozott kollagén termeléshez),
míg egy része az építőelemként szolgáló aminosavakra bomlik le a további
szintézishez. Még nem teljesen tisztázott a folyamat, hogy miként jutnak át a
kollagén peptidek a bélfalon, de bizonyos klinikai vizsgálatok felvetik annak
lehetőségét, hogy a fokozott fizikai aktivitás előidézheti ezt a fokozott bélfal
permeabilitást, elősegítve a ?nagyobb kollagén építőkövek? felszívódását. Ezen
gondolat mentén javasolt a kollagén peptideknek a fogyasztása edzés előtt vagy
közben! A kollagén hatása A kollagén fogyása szemmel látható jelekkel is jár
(korral elindul a ráncosodás, a bőr feszessége csökken), de ezek a folyamatok a
szervezet többi részén is lezajlanak (izmokban, inakban, szalagokban,
csontokban, stb.), csak itt nem jár szemmel látható jelekkel, legfeljebb annyit
észlelünk, hogy sérülékenyebb a csontunk, mint régen, könnyebben alakulnak ki
izomszakadások, izomhúzódások, szalagsérülések, ínsérülések, mint fiatal
korunkban. Összességében az idő múlásával sérülékenyebbek leszünk,
terhelhetőségünk csökken, nehezebben regenerálódunk sérülések után. Ez sajnos
egy élettani folyamat, amit nem lehet megállítani vagy visszafordítani, de ennek
a leépülési folyamatnak valamelyest lassítani lehet az ütemét. Táplálékunk
legyen változatos, fehérjében gazdag, a szükséges vitaminokat és nyomelemeket
vigyük be napi rendszerességgel, és a koncentrált kollagén hidrolizátumokat
legalább kúraszerűen fogyasszuk az év során. Kinek javasolt a kollagén
hidrolizátum fogyasztása? 30 év felett alapvetően mindenkinek, ha nem is
tartósan, de legalább kúraszerűen. Milyen állapotok, tényezők indokolnak
fokozott kollagénbevitelt? Aktív sportélet (a túlhasználat és
mikro/makro-sérülések rendszeres kialakulása fokozott igényt támaszt a
szervezettel szemben a regeneráció terén, és ezeknél a regeneratív folyamatoknál
a kollagén a legfontosabb építőanyag). 45 év feletti életkorban sport nélkül is.
Dohányzás (fokozott kollagén degenerációt eredményez). Szteroid készítmények
szedése mellett (jelentős kollagén degenerációt eredményez). Fokozott UV
terhelés (a bőr korai elöregedését idézi elő az UV fénytartomány kollagénekre
gyakorolt károsító hatása miatt). Osteoporosis/osteopenia ? csontritkulás ?
esetén (a csont sérülékenysége nem csak az ásványi anyagok csökkenése miatt
alakul ki, hanem a jelentős kollagén vesztés miatt a csontok rugalmassága,
szakítószilárdsága is jelentősen csökken). Bizonyos autoimmun betegségekben,
amikor a szervezet kollagén állománya is áldozatul esik (a szervezetben
kialakult autoimmun folyamat a kollagén jelentős fogyását, leépülését idézi elő,
aminek a pótlása némileg ellensúlyozza a fogyás ütemét). Törések gyógyulási
folyamatának elősegítésére, akár műtéti kezelés után is. Lágyrész műtétek
(sérvműtét, hasi műtétek, emlőműtétek, plasztikai beavatkozások) után
(elsődlegesen a kialakult szövethiányt a szervezet mindig hegszövettel tölti ki,
ennek biztosításához megfelelő kollagén utánpótlásra van szükség). In- és
szalagsérülések regenerációjának elősegítésére. Ízületi fájdalmakra.
Érbetegségek (artériás és vénás tágulatok) esetén. Inak túlhasználata esetén
fellépő fájdalmak kiegészítő kezelésére. Esztétikai okokból, a bőr és
kötőszöveti elemek tonizálására (pl. narancsbőr, stria, hegek). A szájon át
bevitt kollagén bizonyítottan kedvező hatást fejt ki a bőrre, illetve a bőr
feszességére. Számos klinikai vizsgálat megerősíti, hogy az elfogyasztott
kollagének valóban feszesebbé, fiatalosabbá teszik a bőrt, míg a külsőleg
alkalmazott kollagén tartalmú bőrápolók esetében nem igazolható a kötőszöveti
kollagén állományra gyakorolt hatás. Haj- és köröm-feltöredezettség kezelésére
(a nem hormonális alapon kialakuló hajhullás kezelésére is bizonyítottan jó
hatást vált ki). Természetes kollagén források Szarvasmarha Kollagén forrás: I,
III, IV Felhasznált részei:iínak, csontok, bőr, porc Sertés Kollagén forrás: I,
III Felhasznált részei: inak, csontok, bőr Szárnyasok Kollagén forrás: I, II,
III, IV, V, IX Felhasznált részei: inak, csontok, izom Tengeri állatok Kollagén
forrás: I Felhasznált részei: halak bőre, lábasfejűek, páncélosok Hivatkozások:
https://www.longdom.org/open-access/effects-of-collagen-ingestion-and-their-biological-significance-2155-9600-1000504.pdf
https://www.nutraingredients.com/Article/2020/05/06/Pioneering-study-reveals-collagen-peptide-changes-during-digestion#
https://www.gelita.com/en/blog/amazingcollagen/how-are-collagen-peptides-absorbed-bod
Kinek javasolt a kollagén hidrolizátum fogyasztása? 30 év felett alapvetően
mindenkinek, ha nem is tartósan, de legalább kúraszerűen. Milyen állapotok,
tényezők indokolnak fokozott kollagénbevitelt? Aktív sportélet (a túlhasználat
és mikro/makro-sérülések rendszeres kialakulása fokozott igényt támaszt a
szervezettel szemben a regeneráció terén, és ezeknél a regeneratív folyamatoknál
a kollagén a legfontosabb építőanyag). 45 év feletti életkorban sport nélkül is.
Dohányzás (fokozott kollagén degenerációt eredményez) Szteroid készítmények
szedése mellett (jelentős kollagén degenerációt eredményez). Fokozott UV
terhelés (a bőr korai elöregedését idézi elő az UV fénytartomány kollagénekre
gyakorolt károsító hatása miatt). Osteoporosis/osteopenia ? csontritkulás ?
esetén (a csont sérülékenysége nem csak az ásványi anyagok csökkenése miatt
alakul ki, hanem a jelentős kollagén vesztés miatt a csontok rugalmassága,
szakítószilárdsága is jelentősen csökken). Bizonyos autoimmun betegségekben,
amikor a szervezet kollagén állománya is áldozatul esik (a szervezetben
kialakult autoimmun folyamat a kollagén jelentős fogyását, leépülését idézi elő,
aminek a pótlása némileg ellensúlyozza a fogyás ütemét). Törések gyógyulási
folyamatának elősegítésére, akár műtéti kezelés után is. Lágyrész műtétek
(sérvműtét, hasi műtétek, emlőműtétek, plasztikai beavatkozások) után
(elsődlegesen a kialakult szövethiányt a szervezet mindig hegszövettel tölti ki,
ennek biztosításához megfelelő kollagén utánpótlásra van szükség). In- és
szalagsérülések regenerációjának elősegítésére. Ízületi fájdalmakra.
Érbetegségek (artériás és vénás tágulatok) esetén. Inak túlhasználata esetén
fellépő fájdalmak kiegészítő kezelésére. Esztétikai okokból, a bőr és
kötőszöveti elemek tonizálására (pl. narancsbőr, stria, hegek). A szájon át
bevitt kollagén bizonyítottan kedvező hatást fejt ki a bőrre, illetve a bőr
feszességére. Számos klinikai vizsgálat megerősíti, hogy az elfogyasztott
kollagének valóban feszesebbé, fiatalosabbá teszik a bőrt, míg a külsőleg
alkalmazott kollagén tartalmú bőrápolók esetében nem igazolható a kötőszöveti
kollagén állományra gyakorolt hatás. Haj- és köröm-feltöredezettség kezelésére
(a nem hormonális alapon kialakuló hajhullás kezelésére is bizonyítottan jó
hatást vált ki). Összetevők Összetevők (1 adagolókanálban ? 15g) Kollagén I
peptidek (Peptan) 10.000mg Glukozamin szulfát 1200mg Kondroitin szulfát 400mg
Hialuronsav 40mg Proantocianidin (kékszőlőmag őrlemény) 140mg C-vitamin 225mg
Magnézium-biszglicinát 250mg Mangán 3mg Réz 3mg Összetevők és szerepük: Kollagén
peptidek (enzimatikusan hidrolizált marha kollagén): az izmok, inak, szalagok,
csontok szakítószilárdságáért, a megfelelő kötőszöveti szerkezet kialakításáért
felelősek. Ugyancsak nagy mennyiségben van jelen az ízületek porcborítékában,
rugalmasságot kölcsönözve a porcszövetnek. Nem utolsósorban a bőr feszességének,
rugalmasságának, ill. külső behatásokkal szembeni ellenálló képességének
kialakításában is fontos szerepet játszik. Glukozamin szulfát: a porc
állományának másik kiemelkedő fontosságú komponense. Kondroitin szulfát: a porc
állományának egyik kiemelt fontosságú, szervetlen alkotóeleme. Hialuronsav:
szájon át bevitt hialuronsavnak van egy természetes gyulladásgátló hatása
(cytokinek szintjét csökkenti), továbbá az ízületi folyadék egyik fontos
komponense, és a bőr rugalmasságát, turgorát is számos klinikai vizsgálat
szerint javítja. Proantocianidinek (kékszőlőmag őrlemény): erős antioxidáns
hatású összetevő, ami az érfalak rugalmasságát ill., a sejtek szabadgyökökkel
szembeni ellenálló képességét hivatott javítani. C-vitamin: fontos szerepet
játszik a megfelelő szerkezetű kollagén láncok kialakításában, továbbá erős
antioxidáns, és kedvező hatást fejt ki az immunrendszer működésére. Magnézium: a
vázizom és szívizom megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Mangán: a
szabadgyökök semlegesítésében kiemelt szerepet játszik, továbbá a fehérjében
gazdag táplálék biohasznosulását ugyancsak javítja. Réz: a szabadgyökök
semlegesítéséhez elengedhetetlenül fontos vegyület, továbbá a vas és C-vitamin
felszívódásában elengedhetetlen szerepet tölt be. Inulin: természetes rostként,
jó élőhelyet és táplálékot biztosít bélflóránk részére, ami elengedhetetlen
annak helyes működéséhez. Az inulint egy nagyon egészséges cukorpótlóként
tartják számon, mivel fontos szerepet játszik a bélrendszer egészséges
működésében, segít megelőzni a rosszindulatú béldaganatok kialakulását, segíti a
kalcium felszívódását, hozzájárul a helyes anyagcserefolyamatokhoz, elősegítve a
fogyást (annál is inkább, mivel közvetlenül is csökkenti az éhséghormon ?
ghrelin ? szintjét). Mivel a bélrendszer lényegében a legnagyobb immunszervünk,
annak helyes működése nagyban hozzájárul a hatékony immunrendszer
kialakításához. Igazoltan kedvező tüneti hatást fejt ki olyan makacs
bélbetegségekben is, mint amilyen az irritábilis bél szindróma vagy a Crohn
betegség. Nem utolsósorban minimális kalóriabevitel mellett erős édesítő hatás
érzetét kelti, ugyanakkor nem jelent szénhidrát terhelést, így nem okoz
inzulinszint emelkedést, ezért még cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Pektin: szénhidrát természetű, vízben oldódó rostanyag, ami jó vízmegkötő
képességgel rendelkezik. Ezen tulajdonsága okán fogyókúrához is ajánlják, mivel
fokozza a teltségérzetet. Ezenfelül méregtelenítő szerepet is betölt, továbbá
székrekedésben is segítségül szolgál. Egyes kutatások szerint a vastagbél
rosszindulatú daganatok megelőzésében is hasznos szerepet játszik. Tápérték
táblázat Érték/100g *RI % / 100g Érték/adag (15g) *RI % / 15g Energia 1203 kJ
(284 kcal) 14 205 kJ (48 kcal) 2 Zsír < 0,5g < 1 < 0,5g < 1 ?
amelyből telített zsírsavak < 0,1g < 1 < 0,1g < 1 Szénhidrát 11g 43
1,9g < 1 ? amelyből cukrok 1,0g 1 < 0,5g < 1 Rost 11g ? 1,9g ? Fehérje
53g 106 9,0g 18 Só 0,61g 10 0,10g 2 *RI: Referencia beviteli érték egy átlagos
felnőtt számára (8400kJ / 2000 kcal) Felhasználási javaslat Javasolt napi adag:
a 20ml-es adagolókanalat púpozottan töltsük meg a Collagenius hidrolizátummal,
amit 300ml vízzel vagy tejjel homogenizáljunk. Javasoljuk a turmixgép vagy
altenatívaként egy shaker használatát. A kollagén port igény szerint
gyümölcslében, vagy növényi alapú tejpótló italokban (kókusztej, zabtej, stb.)
is feloldhatja. A javasolt felhasználás vacsora után, mivel a szervezet éjszaka,
a pihenő időszakban tudja leginkább kijavítani a napi aktivitás során kialakult
sérüléseket! Műtétek után, ill. elhivatott sportolóknak a napi javasolt dózis
napi 2×1 adag, a két dózis közt legalább 4 óra szünettel. A Collagenius
fogyasztásának javasolt ideje minimum 4 hónap. A javasolt napi adagot ne lépje
túl! Allergének Az általunk gyártott termék az Európai Parlament és a Tanács
1169/2011/EU rendeletében megjelölt allergén összetevőkből és a belőlük készült
termékekből a jogszabályban meghatározott kivételek figyelembe-vételével, az
alábbiakat tartalmazzák Összetevők (és azokból készült termékek és azok
forrásai) Jelen van az összetevőkben Jelen van az üzemben Glutént tartalmazó
gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa,
zab, illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek - +
Rákfélék és a belőlük készült termékek + + Tojás és a belőlük készült termékek -
+ Halak és a belőlük készült termékek - + Földimogyoró és a belőlük készült
termékek - - Szójabab és a belőlük készült termékek - + Tej, laktóz és az abból
készült termékek - + Diófélék és a belőlük készült termékek - + Zeller és a
belőle készült termékek - - Mustár és a belőle készült termékek - - Szezámmag és
a belőle készült termékek - - Kén-dioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok 10
mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladó mennyiségben - + Csillagfürt
és a belőle készült termékek - - Puhatestűek és a belőlük készült termékek - -
Lehetséges mellékhatások A készítmény inulin tartalma miatt néhány fogyasztónál
a kezdeti időszakban puffadás, hasfájás vagy akár hasmenés léphet fel. Ez
(kivéve glutén, pontosabban fruktánra érzékeny fogyasztóknál) átmeneti jelenség,
de a szubjektív tünetek csökkenthetők a fokozottan növekvő Collagenius napi
adagok mellett (akár naponta 2x10ml adagokban), továbbá a bő folyadékbevitel is
segít a kezdeti tünetek enyhítését! Ellenjavallatok A készítmény bármely
összetevőjével szemben mutatott túlérzékenység esetén nem javasolt a termék
fogyasztása! Összetevői között szerepelnek rákfélék, glutén, és nyomokban
dióféléket, tejet, tojást, szóját, halat és kén-dioxidot tartalmazhat! A
készítmény inulin tartalma miatt az arra (fruktánra) érzékenyek a hasfájás,
hascsikarás lehetséges kísérő tüneteit szem előtt tartva fogyasszák!
Figyelmeztetés Az étrend-kiegészítők az érvényben levő európai uniós szabályozás
szerint élelmiszereknek minősülnek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését
szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat. Bár az
étrend-kiegészítők kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként
eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett
a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani. A
termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges
életmódot! A termék nem gyógyít betegségeket! A termék nem az orvosi kezelés
helyettesítésére alkalmas! Betegség esetén használatát beszélje meg
kezelőorvosával. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Ne
szedje a készítményt, ha az összetevők bármelyikére érzékeny vagy allergiás!
K-vitamin antagonista vérhígítók (Syncumar, Marfarin, Warfarin) mellett is lehet
fogyasztani, csak az első hónapban hetente javasolt az INR érték ellenőrzése!
Kisgyermekektől elzárva tartandó!
A Collagenius új, vanília ízű változata ugyanúgy egy nagyon magas tisztaságú
kombinált készítmény, aminek fő komponense egy I-es típusú kollagén
hidrolizátum, ami egyéb fontos összetevőket, így glukozamin és kondroitin
szulfátot, antioxidánsokat, hialuronsavat prebiotikumot, mikro- és makroelemeket
tartalmaz. Az ízesített kiszerelés 53 adagot tartalmaz és jelenleg vanília
ízesítésben kapható. A készítmény pektin tartalma ugyancsak hozzájárulhat az
emésztőrendszer egészségéhez. Leírás A Collagenius egy nagyon magas tisztaságú
kombinált készítmény, aminek fő komponense egy I-es típusú kollagén hidrolizátum
(kisebb mennyiségben III-as kollagént is tartalmaz). A fekete dobozos kiszerelés
két havi adagot tartalmaz és körte ízesítésű. A kiemelkedő technológiával
előállított és szabadalmazott Peptan kollagén peptidek hatékonyabb felszívódást
és biohasznosulást ígérnek, mint az azonos mennyiségű átlagos kollagén
készítmények. A készítményünkben felhasznált kollagén hidrolizátum mögött
klinikai vizsgálatok állnak, amik hitelessé teszik a terméket. A készítményt
elsődlegesen aktív életet élőknek és elhivatott sportolóknak fejlesztettük ki. A
kollagénen kívül egyéb olyan adalékokat tartalmaz ? a magnézium, réz és mangán ?
melyek a kollagén szintézis folyamatát hatékonyabbá teszik. Az ugyancsak magas
tisztaságú kondroitin- és glukozamin szulfát tartalomnak köszönhetően a porc
anyagcsere folyamatait, illetve a porc regenerációt is támogathatja. A
készítményben antioxidánsokat ? kékszőlőmag kivonatot és C-vitamint ?
használtunk nagy dózisban, hogy a sportolás során keletkező jelentős oxidatív
károsodásokat csökkentsük, továbbá a hialuronsav tartalma ugyancsak jótékony
hatást fejthet ki az igénybevett ízületekre. A Testnevelési Egyetem
Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriuma által bevizsgált
termék. A bevizsgálás során nem mutatható ki a Collageniusból olyan komponens -
ami a bevizsgálás idején - a tiltott szerek listáján szerepelne. A
Collagenius-ról?. A Collagenius egy nagyon magas tisztaságú kombinált
készítmény, aminek fő komponense egy I-es típusú kollagén hidrolizátum (kisebb
mennyiségben III-as kollagént is tartalmaz). A kiemelkedő technológiával
előállított és szabadalmazott Peptan kollagén peptidek hatékonyabb felszívódást
és biohasznosulást ígérnek, mint az azonos mennyiségű átlagos kollagén
készítmények. A készítményünkben felhasznált kollagén hidrolizátum mögött
klinikai vizsgálatok állnak, amik hitelessé teszik a terméket. A készítményt
elsődlegesen aktív életet élőknek és elhivatott sportolóknak fejlesztettük ki. A
kollagénen kívül egyéb olyan adalékokat tartalmaz ? a magnézium, réz és mangán ?
melyek a kollagén szintézis folyamatát hatékonyabbá teszik. Az ugyancsak magas
tisztaságú kondroitin- és glukozamin szulfát tartalomnak köszönhetően a porc
anyagcsere folyamatait, illetve a porc regenerációt is támogathatja. A
készítményben antioxidánsokat ? kékszőlőmag kivonatot és C-vitamint ?
használtunk nagy dózisban, hogy a sportolás során keletkező jelentős oxidatív
károsodásokat csökkentsük, továbbá a hialuronsav tartalma ugyancsak jótékony
hatást fejthet ki az igénybevett ízületekre. Kémiai alapok A kollagén a fehérjék
csoportjába tartozik, amit javarészt háromféle aminosav épít fel, a glicin, a
prolin és a hidroxiprolin. 29 típusát jegyzik a kollagéneknek, melyek közül az
I-es, II-es és III-as típusok a legközismertebbek. Az I-es kollagén a
legelterjedtebb kollagén típus, mivel ez lényegében minden szövetben jelen van,
mint általános kötőanyag (inakban, izmokban, csontokban, érfalakban, bőrben,
porcszövetben, fogakban, hajban, szaruhártyában, továbbá valamennyi
hegszövetben). A III-as kollagén a granulációs szövetben megtalálható kollagén
típus, amit fiatal fibroblast sejtek termelnek, mielőtt az átalakulna az erősebb
szerkezetű I-es kollagénné. A II-es kollagén pedig elsősorban az üvegporcban
(terhelő ízületi felszínek állományában) van jelen, az itt található fehérjék
mintegy felét adja. Az egyedi kollagén molekulák (tropokollagén) összeállnak
nagyobb kollagén láncokká, amik kollagén fibrillumokat, szálakat eredményeznek.
Ezek a 300nm hosszú szálacskák hármas fonatú polipeptid láncokból épülnek fel
(ami egy ?bal-menetes? spirál szerkezetét mutatja). Ezek a három szálból álló
?bal-menetes? spirálok ?jobb-menetes? nagyobb spirál szerkezetbe rendeződve
összeállnak egymással, un. szuper-spirálokat kialakítva. Ezt a bonyolult térbeli
szerkezetet a hidrogén kötések stabilizálják. Ezt kollagén mikrofibrillumoknak
(kollagén rostoknak) hívják. Kollagén termelődés folyamata lépés:
Intracelluláris (sejten belüli folyamat): sejteken belül, az endoplazmatikus
retikulumban elkészül a hármas fonatú kollagén spirál ? alfa 1 és alfa 2
spirálok. Megtörténik a lizin és prolin aminosavaknak a hidroxilációja (ebben a
folyamatban kulcsszerepet játszik a C-vitamin, ami kofaktorként segíti elő a
folyamatot: minden egyes hidroxilációhoz egy molekula aszkorbinsavat használ fel
a szervezet). Kettő alfa 1 lánc és egy alfa 2 láncból kialakul a hármas spirál
szerkezet. Ez a prokollagén átkerül az endoplazmatikus retkulumból a Golgi
apparátusba, ami becsomagolja ezt a prokollagént és kiválasztja a sejtből.
lépés: Extracelluláris (sejten kívüli folyamat): a prokollagén peptidáz enzim
közreműködésével elkészül a tropokollagén lánc. A számos tropokollagén lánc
keresztkötések révén kialakítja a kollagén fibrillumokat, a kollagén fibrillumok
pedig csoportosan összeállva alakítják ki a kollagén rostokat. C-vitamin
hiányában kialakul a skorbut, amely betegségben a hibás szerkezetű kollagén nem
teszi lehetővé a megfelelő szakítószilárdságú, erősségű kötőszöveti elemek
kialakulását (aminek eredményeként kihullanak a fogak, megjelenik a fogíny
vérzése, sebgyógyulási zavar-, csontszerkezeti eltérések alakulnak ki ? ami csak
néhány kiemelt tünet, ami mind a kollagén termelődés zavarára vezethető vissza,
súlyos és fájdalmas tüneteket eredményezve). Élettani alapok Az emberi
szervezetben levő fehérjék egyharmada kollagén (a bőrnek közel 80%-át, az
inaknak és szalagoknak ugyancsak kb. 80%-át, a csontoknak kb. 30%-át, az izomnak
kb. 10%-át, az ízületi porcállomány kb. 50%-át kollagén alkotja). Szervezetünk a
kollagént egy bizonyos életkorig maradéktalanul elő tudja állítani, de az évek
múlásával egyre kisebb mennyiségben tesz eleget a szervezet kívánalmainak az
endogén szintézis (melynek során a hamburger lebontásából is például hozzájut a
szervezet azokhoz az aminosav építőelemekhez, amiből össze tudja rakni a végső
kollagén láncokat), és egyre nagyobb mennyiségben szorulunk megfelelő minőségű
exogén kollagén forrásra. A táplálékunkban fellelhető (összetett, hosszú)
kollagén láncokat le kell a szervezetnek enzimatikusan bontani ahhoz, hogy
hasznosítani tudja. A kollagén hidrolizátumoknak a nagy előnye az, hogy ez a
folyamat még a kollagén peptidek előállítása során megtörténik, ezért a
végeredmény egy sokkal jobb felszívódású, sokkal optimálisabb biohasznosulású
kollagén forrás lesz. A hidrolizátumban található kollagén peptidek egy része
további lebontás nélkül jut be a véráramba, így a célsejtekhez (ami a kollagén
termelő célsejtekben egy erős ingert vált ki a fokozott kollagén termeléshez),
míg egy része az építőelemként szolgáló aminosavakra bomlik le a további
szintézishez. Még nem teljesen tisztázott a folyamat, hogy miként jutnak át a
kollagén peptidek a bélfalon, de bizonyos klinikai vizsgálatok felvetik annak
lehetőségét, hogy a fokozott fizikai aktivitás előidézheti ezt a fokozott bélfal
permeabilitást, elősegítve a ?nagyobb kollagén építőkövek? felszívódását. Ezen
gondolat mentén javasolt a kollagén peptideknek a fogyasztása edzés előtt vagy
közben! A kollagén hatása A kollagén fogyása szemmel látható jelekkel is jár
(korral elindul a ráncosodás, a bőr feszessége csökken), de ezek a folyamatok a
szervezet többi részén is lezajlanak (izmokban, inakban, szalagokban,
csontokban, stb.), csak itt nem jár szemmel látható jelekkel, legfeljebb annyit
észlelünk, hogy sérülékenyebb a csontunk, mint régen, könnyebben alakulnak ki
izomszakadások, izomhúzódások, szalagsérülések, ínsérülések, mint fiatal
korunkban. Összességében az idő múlásával sérülékenyebbek leszünk,
terhelhetőségünk csökken, nehezebben regenerálódunk sérülések után. Ez sajnos
egy élettani folyamat, amit nem lehet megállítani vagy visszafordítani, de ennek
a leépülési folyamatnak valamelyest lassítani lehet az ütemét. Táplálékunk
legyen változatos, fehérjében gazdag, a szükséges vitaminokat és nyomelemeket
vigyük be napi rendszerességgel, és a koncentrált kollagén hidrolizátumokat
legalább kúraszerűen fogyasszuk az év során. Kinek javasolt a kollagén
hidrolizátum fogyasztása? 30 év felett alapvetően mindenkinek, ha nem is
tartósan, de legalább kúraszerűen. Milyen állapotok, tényezők indokolnak
fokozott kollagénbevitelt? Aktív sportélet (a túlhasználat és
mikro/makro-sérülések rendszeres kialakulása fokozott igényt támaszt a
szervezettel szemben a regeneráció terén, és ezeknél a regeneratív folyamatoknál
a kollagén a legfontosabb építőanyag). 45 év feletti életkorban sport nélkül is.
Dohányzás (fokozott kollagén degenerációt eredményez). Szteroid készítmények
szedése mellett (jelentős kollagén degenerációt eredményez). Fokozott UV
terhelés (a bőr korai elöregedését idézi elő az UV fénytartomány kollagénekre
gyakorolt károsító hatása miatt). Osteoporosis/osteopenia ? csontritkulás ?
esetén (a csont sérülékenysége nem csak az ásványi anyagok csökkenése miatt
alakul ki, hanem a jelentős kollagén vesztés miatt a csontok rugalmassága,
szakítószilárdsága is jelentősen csökken). Bizonyos autoimmun betegségekben,
amikor a szervezet kollagén állománya is áldozatul esik (a szervezetben
kialakult autoimmun folyamat a kollagén jelentős fogyását, leépülését idézi elő,
aminek a pótlása némileg ellensúlyozza a fogyás ütemét). Törések gyógyulási
folyamatának elősegítésére, akár műtéti kezelés után is. Lágyrész műtétek
(sérvműtét, hasi műtétek, emlőműtétek, plasztikai beavatkozások) után
(elsődlegesen a kialakult szövethiányt a szervezet mindig hegszövettel tölti ki,
ennek biztosításához megfelelő kollagén utánpótlásra van szükség). In- és
szalagsérülések regenerációjának elősegítésére. Ízületi fájdalmakra.
Érbetegségek (artériás és vénás tágulatok) esetén. Inak túlhasználata esetén
fellépő fájdalmak kiegészítő kezelésére. Esztétikai okokból, a bőr és
kötőszöveti elemek tonizálására (pl. narancsbőr, stria, hegek). A szájon át
bevitt kollagén bizonyítottan kedvező hatást fejt ki a bőrre, illetve a bőr
feszességére. Számos klinikai vizsgálat megerősíti, hogy az elfogyasztott
kollagének valóban feszesebbé, fiatalosabbá teszik a bőrt, míg a külsőleg
alkalmazott kollagén tartalmú bőrápolók esetében nem igazolható a kötőszöveti
kollagén állományra gyakorolt hatás. Haj- és köröm-feltöredezettség kezelésére
(a nem hormonális alapon kialakuló hajhullás kezelésére is bizonyítottan jó
hatást vált ki). Természetes kollagén források Szarvasmarha Kollagén forrás: I,
III, IV Felhasznált részei:iínak, csontok, bőr, porc Sertés Kollagén forrás: I,
III Felhasznált részei: inak, csontok, bőr Szárnyasok Kollagén forrás: I, II,
III, IV, V, IX Felhasznált részei: inak, csontok, izom Tengeri állatok Kollagén
forrás: I Felhasznált részei: halak bőre, lábasfejűek, páncélosok Hivatkozások:
https://www.longdom.org/open-access/effects-of-collagen-ingestion-and-their-biological-significance-2155-9600-1000504.pdf
https://www.nutraingredients.com/Article/2020/05/06/Pioneering-study-reveals-collagen-peptide-changes-during-digestion#
https://www.gelita.com/en/blog/amazingcollagen/how-are-collagen-peptides-absorbed-bod
Kinek javasolt a kollagén hidrolizátum fogyasztása? 30 év felett alapvetően
mindenkinek, ha nem is tartósan, de legalább kúraszerűen. Milyen állapotok,
tényezők indokolnak fokozott kollagénbevitelt? Aktív sportélet (a túlhasználat
és mikro/makro-sérülések rendszeres kialakulása fokozott igényt támaszt a
szervezettel szemben a regeneráció terén, és ezeknél a regeneratív folyamatoknál
a kollagén a legfontosabb építőanyag). 45 év feletti életkorban sport nélkül is.
Dohányzás (fokozott kollagén degenerációt eredményez) Szteroid készítmények
szedése mellett (jelentős kollagén degenerációt eredményez). Fokozott UV
terhelés (a bőr korai elöregedését idézi elő az UV fénytartomány kollagénekre
gyakorolt károsító hatása miatt). Osteoporosis/osteopenia ? csontritkulás ?
esetén (a csont sérülékenysége nem csak az ásványi anyagok csökkenése miatt
alakul ki, hanem a jelentős kollagén vesztés miatt a csontok rugalmassága,
szakítószilárdsága is jelentősen csökken). Bizonyos autoimmun betegségekben,
amikor a szervezet kollagén állománya is áldozatul esik (a szervezetben
kialakult autoimmun folyamat a kollagén jelentős fogyását, leépülését idézi elő,
aminek a pótlása némileg ellensúlyozza a fogyás ütemét). Törések gyógyulási
folyamatának elősegítésére, akár műtéti kezelés után is. Lágyrész műtétek
(sérvműtét, hasi műtétek, emlőműtétek, plasztikai beavatkozások) után
(elsődlegesen a kialakult szövethiányt a szervezet mindig hegszövettel tölti ki,
ennek biztosításához megfelelő kollagén utánpótlásra van szükség). In- és
szalagsérülések regenerációjának elősegítésére. Ízületi fájdalmakra.
Érbetegségek (artériás és vénás tágulatok) esetén. Inak túlhasználata esetén
fellépő fájdalmak kiegészítő kezelésére. Esztétikai okokból, a bőr és
kötőszöveti elemek tonizálására (pl. narancsbőr, stria, hegek). A szájon át
bevitt kollagén bizonyítottan kedvező hatást fejt ki a bőrre, illetve a bőr
feszességére. Számos klinikai vizsgálat megerősíti, hogy az elfogyasztott
kollagének valóban feszesebbé, fiatalosabbá teszik a bőrt, míg a külsőleg
alkalmazott kollagén tartalmú bőrápolók esetében nem igazolható a kötőszöveti
kollagén állományra gyakorolt hatás. Haj- és köröm-feltöredezettség kezelésére
(a nem hormonális alapon kialakuló hajhullás kezelésére is bizonyítottan jó
hatást vált ki). Összetevők Összetevők (1 adagolókanálban ? 15g) Kollagén I
peptidek (Peptan) 10.000mg Glukozamin szulfát 1200mg Kondroitin szulfát 400mg
Hialuronsav 40mg Proantocianidin (kékszőlőmag őrlemény) 140mg C-vitamin 225mg
Magnézium-biszglicinát 250mg Mangán 3mg Réz 3mg Összetevők és szerepük: Kollagén
peptidek (enzimatikusan hidrolizált marha kollagén): az izmok, inak, szalagok,
csontok szakítószilárdságáért, a megfelelő kötőszöveti szerkezet kialakításáért
felelősek. Ugyancsak nagy mennyiségben van jelen az ízületek porcborítékában,
rugalmasságot kölcsönözve a porcszövetnek. Nem utolsósorban a bőr feszességének,
rugalmasságának, ill. külső behatásokkal szembeni ellenálló képességének
kialakításában is fontos szerepet játszik. Glukozamin szulfát: a porc
állományának másik kiemelkedő fontosságú komponense. Kondroitin szulfát: a porc
állományának egyik kiemelt fontosságú, szervetlen alkotóeleme. Hialuronsav:
szájon át bevitt hialuronsavnak van egy természetes gyulladásgátló hatása
(cytokinek szintjét csökkenti), továbbá az ízületi folyadék egyik fontos
komponense, és a bőr rugalmasságát, turgorát is számos klinikai vizsgálat
szerint javítja. Proantocianidinek (kékszőlőmag őrlemény): erős antioxidáns
hatású összetevő, ami az érfalak rugalmasságát ill., a sejtek szabadgyökökkel
szembeni ellenálló képességét hivatott javítani. C-vitamin: fontos szerepet
játszik a megfelelő szerkezetű kollagén láncok kialakításában, továbbá erős
antioxidáns, és kedvező hatást fejt ki az immunrendszer működésére. Magnézium: a
vázizom és szívizom megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Mangán: a
szabadgyökök semlegesítésében kiemelt szerepet játszik, továbbá a fehérjében
gazdag táplálék biohasznosulását ugyancsak javítja. Réz: a szabadgyökök
semlegesítéséhez elengedhetetlenül fontos vegyület, továbbá a vas és C-vitamin
felszívódásában elengedhetetlen szerepet tölt be. Inulin: természetes rostként,
jó élőhelyet és táplálékot biztosít bélflóránk részére, ami elengedhetetlen
annak helyes működéséhez. Az inulint egy nagyon egészséges cukorpótlóként
tartják számon, mivel fontos szerepet játszik a bélrendszer egészséges
működésében, segít megelőzni a rosszindulatú béldaganatok kialakulását, segíti a
kalcium felszívódását, hozzájárul a helyes anyagcserefolyamatokhoz, elősegítve a
fogyást (annál is inkább, mivel közvetlenül is csökkenti az éhséghormon ?
ghrelin ? szintjét). Mivel a bélrendszer lényegében a legnagyobb immunszervünk,
annak helyes működése nagyban hozzájárul a hatékony immunrendszer
kialakításához. Igazoltan kedvező tüneti hatást fejt ki olyan makacs
bélbetegségekben is, mint amilyen az irritábilis bél szindróma vagy a Crohn
betegség. Nem utolsósorban minimális kalóriabevitel mellett erős édesítő hatás
érzetét kelti, ugyanakkor nem jelent szénhidrát terhelést, így nem okoz
inzulinszint emelkedést, ezért még cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Pektin: szénhidrát természetű, vízben oldódó rostanyag, ami jó vízmegkötő
képességgel rendelkezik. Ezen tulajdonsága okán fogyókúrához is ajánlják, mivel
fokozza a teltségérzetet. Ezenfelül méregtelenítő szerepet is betölt, továbbá
székrekedésben is segítségül szolgál. Egyes kutatások szerint a vastagbél
rosszindulatú daganatok megelőzésében is hasznos szerepet játszik. Tápérték
táblázat Érték/100g *RI % / 100g Érték/adag (15g) *RI % / 15g Energia 1203 kJ
(284 kcal) 14 205 kJ (48 kcal) 2 Zsír < 0,5g < 1 < 0,5g < 1 ?
amelyből telített zsírsavak < 0,1g < 1 < 0,1g < 1 Szénhidrát 11g 43
1,9g < 1 ? amelyből cukrok 1,0g 1 < 0,5g < 1 Rost 11g ? 1,9g ? Fehérje
53g 106 9,0g 18 Só 0,61g 10 0,10g 2 *RI: Referencia beviteli érték egy átlagos
felnőtt számára (8400kJ / 2000 kcal) Felhasználási javaslat Javasolt napi adag:
a 20ml-es adagolókanalat púpozottan töltsük meg a Collagenius hidrolizátummal,
amit 300ml vízzel vagy tejjel homogenizáljunk. Javasoljuk a turmixgép vagy
altenatívaként egy shaker használatát. A kollagén port igény szerint
gyümölcslében, vagy növényi alapú tejpótló italokban (kókusztej, zabtej, stb.)
is feloldhatja. A javasolt felhasználás vacsora után, mivel a szervezet éjszaka,
a pihenő időszakban tudja leginkább kijavítani a napi aktivitás során kialakult
sérüléseket! Műtétek után, ill. elhivatott sportolóknak a napi javasolt dózis
napi 2×1 adag, a két dózis közt legalább 4 óra szünettel. A Collagenius
fogyasztásának javasolt ideje minimum 4 hónap. A javasolt napi adagot ne lépje
túl! Allergének Az általunk gyártott termék az Európai Parlament és a Tanács
1169/2011/EU rendeletében megjelölt allergén összetevőkből és a belőlük készült
termékekből a jogszabályban meghatározott kivételek figyelembe-vételével, az
alábbiakat tartalmazzák Összetevők (és azokból készült termékek és azok
forrásai) Jelen van az összetevőkben Jelen van az üzemben Glutént tartalmazó
gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa,
zab, illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek - +
Rákfélék és a belőlük készült termékek + + Tojás és a belőlük készült termékek -
+ Halak és a belőlük készült termékek - + Földimogyoró és a belőlük készült
termékek - - Szójabab és a belőlük készült termékek - + Tej, laktóz és az abból
készült termékek - + Diófélék és a belőlük készült termékek - + Zeller és a
belőle készült termékek - - Mustár és a belőle készült termékek - - Szezámmag és
a belőle készült termékek - - Kén-dioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok 10
mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladó mennyiségben - + Csillagfürt
és a belőle készült termékek - - Puhatestűek és a belőlük készült termékek - -
Lehetséges mellékhatások A készítmény inulin tartalma miatt néhány fogyasztónál
a kezdeti időszakban puffadás, hasfájás vagy akár hasmenés léphet fel. Ez
(kivéve glutén, pontosabban fruktánra érzékeny fogyasztóknál) átmeneti jelenség,
de a szubjektív tünetek csökkenthetők a fokozottan növekvő Collagenius napi
adagok mellett (akár naponta 2x10ml adagokban), továbbá a bő folyadékbevitel is
segít a kezdeti tünetek enyhítését! Ellenjavallatok A készítmény bármely
összetevőjével szemben mutatott túlérzékenység esetén nem javasolt a termék
fogyasztása! Összetevői között szerepelnek rákfélék, glutén, és nyomokban
dióféléket, tejet, tojást, szóját, halat és kén-dioxidot tartalmazhat! A
készítmény inulin tartalma miatt az arra (fruktánra) érzékenyek a hasfájás,
hascsikarás lehetséges kísérő tüneteit szem előtt tartva fogyasszák!
Figyelmeztetés Az étrend-kiegészítők az érvényben levő európai uniós szabályozás
szerint élelmiszereknek minősülnek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését
szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat. Bár az
étrend-kiegészítők kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként
eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett
a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani. A
termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges
életmódot! A termék nem gyógyít betegségeket! A termék nem az orvosi kezelés
helyettesítésére alkalmas! Betegség esetén használatát beszélje meg
kezelőorvosával. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Ne
szedje a készítményt, ha az összetevők bármelyikére érzékeny vagy allergiás!
K-vitamin antagonista vérhígítók (Syncumar, Marfarin, Warfarin) mellett is lehet
fogyasztani, csak az első hónapban hetente javasolt az INR érték ellenőrzése!
Kisgyermekektől elzárva tartandó!
Adatlap
Ár: | 26.990 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.11.21 |
Eddig megtekintették 10 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Új Collagenius prémium étrend kiegészítő kollagén por, 900gr" című hirdetést látja. (fent)