Curcugreen® Forte - Kurkuma kapszula - 60db - GAL
GAL Biocurcumin+ Forte - 300mg x 60 kapszula Szájon át szedve is képes a kurkuma
fő hatóanyagát, a kurkumint nagy mennyiségben a véráramba juttatni egy
szabadalmaztatott, teljesen természetes megoldás segítségével. A kurkuma
illóolaját és teljes spektrumú gyömbér-kivonatot is tartalmaz. A kurkumin
kivonatolása 100%-ban napelem-működtetésű gyárban történik. A kurkuma
hatóanyagai, a kurkuminoidok véráramba jutása nagyon korlátozott. Ennek
áthidalására hoztuk létre e terméket. Egy feketebors-kivonat, a BioPerine® akár
2000%-kal is növelheti a kurkuminoidok felszívódását. A Bio-Curkumin® (BCM-95®)
pedig egy új, szabadalmaztatott kurkuma-kivonat, amely a kurkuminoidokat a
kurkuma esszenciaolajával együtt tartalmazza mikronizálva, és még a
feketebors-kivonatos megoldásnál is 6-szor hatásosabb. A gyömbér gingerol
hatóanyaga is fokozza a kurkumin felszívódását, ráadásul hasonló hatással
rendelkezik, mint a kurkumin, különösen gyömbér-illóolajokkal együtt. A kurkuma
turmeronokra standardizált kivonata szintén jelentősen fokozza a kurkumin
felszívódását. Termékünk mindezt együtt tartalmazza! Adagolás: 1 kapszula
fogyasztása javasolt, étkezés közben. Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne
lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és
az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó. Biocurcumin+ Forte
kapszula - 60db - GAL Humán-klinikai vizsgálatokkal már igazolt hatások: Ízületi
problémák csökkentése, megszűntetése Egy 2012-es vizsgálatban középsúlyos reumás
ízületi fájdalmakban szenvedők egy csoportja 2x50 mg diklofenák
hatóanyag-tartalmú gyulladás- és fájdalomcsökkentő, erős hatású gyógyszert
kapott, míg a másik csoport 2x500 mg Bio-Curcumin®-t. A Bio-Curcumin®-t szedő
csoport állapota lényegesen többet javult és a fájdalmuk is jobban csökkent,
mint az erős gyógyszert szedő csoporté. Ez azért is érdekes, mert míg a
gyógyszernek direkt fájdalomcsillapító hatása van, addig a Bio-Curcumin®
fájdalomcsillapító hatása a probléma okának enyhülésével magyarázható csak. Egy
másik, 2011-es vizsgálatban egy Bio-Curcumin®-t és BosPure® tömjén-kivonatot
tartalmazó készítmény hatását igazolták porckopásos ízületi fájdalomban szenvedő
betegeken. Depresszió enyhítése Egy 2014-es vizsgálatban depressziós betegek egy
csoportja 6 héten át napi 500 mg Bio-Curcumin®-t szedett, ami 62,5%-os javulást
hozott az ún. Hamilton skálán mérve. Ez az antidepresszáns gyógyszert szedő
csoportéval megegyező javulás volt. A gyógyszert és Bio-Curcumin®-t együtt szedő
csoport még magasabb, 77,8%-os javulást mutatott. Alzheimer-kór kezelése Egy
2008-as vizsgálatban Alzheimer-kóros betegek állapotán javított napi 1g
Bio-Curcumin®. A betegséget okozó ún. béta-amiloid-plakkok agyban lévő
mennyiségét számottevően csökkentette, azaz igazolódott, hogy nemcsak enyhíteni,
hanem képes hatásosan vissza is fordítani a betegséget. A Bio-Curcumin®-nal
kapcsolatos vizsgálatok folytatódnak... In-vitro és állatkísérletekben már
igazolták hatását húgyúti problémák, mell- és prosztatarák ellen, ahogyan a máj
méregtelenítését segítő hatását is. A kurkumin egyéb, embereken is bizonyított
hatásai: Erőteljesen csökkenti a szervezet szintű gyulladást, CRP-t,
triglicerid- és koleszterin-szintet, fájdalomérzetet, lipidperoxidációt,
vérnyomást, ödémát, depressziót, számos daganatos megbetegedés kockázatát,
gyomor- és vastagbélfekély tüneteit és kockázatát. Ezeken felül nagyon erős
antioxidáns, és fokozza az inzulinérzékenységet is! Mint láthatjuk, a
Bio-Curcumin® önmagában is rendkívül hatásosan emeli a vér kurkumin-szintjét, és
képes átjutni a vér-agy-gáton is, ahogy azt a fenti kutatások egyértelművé
teszik. Mi még tovább fokoztuk hatékonyságát, ugyanis további felszívódást
segítő módszerekkel kombináltuk: termékünk a Bio-Curcumin® mellett nagy
mennyiségben tartalmaz kurkuma-esszenciaolajat, gyömbér-kivonatot,
gyömbér-esszenciaolajat és BioPerine®-t is. Nem tudunk másik olyan termékről,
amelyik a kurkuma összes létező felszívódását segítő lehetőségét együtt
hordozná. A kurkuma-gyökeret már legalább 4000 éve használják Indiában és a
környező országokban. Az egyik legnagyobb becsben álló gyógynövényük és egyben
fűszerük is, amely szinte minden fűszerkeverékükben (curry-k) megtalálható.
Indiában feltűnően alacsony számos máshol gyakori betegség előfordulása, köztük
a daganatos megbetegedéseké is. Ez azért is különös, mert az ezen betegségek
előfordulását amúgy fokozó cukor-, finomított szénhidrát- és tejfogyasztásuk
magas. A csökkent betegségkockázatot a magas kurkuma-fogyasztásukban látják.
Hamar felkeltette a tudomány érdeklődését e növény, és egyre többet vizsgálták.
In-vitro és állatkísérletekben nagyon hatásosnak találták rák, ízületi,
idegrendszeri és megannyi más probléma esetén. Embereken végzett (humán
klinikai) vizsgálatokban azonban sokáig csak bélrendszeri problémákra találták
jónak. Ez azért van, mert a szájon át szedett kurkuma és kurkumin (a fő
hatóanyaga) a bélrendszerből nem jut át a véráramba, márpedig ahhoz, hogy az
egész szervezetre és ne csak az emésztőrendszerre legyen hatással, a
véráramunkba kell jutnia. Ahhoz, hogy az agyunkra/idegrendszerünkre is
kifejthesse hatását, még az ún. vér-agy-gáton is át kell jutnia.
Állatkísérletekben sok esetben beinjekciózva adták be a magas (95%
kurkumin-tartalmú) kurkuma-kivonatokat, így az eleve a véráramukba jutott, ezért
figyelhettek meg sokkal több hatást. Szerencsére azonban ma már egyre több
megoldás született arra, hogy a szájon át szedett kurkumin is jó hatásfokkal a
véráramba jusson. Az ilyen készítményekkel végzett vizsgálatokban már emberek
esetében is hatásosnak találták az emésztőrendszeri problémákon túl is (ízületi
gyulladás, Alzheimer-kór, depresszió stb.). Sajnos ezen felszívódást segítő
megoldások közül sok káros anyagok használatát jelentette (pl. poliszorbátos
emulziók vagy szójafehérjék alkalmazása), de létezik sok természetesebb,
egészségesebb megoldás is, amelyek mindegyikét egyszerre alkalmaztuk
termékünkben. Ez teszi egyedülállóvá. A kurkuma hatóanyagai Legkutatottabb
hatóanyagai a kurkuminoidok (3 féle van), a fűszer maga kb. 3%-ot tartalmaz
ezekből. A kurkumával kapcsolatos kutatások zöme a kurkuminoidokkal (azon belül
is főleg a kurkuminnal) foglalkozik. Meg kell azonban említeni még, hogy a
kurkuma gyökere tartalmaz 1-2% illóolajat is, amelynek egyes komponensei, a
turmeronok is erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkeznek. Ezek
amellett, hogy hasonló és szinergista hatásúak a kurkuminoidokkal, rendkívüli
mértékben fokozzák a szájon át szedett kurkuminoidok véráramba jutását. A
szokásos kurkuminra standardizált kurkuma-kivonatok az illóolajokban jelen lévő
turmeronokat nem tartalmazzák. Felszívódás problematikája és ennek gyakorlati
jelentősége Ahogy már említettük, a szájon át bevett kurkumin a bélszövetek
kurkumin-szintjét még hatásosan képes emelni, azonban a véráramba és ezáltal
egyéb szövetekhez jutni már nem, vagy alig képes. Számos kísérletet lefolytattak
egészséges embereken, amelyekből világosan látszik, hogy még 95%-os
kurkuminoidokat tartalmazó kurkuma-kivonatból is legalább 10-12ezer mg szedése
szükséges, hogy valamire való mennyiségű kurkumin jusson a véráramba. 1800 mg
alatti mennyiség szedése esetén pedig semennyi nem jut a vérbe. Sokféle megoldás
született a felszívódás javítására, amelyek közül sok a bélfalat áteresztőbbé
teszi, ami nem jó. A következő természetes, mellékhatás-mentes, egészséges
felszívódást javító technikák léteznek: A bors és chili egyik csípős hatóanyaga,
a piperin fokozza a vérbőséget a bélrendszerben, ami már önmagában is segíti a
felszívódást, másrészt csökkenti a P450-es májenzim aktivitását, amely lebontaná
a kurkumint hatástalan bomlástermékre. Egy humán-klinikai vizsgálatban a
BioPerine® néven szabadalmaztatott, magas piperin-tartalmú feketebors-kivonatot
kurkuminnal együtt szedő csoport vérében 20-szoros mennyiségű kurkumint mértek,
mint a BioPerine® nélkül, azonos mennyiségű kurkumint szedő csoport vérében.
Ezenfelül a BioPerine® segíti a kurkumin átjutását a vér-agy-gáton is, így
agyunkra, idegrendszerünkre is ki tudja fejteni jótékony hatásait. A piperinhez
hasonlóan a gyömbérből kivont gingerolok is azonos elven működve fokozzák a
kurkumin hasznosulását, bár ezt klinikailag még nem vizsgálták, csak állatokon
igazolták. Azt viszont klinikailag is igazolták, hogy a gingerolokra is
standardizált gyömbér-kivonatnak a kurkuminhoz hasonló mechanizmusú, erős
gyulladáscsökkentő hatása van. Nem csoda, a két növény rokon. Érdekesség, hogy
az ősi indiai gyógyászatban, az ajurvédában a kurkumát már évezredek óta egy
felszívódást segítő, trikatu nevű preparátummal együtt alkalmazták, ami
feketeborsot, hosszúszemű borsot és gyömbért tartalmaz, azaz piperint és
gingerolt. A legjobb és legtermészetesebb megoldást nemrég fejlesztették ki: A
kurkuminoidokat a korábban már említett kurkuma-illóolaj egy speciális (magas
aromás turmeron-tartalmú, hőhatás és vegyszerek nélkül kinyert) változatával
elegyítik, majd ezt a speciális illóolaj-kurkuminoid-komplexet mikronizálják,
azaz gyakorlatilag egy teljes hatóanyag-spektrumú kivonatot állítanak elő. Ezt
Bio-Curcumin® és BCM-95® néven szabadalmaztatták. Összehasonlították ezt a
piperin-lecithin-kurkumin komplexével (azaz az eddigi fokozott felszívódást
jelentő módszerekkel), és kiderült, hogy még ahhoz képest is több mint 6-szor
több kurkumint volt képes a kísérletben részt vevő emberek vérébe juttatni! És
ugyebár ez nemcsak egyszerűen a kurkumin felszívódását javítja ilyen nagy
mértékben, hanem a kurkuma-illóolaj turmeron-komponenseinek antioxidáns- és
gyulladáscsökkentő hatásaival is rendelkezik! No de a puding próbája az evés:
nemrégiben Alzheimer-kóros, rheumatoid és osteoarthritises betegeknél is
igazolták a Bio-Curcumin® rendkívüli hatását. Ez annak bizonyítéka, hogy valóban
bejutott a véráramba (és így az ízületekhez is), sőt a vér-agy-gáton is át
kellett hogy jusson az agyba (Alzheimer). 1g Bio-Curcumin® jobban emeli a vér
kurkumin-szintjét, mint 12g magas (95%) kurkuminoid-tartalmú hagyományos
kivonat, amit a felszívódásnak kedvező, magas zsírtartalmú, lassú tranzitidejű
étkezéssel vettek be! Felhívás: Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben
levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos
étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak
tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező
anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak
megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak
betegségek kezelésére, sem megelőzésére. A GAL Vital SynergyTech Kft. valamennyi
kommunikációs felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló
37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági
versenyhivatali előírásokat. Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló
írásaink kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján,
összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek
bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának
törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink
megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel
megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony
hatásait maguk tapasztalták. Ebben hiszünk, ezért dolgozunk. Forrásirodalom 1.
United States Department of Agriculture: ?Sugar: World Markets and Trade?
Foreign Agricultural Service, November 2013 2. The Food and Agriculture
Organization of the United Nations (FAO): Milk Production in India and the
United States from 2005 to 2011; FAO-STAT. June 4, 2013.
(http://faostat.fao.org) 3. V. Mohan, G. Radhika, P. Vijayalakshmi, V. Sudha:
Can the diabetes/cardiovascular disease epidemic in India be explained, at least
in part, by excess refined grain (rice) intake? Indian J Med Res 131, March
2010, pp 369-372 4. Bengmark, S.: Plant-derived Health-Effects of Turmeric and
Curcumenoids Kuwait Medical Journal 2006, 38 (4): 267-275 5. Shiyou Li, Wei
Yuan, Guangrui Deng, Ping Wang, Peiying Yang, Bharat B. Aggarwal: Chemical
Composition and Product Quality Control of Turmeric (Curcuma longa L.)
Pharmaceutical Crops, 2011, 2, 28-54 6. Srinivas L, Shalini VK, ShylajaM.
Turmerin: a water soluble antioxidant peptide from turmeric [Curcuma Longa].
Archem Biochem Biophys. 1992 Feb 1; 292 (2): 617-23. 7.
http://examine.com/supplements/Curcumin/ 8. Reji Kizhakkedath: Clinical
evaluation of a formulation containing Curcuma longa and Boswellia serrata
extracts in the management of knee osteoarthritis. Molecular Medicine Reports,
DOI: 10.3892/mmr.2013.1661 9. Chandran B, Goel A. A Randomized, Pilot Study to
Assess the Efficacy and Safety of Curcumin in Patients with Active Rheumatoid
Arthritis. Phytother Res. March 9, 2012 doi: 10.1002/ptr.4639 10. Antony B,
Kizhakedath R, Benny M, Kuruvilla BT. Clinical Evaluation of a herbal product
(Rhulief?) in the management of knee osteoarthritis. Abstract 316.
Osteoarthritis Cartilage. 2011;19(S1):S145-S146. 11. Baum L et al. Six-Month
Randomized Placebo-Controlled, Double-Blind, Pilot Clinical Trial of Curcumin in
Patients with Alzheimer?s Disease. Journal of Clinical Psychopharmacology. Vol
28, Number 1, Feb 2008 pg 110-114 12. Belcaro et al: Efficacy and safety of
Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration
in osteoarthritis patients. Altern Med Rev. 2010 Dec;15(4):337-44. 13. Garcea et
al: Consumption of the putative chemopreventive agent curcumin by cancer
patients: assessment of curcumin levels in the colorectum and their
pharmacodynamic consequences. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005
Jan;14(1):120-5. 14. Preetha Anand, Ajaikumar B. Kunnumakkara, Robert A. Newman,
and Bharat B. Aggarwal: Bioavailability of Curcumin: Problems and Promises Mol.
Pharmaceutics, 2007, 4 (6), 807-818? DOI: 10.1021/mp700113r 15. Shaiju et al:
Pharmacokinetics of Curcumin Conjugate Metabolites in Healthy Human Subjects
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev June 2008 17; 1411 16. Singh et al: Piperine :
A Bioenhancer International Journal of Pharmacy Research and Technology 2011
1(1) 01-05 17. Unibar Corporation: CurQnetic? Bioavailability Studies
(http://unibarcorp.com/research) 18. Khajuria és et al (2003) In-house study for
a patent work 19. Wigler I, Grotto I, Caspi D, Yaron M: The effects of Zintona
EC (a ginger extract) on symptomatic gonarthritis. Osteoarth Cartilage. 2003
Nov;11(11):783-9. 20. Grzanna R, Lindmark L, Frondoza CG: Ginger--an herbal
medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. 2005
Summer;8(2):125-32. 21. Antony et al: A Pilot Cross-Over Study to Evaluate Human
Oral Bioavailability of BCM-95®CG (Biocurcumax?), A Novel Bioenhanced
Preparation of Curcumin Indian J Pharm Sci. 2008 Jul-Aug; 70(4): 445?449. 22.
Grant KL, Schneider CD. Turmeric. Am J Health-Syst Pharm 2000; 57:1121-1122.
fő hatóanyagát, a kurkumint nagy mennyiségben a véráramba juttatni egy
szabadalmaztatott, teljesen természetes megoldás segítségével. A kurkuma
illóolaját és teljes spektrumú gyömbér-kivonatot is tartalmaz. A kurkumin
kivonatolása 100%-ban napelem-működtetésű gyárban történik. A kurkuma
hatóanyagai, a kurkuminoidok véráramba jutása nagyon korlátozott. Ennek
áthidalására hoztuk létre e terméket. Egy feketebors-kivonat, a BioPerine® akár
2000%-kal is növelheti a kurkuminoidok felszívódását. A Bio-Curkumin® (BCM-95®)
pedig egy új, szabadalmaztatott kurkuma-kivonat, amely a kurkuminoidokat a
kurkuma esszenciaolajával együtt tartalmazza mikronizálva, és még a
feketebors-kivonatos megoldásnál is 6-szor hatásosabb. A gyömbér gingerol
hatóanyaga is fokozza a kurkumin felszívódását, ráadásul hasonló hatással
rendelkezik, mint a kurkumin, különösen gyömbér-illóolajokkal együtt. A kurkuma
turmeronokra standardizált kivonata szintén jelentősen fokozza a kurkumin
felszívódását. Termékünk mindezt együtt tartalmazza! Adagolás: 1 kapszula
fogyasztása javasolt, étkezés közben. Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne
lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és
az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó. Biocurcumin+ Forte
kapszula - 60db - GAL Humán-klinikai vizsgálatokkal már igazolt hatások: Ízületi
problémák csökkentése, megszűntetése Egy 2012-es vizsgálatban középsúlyos reumás
ízületi fájdalmakban szenvedők egy csoportja 2x50 mg diklofenák
hatóanyag-tartalmú gyulladás- és fájdalomcsökkentő, erős hatású gyógyszert
kapott, míg a másik csoport 2x500 mg Bio-Curcumin®-t. A Bio-Curcumin®-t szedő
csoport állapota lényegesen többet javult és a fájdalmuk is jobban csökkent,
mint az erős gyógyszert szedő csoporté. Ez azért is érdekes, mert míg a
gyógyszernek direkt fájdalomcsillapító hatása van, addig a Bio-Curcumin®
fájdalomcsillapító hatása a probléma okának enyhülésével magyarázható csak. Egy
másik, 2011-es vizsgálatban egy Bio-Curcumin®-t és BosPure® tömjén-kivonatot
tartalmazó készítmény hatását igazolták porckopásos ízületi fájdalomban szenvedő
betegeken. Depresszió enyhítése Egy 2014-es vizsgálatban depressziós betegek egy
csoportja 6 héten át napi 500 mg Bio-Curcumin®-t szedett, ami 62,5%-os javulást
hozott az ún. Hamilton skálán mérve. Ez az antidepresszáns gyógyszert szedő
csoportéval megegyező javulás volt. A gyógyszert és Bio-Curcumin®-t együtt szedő
csoport még magasabb, 77,8%-os javulást mutatott. Alzheimer-kór kezelése Egy
2008-as vizsgálatban Alzheimer-kóros betegek állapotán javított napi 1g
Bio-Curcumin®. A betegséget okozó ún. béta-amiloid-plakkok agyban lévő
mennyiségét számottevően csökkentette, azaz igazolódott, hogy nemcsak enyhíteni,
hanem képes hatásosan vissza is fordítani a betegséget. A Bio-Curcumin®-nal
kapcsolatos vizsgálatok folytatódnak... In-vitro és állatkísérletekben már
igazolták hatását húgyúti problémák, mell- és prosztatarák ellen, ahogyan a máj
méregtelenítését segítő hatását is. A kurkumin egyéb, embereken is bizonyított
hatásai: Erőteljesen csökkenti a szervezet szintű gyulladást, CRP-t,
triglicerid- és koleszterin-szintet, fájdalomérzetet, lipidperoxidációt,
vérnyomást, ödémát, depressziót, számos daganatos megbetegedés kockázatát,
gyomor- és vastagbélfekély tüneteit és kockázatát. Ezeken felül nagyon erős
antioxidáns, és fokozza az inzulinérzékenységet is! Mint láthatjuk, a
Bio-Curcumin® önmagában is rendkívül hatásosan emeli a vér kurkumin-szintjét, és
képes átjutni a vér-agy-gáton is, ahogy azt a fenti kutatások egyértelművé
teszik. Mi még tovább fokoztuk hatékonyságát, ugyanis további felszívódást
segítő módszerekkel kombináltuk: termékünk a Bio-Curcumin® mellett nagy
mennyiségben tartalmaz kurkuma-esszenciaolajat, gyömbér-kivonatot,
gyömbér-esszenciaolajat és BioPerine®-t is. Nem tudunk másik olyan termékről,
amelyik a kurkuma összes létező felszívódását segítő lehetőségét együtt
hordozná. A kurkuma-gyökeret már legalább 4000 éve használják Indiában és a
környező országokban. Az egyik legnagyobb becsben álló gyógynövényük és egyben
fűszerük is, amely szinte minden fűszerkeverékükben (curry-k) megtalálható.
Indiában feltűnően alacsony számos máshol gyakori betegség előfordulása, köztük
a daganatos megbetegedéseké is. Ez azért is különös, mert az ezen betegségek
előfordulását amúgy fokozó cukor-, finomított szénhidrát- és tejfogyasztásuk
magas. A csökkent betegségkockázatot a magas kurkuma-fogyasztásukban látják.
Hamar felkeltette a tudomány érdeklődését e növény, és egyre többet vizsgálták.
In-vitro és állatkísérletekben nagyon hatásosnak találták rák, ízületi,
idegrendszeri és megannyi más probléma esetén. Embereken végzett (humán
klinikai) vizsgálatokban azonban sokáig csak bélrendszeri problémákra találták
jónak. Ez azért van, mert a szájon át szedett kurkuma és kurkumin (a fő
hatóanyaga) a bélrendszerből nem jut át a véráramba, márpedig ahhoz, hogy az
egész szervezetre és ne csak az emésztőrendszerre legyen hatással, a
véráramunkba kell jutnia. Ahhoz, hogy az agyunkra/idegrendszerünkre is
kifejthesse hatását, még az ún. vér-agy-gáton is át kell jutnia.
Állatkísérletekben sok esetben beinjekciózva adták be a magas (95%
kurkumin-tartalmú) kurkuma-kivonatokat, így az eleve a véráramukba jutott, ezért
figyelhettek meg sokkal több hatást. Szerencsére azonban ma már egyre több
megoldás született arra, hogy a szájon át szedett kurkumin is jó hatásfokkal a
véráramba jusson. Az ilyen készítményekkel végzett vizsgálatokban már emberek
esetében is hatásosnak találták az emésztőrendszeri problémákon túl is (ízületi
gyulladás, Alzheimer-kór, depresszió stb.). Sajnos ezen felszívódást segítő
megoldások közül sok káros anyagok használatát jelentette (pl. poliszorbátos
emulziók vagy szójafehérjék alkalmazása), de létezik sok természetesebb,
egészségesebb megoldás is, amelyek mindegyikét egyszerre alkalmaztuk
termékünkben. Ez teszi egyedülállóvá. A kurkuma hatóanyagai Legkutatottabb
hatóanyagai a kurkuminoidok (3 féle van), a fűszer maga kb. 3%-ot tartalmaz
ezekből. A kurkumával kapcsolatos kutatások zöme a kurkuminoidokkal (azon belül
is főleg a kurkuminnal) foglalkozik. Meg kell azonban említeni még, hogy a
kurkuma gyökere tartalmaz 1-2% illóolajat is, amelynek egyes komponensei, a
turmeronok is erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkeznek. Ezek
amellett, hogy hasonló és szinergista hatásúak a kurkuminoidokkal, rendkívüli
mértékben fokozzák a szájon át szedett kurkuminoidok véráramba jutását. A
szokásos kurkuminra standardizált kurkuma-kivonatok az illóolajokban jelen lévő
turmeronokat nem tartalmazzák. Felszívódás problematikája és ennek gyakorlati
jelentősége Ahogy már említettük, a szájon át bevett kurkumin a bélszövetek
kurkumin-szintjét még hatásosan képes emelni, azonban a véráramba és ezáltal
egyéb szövetekhez jutni már nem, vagy alig képes. Számos kísérletet lefolytattak
egészséges embereken, amelyekből világosan látszik, hogy még 95%-os
kurkuminoidokat tartalmazó kurkuma-kivonatból is legalább 10-12ezer mg szedése
szükséges, hogy valamire való mennyiségű kurkumin jusson a véráramba. 1800 mg
alatti mennyiség szedése esetén pedig semennyi nem jut a vérbe. Sokféle megoldás
született a felszívódás javítására, amelyek közül sok a bélfalat áteresztőbbé
teszi, ami nem jó. A következő természetes, mellékhatás-mentes, egészséges
felszívódást javító technikák léteznek: A bors és chili egyik csípős hatóanyaga,
a piperin fokozza a vérbőséget a bélrendszerben, ami már önmagában is segíti a
felszívódást, másrészt csökkenti a P450-es májenzim aktivitását, amely lebontaná
a kurkumint hatástalan bomlástermékre. Egy humán-klinikai vizsgálatban a
BioPerine® néven szabadalmaztatott, magas piperin-tartalmú feketebors-kivonatot
kurkuminnal együtt szedő csoport vérében 20-szoros mennyiségű kurkumint mértek,
mint a BioPerine® nélkül, azonos mennyiségű kurkumint szedő csoport vérében.
Ezenfelül a BioPerine® segíti a kurkumin átjutását a vér-agy-gáton is, így
agyunkra, idegrendszerünkre is ki tudja fejteni jótékony hatásait. A piperinhez
hasonlóan a gyömbérből kivont gingerolok is azonos elven működve fokozzák a
kurkumin hasznosulását, bár ezt klinikailag még nem vizsgálták, csak állatokon
igazolták. Azt viszont klinikailag is igazolták, hogy a gingerolokra is
standardizált gyömbér-kivonatnak a kurkuminhoz hasonló mechanizmusú, erős
gyulladáscsökkentő hatása van. Nem csoda, a két növény rokon. Érdekesség, hogy
az ősi indiai gyógyászatban, az ajurvédában a kurkumát már évezredek óta egy
felszívódást segítő, trikatu nevű preparátummal együtt alkalmazták, ami
feketeborsot, hosszúszemű borsot és gyömbért tartalmaz, azaz piperint és
gingerolt. A legjobb és legtermészetesebb megoldást nemrég fejlesztették ki: A
kurkuminoidokat a korábban már említett kurkuma-illóolaj egy speciális (magas
aromás turmeron-tartalmú, hőhatás és vegyszerek nélkül kinyert) változatával
elegyítik, majd ezt a speciális illóolaj-kurkuminoid-komplexet mikronizálják,
azaz gyakorlatilag egy teljes hatóanyag-spektrumú kivonatot állítanak elő. Ezt
Bio-Curcumin® és BCM-95® néven szabadalmaztatták. Összehasonlították ezt a
piperin-lecithin-kurkumin komplexével (azaz az eddigi fokozott felszívódást
jelentő módszerekkel), és kiderült, hogy még ahhoz képest is több mint 6-szor
több kurkumint volt képes a kísérletben részt vevő emberek vérébe juttatni! És
ugyebár ez nemcsak egyszerűen a kurkumin felszívódását javítja ilyen nagy
mértékben, hanem a kurkuma-illóolaj turmeron-komponenseinek antioxidáns- és
gyulladáscsökkentő hatásaival is rendelkezik! No de a puding próbája az evés:
nemrégiben Alzheimer-kóros, rheumatoid és osteoarthritises betegeknél is
igazolták a Bio-Curcumin® rendkívüli hatását. Ez annak bizonyítéka, hogy valóban
bejutott a véráramba (és így az ízületekhez is), sőt a vér-agy-gáton is át
kellett hogy jusson az agyba (Alzheimer). 1g Bio-Curcumin® jobban emeli a vér
kurkumin-szintjét, mint 12g magas (95%) kurkuminoid-tartalmú hagyományos
kivonat, amit a felszívódásnak kedvező, magas zsírtartalmú, lassú tranzitidejű
étkezéssel vettek be! Felhívás: Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben
levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos
étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak
tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező
anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak
megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak
betegségek kezelésére, sem megelőzésére. A GAL Vital SynergyTech Kft. valamennyi
kommunikációs felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló
37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági
versenyhivatali előírásokat. Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló
írásaink kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján,
összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek
bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának
törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink
megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel
megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony
hatásait maguk tapasztalták. Ebben hiszünk, ezért dolgozunk. Forrásirodalom 1.
United States Department of Agriculture: ?Sugar: World Markets and Trade?
Foreign Agricultural Service, November 2013 2. The Food and Agriculture
Organization of the United Nations (FAO): Milk Production in India and the
United States from 2005 to 2011; FAO-STAT. June 4, 2013.
(http://faostat.fao.org) 3. V. Mohan, G. Radhika, P. Vijayalakshmi, V. Sudha:
Can the diabetes/cardiovascular disease epidemic in India be explained, at least
in part, by excess refined grain (rice) intake? Indian J Med Res 131, March
2010, pp 369-372 4. Bengmark, S.: Plant-derived Health-Effects of Turmeric and
Curcumenoids Kuwait Medical Journal 2006, 38 (4): 267-275 5. Shiyou Li, Wei
Yuan, Guangrui Deng, Ping Wang, Peiying Yang, Bharat B. Aggarwal: Chemical
Composition and Product Quality Control of Turmeric (Curcuma longa L.)
Pharmaceutical Crops, 2011, 2, 28-54 6. Srinivas L, Shalini VK, ShylajaM.
Turmerin: a water soluble antioxidant peptide from turmeric [Curcuma Longa].
Archem Biochem Biophys. 1992 Feb 1; 292 (2): 617-23. 7.
http://examine.com/supplements/Curcumin/ 8. Reji Kizhakkedath: Clinical
evaluation of a formulation containing Curcuma longa and Boswellia serrata
extracts in the management of knee osteoarthritis. Molecular Medicine Reports,
DOI: 10.3892/mmr.2013.1661 9. Chandran B, Goel A. A Randomized, Pilot Study to
Assess the Efficacy and Safety of Curcumin in Patients with Active Rheumatoid
Arthritis. Phytother Res. March 9, 2012 doi: 10.1002/ptr.4639 10. Antony B,
Kizhakedath R, Benny M, Kuruvilla BT. Clinical Evaluation of a herbal product
(Rhulief?) in the management of knee osteoarthritis. Abstract 316.
Osteoarthritis Cartilage. 2011;19(S1):S145-S146. 11. Baum L et al. Six-Month
Randomized Placebo-Controlled, Double-Blind, Pilot Clinical Trial of Curcumin in
Patients with Alzheimer?s Disease. Journal of Clinical Psychopharmacology. Vol
28, Number 1, Feb 2008 pg 110-114 12. Belcaro et al: Efficacy and safety of
Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration
in osteoarthritis patients. Altern Med Rev. 2010 Dec;15(4):337-44. 13. Garcea et
al: Consumption of the putative chemopreventive agent curcumin by cancer
patients: assessment of curcumin levels in the colorectum and their
pharmacodynamic consequences. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005
Jan;14(1):120-5. 14. Preetha Anand, Ajaikumar B. Kunnumakkara, Robert A. Newman,
and Bharat B. Aggarwal: Bioavailability of Curcumin: Problems and Promises Mol.
Pharmaceutics, 2007, 4 (6), 807-818? DOI: 10.1021/mp700113r 15. Shaiju et al:
Pharmacokinetics of Curcumin Conjugate Metabolites in Healthy Human Subjects
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev June 2008 17; 1411 16. Singh et al: Piperine :
A Bioenhancer International Journal of Pharmacy Research and Technology 2011
1(1) 01-05 17. Unibar Corporation: CurQnetic? Bioavailability Studies
(http://unibarcorp.com/research) 18. Khajuria és et al (2003) In-house study for
a patent work 19. Wigler I, Grotto I, Caspi D, Yaron M: The effects of Zintona
EC (a ginger extract) on symptomatic gonarthritis. Osteoarth Cartilage. 2003
Nov;11(11):783-9. 20. Grzanna R, Lindmark L, Frondoza CG: Ginger--an herbal
medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. 2005
Summer;8(2):125-32. 21. Antony et al: A Pilot Cross-Over Study to Evaluate Human
Oral Bioavailability of BCM-95®CG (Biocurcumax?), A Novel Bioenhanced
Preparation of Curcumin Indian J Pharm Sci. 2008 Jul-Aug; 70(4): 445?449. 22.
Grant KL, Schneider CD. Turmeric. Am J Health-Syst Pharm 2000; 57:1121-1122.
Adatlap
Ár: | 8.745 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.11.24 |
Eddig megtekintették 6 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Curcugreen® Forte - Kurkuma kapszula - 60db - GAL" című hirdetést látja. (fent)