Betöltés...

NATURE COOKTA KAKAÓVAJ 100 G

A 20-22%-os kakaóvaj tartalmú holland kakaó egy különlegesen jó minőségű termék,
mely mélybarna színű, kitűnő ízű és aromájú. Étkezési kakaóvaj A kakaófa a
mályvafélék családjába tartozó fafajta, melynek termése, a kakaóbab, a kakaó, a
kakaóvaj és a csokoládé alapanyaga. A kakaóvaj enyhén kakaó ízű, természetes
zsiradék, melyet a kakaó gyártása során nyernek ki a kakaóbabból. Körülbelül
44-46% kakaóvajat tartalmaz egy kakaóbab, ezt szűrik ki belőle, és így alakul
fehéres-sárgás színű zsírrá. A kitűnő kakaóvaj elkészítése már a kakaóbab
szüretelésekor elkezdődik, mivel csak a megfelelő érettségű gyümölcsöt vágják
le. Szüret után a gyümölcsből kiszedett magokat fermentálják, vagyis erjesztik
őket, miközben folyamatosan forgatják, hogy megfelelő mennyiségű oxigénhez
jussanak. A folyamat során a magok elveszítik csíraképességüket, színük
sötétbarnára, ízük pedig jellegzetes csokoládé aromájúvá változik. Fermentálás
után szárítják, 50%-os víztartalmát 5-7%-osra csökkentik, majd a nyers kakaót
tisztítás után megpörkölik, amikor is még alacsonyabbra, csupán 3%-ra csökkentik
nedvességtartalmát. Ebben a fázisban nyeri el igazi, csokoládébarna színét.
Törés után választják szét a kakaóport és a kakaóvajat. Finom masszává őrlik a
magokat, majd a forró kakaómasszát préselik, az aprólyukú nemesacél szűrőkön
kifolyik a kakaóvaj, melyet tovább tisztítanak, és végül tömb alakúra formáznak.
A kakaóvaj minden csokoládé legfontosabb alapanyaga, ennek köszönhető, hogy a
csokoládé az ember szájában elolvad. Szobahőmérsékleten szilárd, olvadáspontja
körülbelül 32-35 C°. Élettani hatásai sokoldalúak, nagyon gazdag természetes
antioxidánsokban, és olyan értékes ásványi anyagokat találunk benne, mint
például a réz és a magnézium. Vitaminok közül az E-vitamin és a K-vitamin
tartalma is kiemelendő. Ezeken kívül pedig tartalmaz még természetes zsírokat,
különböző savakat, így olajsavat, sztearinsavat, linolsavat és palmitinsavat,
valamint jelentős a polifenol, és karotinoid tartalma. Nem véletlenül nevezik a
köznyelvben a csokoládét ?boldogsághormonnak?, hiszen endorfin és dopamin
tartalmának köszönhetően boldognak érzi magát tőle, aki fogyasztja, így a
kakaóvaj segíthet a természetes egyensúly megtalálásában is. Felhasználási
lehetősége sokoldalú, főzéshez, sütéshez, csokoládék, bonbonok elkészítéséhez
ajánlott. Édes és sós ételek elkészítéséhez egyaránt használható, kellemes ízt
kölcsönöz ételünknek, és sokkal egészségesebb a hagyományos étolajnál, zsírnál,
illetve nagy előnye, hogy kis mennyiség is elég belőle, ellentétben más
zsírokkal. Elsőre furcsának tűnik a gondolat, hogy édes alapízű zsírral
készítsük el sós ételeinket, de olyan lágyságot kölcsönöz, mely feledhetetlen
ízt biztosít. Magas hőmérsékleten sem kezd el égni, ez szintén megkülönbözteti
más zsíroktól, melyek hajlamosak már 200 fokon égni. Étkezési célra olyan
kakaóvajat használjunk, amely 100%-os, ellenőrizzük a hozzávalókat. A kakaóvaj
adja meg a csokoládé alapízét és lágyságát. Kakaó hozzáadása nélkül fehér
csokoládénak is kiváló. Néhány bonbon, csokoládés sütemény elkészítésénél
fontos, hogy a csokoládéréteg vékonyan kerüljön fel a desszertre, ezért ennek a
legegyszerűbb módja, ha a megvásárolt jó minőségű csokoládét vegyítjük
kakaóvajjal. Felhasználhatjuk zselatin alternatívájaként is, még inkább tágítva
ezzel az elkészíthető, könnyű, lágy és ízletes desszertek skáláját, arról már
nem is beszélve, hogy sokkal egészségesebbek a hagyományos zsírral elkészült
süteményeknél. Míg sok csokoládéba rengeteg adalékanyagot tesznek, a kakaóvaj
tejmentes, ezért nyugodtan fogyasztható tejcukor-érzékenyek, speciális diétákat,
étrendeket követők is.

Tovább
Adatlap
Ár: 1.394 Ft
A hirdető: Kereskedőtől
Értékesítés típusa: Eladó
 
Feladás dátuma: 2024.11.21
Eddig megtekintették 45 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

NATURE COOKTA KAKAÓVAJ 100 G
Lehetőségek
Megosztók

Ételek, italok rovaton belül a(z) "NATURE COOKTA KAKAÓVAJ 100 G" című hirdetést látja. (fent)



Az oldal ezen része csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem