Bulkshop ceyloni fahéj őrölt 100 g
A fahéj kedvező hatásai Sokan csak finom, illatos fűszernövényként ismerik a
fahéjat, pedig egészségünk támogatója is. A népi gyógyászat például természetes
fertőtlenítőszerként, baktérium-, gomba- és vírusölőként tartja számon. Mindezek
mellett segíthet karbantartani a vércukorszintet, csökkentve azt. Jó hatással
van az anyagcserére, támogatja a zsírégetést. Fogyókúra esetén célszerű olyan
ételeket enni, melyekhez jól illik a fahéj (pl. zabkása, gyümölcsök). Mivel
megelőzi a vércukorszint ingadozását, gyakorlatilag megszünteti az ilyenkor
fellépő farkaséhséget, teltségérzetet okoz a gyomorban, a puffadást megszünteti.
A fahéj konyhai felhasználása Jól használható gyümölcslevesek, befőttek és
kompótok készítésénél, almás, cseresznyés és meggyes sütemények, rétesek, édes
töltelékek, krémek, mézeskalács, fánk, tejes ételek ízesítője. Néhány sültnek is
kiváló fűszere lehet. Rendkívül erős illatú fűszer, a főzés és forralás során
nem veszít az aromájából. A fahéj túlzott mértékű fogyasztása azonban kerülendő,
ugyanis az összetevői közül az eugenol és a kumarin irritálhatják a gyomor és a
belek nyálkahártyáját. Miben más a ceyloni fahéj A fahéj két formája kapható
Magyarországon, az egyik alapja kínai fahéjfa (Cinnamomum cassia, C.
aromaticum), a másiké a drágább, ceyloni fahéjfa (Cinnamomum zeylanicum,
Cinnamomum verum). A két fából származó fahéj tulajdonságai eltérnek egymástól -
illatukban, - kumarin* tartalomban. A kínai fahéjfa kérge 0,1-0,44% kumarint
tartalmaz, a ceyloniban csak nyomokban fordul elő ez a vegyület. - kéregdarabok
vastagságában, míg a ceyloni 0,2-0,8 mm vastagságú, addig a a kínai 1-3 mm
vastagságú. Mi az a kumarin? Egy olyan vegyület, mely hatással van a
véralvadásra és a máj működésére. Európában több ország élelmiszerbiztonsági
hivatala maximálta az egyes élelmiszerfajták kumarintartalmát. Napi 2 g 0,3%-os
kumarintartalmú Cinnamomi cassiae cortex fogyasztásával egy 60 kg-os ember éppen
eléri a 0,1 mg/ttkg-os javasolt maximális bevitelt.(forrás:Gyógyszerészet, 2008.
október) A fahéjfa jellemzői A fahéjfa Délkelet-Ázsiában honos, 8-10 m magas,
örökzöld fa, a törzse dúsan elágazó. A trópusi esőerdőkben 50 m magasságig is
megnő. A termesztett példányokat évente visszavágják, így nem engedik 3 m-nél
magasabbra nőni. A fűszert a fiatal ágak lehántott és a parakéregtől
megtisztított, papírszerű kérgéből készítik. Jellemzők vegán Igen
fahéjat, pedig egészségünk támogatója is. A népi gyógyászat például természetes
fertőtlenítőszerként, baktérium-, gomba- és vírusölőként tartja számon. Mindezek
mellett segíthet karbantartani a vércukorszintet, csökkentve azt. Jó hatással
van az anyagcserére, támogatja a zsírégetést. Fogyókúra esetén célszerű olyan
ételeket enni, melyekhez jól illik a fahéj (pl. zabkása, gyümölcsök). Mivel
megelőzi a vércukorszint ingadozását, gyakorlatilag megszünteti az ilyenkor
fellépő farkaséhséget, teltségérzetet okoz a gyomorban, a puffadást megszünteti.
A fahéj konyhai felhasználása Jól használható gyümölcslevesek, befőttek és
kompótok készítésénél, almás, cseresznyés és meggyes sütemények, rétesek, édes
töltelékek, krémek, mézeskalács, fánk, tejes ételek ízesítője. Néhány sültnek is
kiváló fűszere lehet. Rendkívül erős illatú fűszer, a főzés és forralás során
nem veszít az aromájából. A fahéj túlzott mértékű fogyasztása azonban kerülendő,
ugyanis az összetevői közül az eugenol és a kumarin irritálhatják a gyomor és a
belek nyálkahártyáját. Miben más a ceyloni fahéj A fahéj két formája kapható
Magyarországon, az egyik alapja kínai fahéjfa (Cinnamomum cassia, C.
aromaticum), a másiké a drágább, ceyloni fahéjfa (Cinnamomum zeylanicum,
Cinnamomum verum). A két fából származó fahéj tulajdonságai eltérnek egymástól -
illatukban, - kumarin* tartalomban. A kínai fahéjfa kérge 0,1-0,44% kumarint
tartalmaz, a ceyloniban csak nyomokban fordul elő ez a vegyület. - kéregdarabok
vastagságában, míg a ceyloni 0,2-0,8 mm vastagságú, addig a a kínai 1-3 mm
vastagságú. Mi az a kumarin? Egy olyan vegyület, mely hatással van a
véralvadásra és a máj működésére. Európában több ország élelmiszerbiztonsági
hivatala maximálta az egyes élelmiszerfajták kumarintartalmát. Napi 2 g 0,3%-os
kumarintartalmú Cinnamomi cassiae cortex fogyasztásával egy 60 kg-os ember éppen
eléri a 0,1 mg/ttkg-os javasolt maximális bevitelt.(forrás:Gyógyszerészet, 2008.
október) A fahéjfa jellemzői A fahéjfa Délkelet-Ázsiában honos, 8-10 m magas,
örökzöld fa, a törzse dúsan elágazó. A trópusi esőerdőkben 50 m magasságig is
megnő. A termesztett példányokat évente visszavágják, így nem engedik 3 m-nél
magasabbra nőni. A fűszert a fiatal ágak lehántott és a parakéregtől
megtisztított, papírszerű kérgéből készítik. Jellemzők vegán Igen
Adatlap
Ár: | 2.280 Ft |
Feladás dátuma: | 2025.01.30 |
Eddig megtekintették 3 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Bulkshop ceyloni fahéj őrölt 100 g" című hirdetést látja. (fent)