NATURA BÚZASIKÉR 500G
A szejtán felhasználható a kenyérsütőgéppel vagy a hagyományos módon készült
pékáruk sikértartalmának növelésére. A magyar konyha rengeteg lisztes, tésztás
ételt tartalmaz. Nem véletlen, hogy amikor áttérünk a diétás étrendre, az egyik
legfontosabb a megszokott kenyér, pogácsa, muffin, palacsinta helyettesítése. Ez
nem egyszerű feladat, mivel a szénhidrát csökkentett, a teljes kiőrlésű és a
maglisztek sokkal kevesebb, a maglisztek pedig semennyi búzasikért nem
tartalmaznak, aminek egyébként a puha, foszlós, levegős, jól gyúrható állag
köszönhető. Búzasikér nélkül a gluténmentes vagy alacsony gluténtartalmú
lisztekből készült tészták szakadnak, morzsolódnak, szétesnek, így a búzasikér
mintegy megmentő, jön, és szépen összefogja a diétás tésztáinkat. Mi is
valójában a búzasikér? Amikor sütöttél kenyeret vagy vettél bolti zsemlét,
tapasztalhattad, hogy gyakran közepe beesik, lukas. Így az élvezeti és vízuális
értéke nem olyan jó. Erre egy nagyon jó megoldás létezik: használj természetes
adalékanyagot, sikért, magyarul szejtán. Ebből akár egy evőkanálnyi a lisztbe,
így szép formás péksüteményeket kaphatunk. A búza sikérje elvben rugalmas,
duzzadásra képes anyag, általa lehet a búzalisztből szép, magas kenyeret sütni.
Minél szélsőségesebb, kontinentálisabb az éghajlat, annál jobb minőségű a búza
sikérje, feltéve, hogy jó a talaj vízgazdálkodása, humuszos. A szejtán a
búzaliszt két fehérjéjének, a gliadinnak (nyúlékonyságért és ragadósságért
felelős) és a gluteinnek (szilárdságért és ellenállóságért felelős) a keveréke.
Ez befolyásolja a tészta nyújthatóságát. A tömeges termelésre való áttérés a
búza tulajdonságait a kevésbbé acélos, azonban lisztes és bőtermő irányba tolta
el. Emiatt a kereskedelmi forgalomban kapható lisztekből történő otthoni
(például kenyérsütőgépben való sütéshez) kb 500-700 gramm tömegű kenyérre
számítva egy evőkanálnyi búzasikér hozzáadása szükséges. Húspótló növényi
alapanyagból! A vegetáriánus és vegan konyha használja húsok helyett
alternatívaként. A búzahússal lényegében ugyanúgy bármit lehet csinálni, mint a
húsokkal. Meg lehet főzni pörköltnek, lehet leveles tésztába betölteni, ki lehet
rántani vagy pácolni és meggrillezni. Egyedül talán levesbe nem főzik bele de
lehet, hogy ez is csak kísérletezgető kedv kérdése csupán. Ha úgy ízesítjük,
mint ahogy korábban a húsokat akkor lényegében ugyanazt az ízvilágot kapjuk mert
magának a sikérnek semleges íze van ? ugyanúgy ahogy talán a húsok nagy részének
is. Egyedül egy kicsit az állagában tér el, ugyanis a sikérben lévő fehérjék
miatt kissé gumis állagú. Fehérje tartalmát tekintve ugyanannyi fehérje van 100
gramm szejtánban, mint 100 gramm csirkemellben. Ez azt hiszem bőven elmond
mindent, hogy növényi alapú táplálkozással hogy lehet fehérjét pótolni. Az
egyetlen hibája, hogy glutén érzékenyek nem fogyaszthatják. Na de hol lehet
pontosan beszerezni vagy hogy lehet megcsinálni ezt az ételt? Kész, becsomagolt
szejtánt is lehet vásárolni különböző bioboltokban de lehet magát a szejtánport
is venni. Én azonban a harmadik módra szavazok, még pedig a saját készítésű
búzahúsra, amihez búzasikér kell. Többnyire ez is bioboltokban megtalálható és
500 gramm ára a bolt elhelyezkedésétől és árrésétől függően 500-600 forint körül
mozog. Ebből a fél kilogramm sikérből durván 1kg búzahús készíthető. Búzafasírt
készítése (Rántott szejtán) Akár húsevő vagy, akár vegetáriánus, kitűnő megoldás
lehet a rántott szejtán számodra. Nagyon finom és a rántott gombához hasonló ízű
fasírtot tudsz elkészíteni. Kitűnő húspótló, húshelyettesítő. Ha kókuszolajban
készíted el, akkor még kitűnőbb összhatást tudsz elérni. Kitűnően kiváltható a
tofu is. Búzafasírt hozzávalói búzasikér, fűszerek (vegamix, petrezselyem,?. +
ízlés szerint), víz, tengeri só (+ csipet sütőpor, szinte lehelletnyi ? akár
kihagyható ? ez azért kell, hogy ne legyen túl tömör. Ha túl sok kerül bele,
akkor nagyon lyukacsos-szivacsos lesz.) Elkészítése A búzasikérhez keverd hozzá
a fűszereket (nem kell sajnálni). A fűszeres búzahúsport meleg vízzel keverd
össze, így egy gumiszerű masszát kapsz. Formázz cipókat és pihentesd körülbelül
10 percig. Ezután forrásba lévő vízbe főzd meg. Ha feljön a víz tetejére, vedd
ki és csepegtetés után vágd darabokra. Ezután újra főzd még 10 percig. Ha
kihűlt, ugyan úgy kezeld, mint ha hússal dolgoznál. Panírozd, majd forró olajban
rántsd ki. (Az alapreceptet a Fittnők oldalán találtam). A szejtán felhasználása
A búzasikérből búzahús is készíthető a fenti recept szerint. Felhasználható:
kenyérsütőgéppel vagy hagyományos módon készült pékáruhoz a liszt
sikértartalmának növelésére. (Adagolás: 1 ek/500 g) A Dénes-Natura búzasikér
kiszerelése: 500g
pékáruk sikértartalmának növelésére. A magyar konyha rengeteg lisztes, tésztás
ételt tartalmaz. Nem véletlen, hogy amikor áttérünk a diétás étrendre, az egyik
legfontosabb a megszokott kenyér, pogácsa, muffin, palacsinta helyettesítése. Ez
nem egyszerű feladat, mivel a szénhidrát csökkentett, a teljes kiőrlésű és a
maglisztek sokkal kevesebb, a maglisztek pedig semennyi búzasikért nem
tartalmaznak, aminek egyébként a puha, foszlós, levegős, jól gyúrható állag
köszönhető. Búzasikér nélkül a gluténmentes vagy alacsony gluténtartalmú
lisztekből készült tészták szakadnak, morzsolódnak, szétesnek, így a búzasikér
mintegy megmentő, jön, és szépen összefogja a diétás tésztáinkat. Mi is
valójában a búzasikér? Amikor sütöttél kenyeret vagy vettél bolti zsemlét,
tapasztalhattad, hogy gyakran közepe beesik, lukas. Így az élvezeti és vízuális
értéke nem olyan jó. Erre egy nagyon jó megoldás létezik: használj természetes
adalékanyagot, sikért, magyarul szejtán. Ebből akár egy evőkanálnyi a lisztbe,
így szép formás péksüteményeket kaphatunk. A búza sikérje elvben rugalmas,
duzzadásra képes anyag, általa lehet a búzalisztből szép, magas kenyeret sütni.
Minél szélsőségesebb, kontinentálisabb az éghajlat, annál jobb minőségű a búza
sikérje, feltéve, hogy jó a talaj vízgazdálkodása, humuszos. A szejtán a
búzaliszt két fehérjéjének, a gliadinnak (nyúlékonyságért és ragadósságért
felelős) és a gluteinnek (szilárdságért és ellenállóságért felelős) a keveréke.
Ez befolyásolja a tészta nyújthatóságát. A tömeges termelésre való áttérés a
búza tulajdonságait a kevésbbé acélos, azonban lisztes és bőtermő irányba tolta
el. Emiatt a kereskedelmi forgalomban kapható lisztekből történő otthoni
(például kenyérsütőgépben való sütéshez) kb 500-700 gramm tömegű kenyérre
számítva egy evőkanálnyi búzasikér hozzáadása szükséges. Húspótló növényi
alapanyagból! A vegetáriánus és vegan konyha használja húsok helyett
alternatívaként. A búzahússal lényegében ugyanúgy bármit lehet csinálni, mint a
húsokkal. Meg lehet főzni pörköltnek, lehet leveles tésztába betölteni, ki lehet
rántani vagy pácolni és meggrillezni. Egyedül talán levesbe nem főzik bele de
lehet, hogy ez is csak kísérletezgető kedv kérdése csupán. Ha úgy ízesítjük,
mint ahogy korábban a húsokat akkor lényegében ugyanazt az ízvilágot kapjuk mert
magának a sikérnek semleges íze van ? ugyanúgy ahogy talán a húsok nagy részének
is. Egyedül egy kicsit az állagában tér el, ugyanis a sikérben lévő fehérjék
miatt kissé gumis állagú. Fehérje tartalmát tekintve ugyanannyi fehérje van 100
gramm szejtánban, mint 100 gramm csirkemellben. Ez azt hiszem bőven elmond
mindent, hogy növényi alapú táplálkozással hogy lehet fehérjét pótolni. Az
egyetlen hibája, hogy glutén érzékenyek nem fogyaszthatják. Na de hol lehet
pontosan beszerezni vagy hogy lehet megcsinálni ezt az ételt? Kész, becsomagolt
szejtánt is lehet vásárolni különböző bioboltokban de lehet magát a szejtánport
is venni. Én azonban a harmadik módra szavazok, még pedig a saját készítésű
búzahúsra, amihez búzasikér kell. Többnyire ez is bioboltokban megtalálható és
500 gramm ára a bolt elhelyezkedésétől és árrésétől függően 500-600 forint körül
mozog. Ebből a fél kilogramm sikérből durván 1kg búzahús készíthető. Búzafasírt
készítése (Rántott szejtán) Akár húsevő vagy, akár vegetáriánus, kitűnő megoldás
lehet a rántott szejtán számodra. Nagyon finom és a rántott gombához hasonló ízű
fasírtot tudsz elkészíteni. Kitűnő húspótló, húshelyettesítő. Ha kókuszolajban
készíted el, akkor még kitűnőbb összhatást tudsz elérni. Kitűnően kiváltható a
tofu is. Búzafasírt hozzávalói búzasikér, fűszerek (vegamix, petrezselyem,?. +
ízlés szerint), víz, tengeri só (+ csipet sütőpor, szinte lehelletnyi ? akár
kihagyható ? ez azért kell, hogy ne legyen túl tömör. Ha túl sok kerül bele,
akkor nagyon lyukacsos-szivacsos lesz.) Elkészítése A búzasikérhez keverd hozzá
a fűszereket (nem kell sajnálni). A fűszeres búzahúsport meleg vízzel keverd
össze, így egy gumiszerű masszát kapsz. Formázz cipókat és pihentesd körülbelül
10 percig. Ezután forrásba lévő vízbe főzd meg. Ha feljön a víz tetejére, vedd
ki és csepegtetés után vágd darabokra. Ezután újra főzd még 10 percig. Ha
kihűlt, ugyan úgy kezeld, mint ha hússal dolgoznál. Panírozd, majd forró olajban
rántsd ki. (Az alapreceptet a Fittnők oldalán találtam). A szejtán felhasználása
A búzasikérből búzahús is készíthető a fenti recept szerint. Felhasználható:
kenyérsütőgéppel vagy hagyományos módon készült pékáruhoz a liszt
sikértartalmának növelésére. (Adagolás: 1 ek/500 g) A Dénes-Natura búzasikér
kiszerelése: 500g
Adatlap
Ár: | 1.924 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2024.11.24 |
Eddig megtekintették 51 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "NATURA BÚZASIKÉR 500G" című hirdetést látja. (fent)