Biorganik bio köles 500 g
Biorganik bio köles 500 g A köles az egyik legősibb gabona, Mezopotámia
területén már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Évezredeken keresztül széles
körben felhasznált alapanyag volt Ázsiában, Afrikában és Európában is, de
jelentősége háttérbe szorult, mivel nem lehet belőle jó minőségű kenyeret
készíteni. Ennek ellenére rendkívül változatosan felhasználható, legyen szó akár
egytálételről, főfogásról, köretről, desszertről, reggeliről vagy
kisétkezésekről. Jótékony hatásai miatt mindenképpen érdemes beilleszteni az
étrendbe. Jelentőség, hatások: A köles összetett szénhidráttartalmánál fogva
alacsony glikémiás indexű, így beilleszthető a cukorbetegek,
inzlinrezisztenciások, fogyókúrázók étrendjébe. Magas rosttartalma segíti az
emésztést, növeli a jóllakottságérzetet és a puffadásos panaszokat is segít
csökkenteni. Fehérjéinek aminosav-összetétele ideális, különösen metionin- és
cisztein-tartalma kiemelendő, amelyek májvédő hatásúak, ezért a köles
fogyasztása májproblémák esetén is ajánlott, illetve jó hatású lehet gyulladásos
betegségekben is (hörghurut, vesegyulladás, tüdőgyulladás). A köles zsírtartalma
valamivel magasabb, mint a többi gabonáé (tárolásnál ezt érdemes figyelembe
venni, mert könnyebben avasodik ? érdemes lehet hűtőben tárolni).
Zsírsavösszetétele kedvező, hiszen tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat
(linolsav), amelyek segítenek csökkenteni a ?rossz? keleszterinszintet és
növelni a ?jót?. Ezen kívül szerepük van a daganatmegelőzésben és a szív- és
érrendszeri problémák kezelésében, megelőzésében. A többi gabonához képest
kimagasló a vitamin- és ásványi anyagtartalma. Jelentős B-vitamin, cink-,
magnézium-, folsav-, vas- és szilíciumforrás. Ezek hozzájárulnak az
idegrendszer, a csontok, a bőr, a haj és a körmök épségéhez. Melegítő hatású
gabona. A köles nem tartalmaz glutént, így gluténérzékenyek is nyugodtan
fogyaszthatják. Felhasználás: A köles messze nem csak főve, köretként vagy
kásaként fogyasztható, rengeteg más felhasználási lehetőséget rejt magában.
Készülhet belőle egytálétel, töltött zöldség, fasírt, pogácsa, felfújt,
rengetegféle desszert és krém. Főzési ideje kb. 20 perc. Kb. 2,5-szeres
mennyiségű vizet vesz fel.
területén már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Évezredeken keresztül széles
körben felhasznált alapanyag volt Ázsiában, Afrikában és Európában is, de
jelentősége háttérbe szorult, mivel nem lehet belőle jó minőségű kenyeret
készíteni. Ennek ellenére rendkívül változatosan felhasználható, legyen szó akár
egytálételről, főfogásról, köretről, desszertről, reggeliről vagy
kisétkezésekről. Jótékony hatásai miatt mindenképpen érdemes beilleszteni az
étrendbe. Jelentőség, hatások: A köles összetett szénhidráttartalmánál fogva
alacsony glikémiás indexű, így beilleszthető a cukorbetegek,
inzlinrezisztenciások, fogyókúrázók étrendjébe. Magas rosttartalma segíti az
emésztést, növeli a jóllakottságérzetet és a puffadásos panaszokat is segít
csökkenteni. Fehérjéinek aminosav-összetétele ideális, különösen metionin- és
cisztein-tartalma kiemelendő, amelyek májvédő hatásúak, ezért a köles
fogyasztása májproblémák esetén is ajánlott, illetve jó hatású lehet gyulladásos
betegségekben is (hörghurut, vesegyulladás, tüdőgyulladás). A köles zsírtartalma
valamivel magasabb, mint a többi gabonáé (tárolásnál ezt érdemes figyelembe
venni, mert könnyebben avasodik ? érdemes lehet hűtőben tárolni).
Zsírsavösszetétele kedvező, hiszen tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat
(linolsav), amelyek segítenek csökkenteni a ?rossz? keleszterinszintet és
növelni a ?jót?. Ezen kívül szerepük van a daganatmegelőzésben és a szív- és
érrendszeri problémák kezelésében, megelőzésében. A többi gabonához képest
kimagasló a vitamin- és ásványi anyagtartalma. Jelentős B-vitamin, cink-,
magnézium-, folsav-, vas- és szilíciumforrás. Ezek hozzájárulnak az
idegrendszer, a csontok, a bőr, a haj és a körmök épségéhez. Melegítő hatású
gabona. A köles nem tartalmaz glutént, így gluténérzékenyek is nyugodtan
fogyaszthatják. Felhasználás: A köles messze nem csak főve, köretként vagy
kásaként fogyasztható, rengeteg más felhasználási lehetőséget rejt magában.
Készülhet belőle egytálétel, töltött zöldség, fasírt, pogácsa, felfújt,
rengetegféle desszert és krém. Főzési ideje kb. 20 perc. Kb. 2,5-szeres
mennyiségű vizet vesz fel.
Adatlap
Ár: | 1.320 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.11.21 |
Eddig megtekintették 1 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Biorganik bio köles 500 g" című hirdetést látja. (fent)