Betöltés...

NATURA HÁNTOLT KÖLES 250G

A köles lugosító hatású élelem. A termék értékei miatt kiemelkedő helyet foglal
el a reformtáplálkozás palettáján. A legjobb lúgosító gabona A köles legősibb
termesztett gabonaféle Kínában már a rizs fogyasztása előtt fő élelem forrás
volt. Németország területén már a Római birodalom idejében is termesztették.
Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk
számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás
rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is
tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E
tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel
folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a
bélperisztaltikát(a bél tápanyag továbbító mozgása), így a salakanyagok
bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek
be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, diverticulozis, bélrendszeri
daganatos betegségek) megelőzésében. A köles fehérje tartalma 10-15%.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben
B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai
közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A
kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi
munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet. Igen sok kovasavat tartalmaz
(későbbiekben még kifejtjük), továbbá fluort, ként, foszfort, vasat,
magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában,
mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban. Köles, mint szépítő
gabona fajta A szépítő gabona: fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a
fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. A
kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd
körmökről. További kovasavat tartalmazó alapanyagok a zab, az árpa, a burgonya
és a mezei zsurló. Testsúlycsökkentő-, és karbantartó programoknál szintén nagy
jelentőséggel bírnak a vízoldékony rostok, mivel fokozzák a teltségérzetet,
csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítják a gyomor ürülési
sebességét. Cukorbetegség esetén a rostok szerepe abban nyilvánul meg, hogy a
szénhidrátok felszívódását is mérsékelik, így az étkezést követő jelentős
mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki. A magas koleszterinszint étrendi
kezelésében a rostanyagok a koleszterin-felszívódás mértékének csökkentésében
játszanak szerepet. A test legtöbb pontját pozitívan befolyásoló kovasav Kovasav
tartalma adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya - a szervezet legősibb
szövetei) szilárdságát is. Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles
ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint
hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a
nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét. A köles
táplálkozási hiányállapotok esetén is javulást hozat. Csonttörések esetében
naponta kellene fogyasztani. Tapasztalatok szerint a gyulladásos állapotok köles
étrend mellett általában gyorsabban gyógyulnak. A mai étrend nagyon kevés
kovasav tartalommal rendelkeznek, így a szokásos étrend nem fedezi a
szükségletet. Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav
tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében,
visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban,
vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben,
ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az
értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat
meg. A kovasav a megfelelő B-vitamin tartalma miatt jó hatással rendelkezik az
idegrendszerre. Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető,
hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek
rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást.
Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését. A
táplálkozás-tudományi szakemberek az egészséges táplálkozás alapelveit 12
pontban foglalták össze. Többek közt azt javasolják, hogy naponta 40-50g élelmi
rostot fogyasszunk el, emiatt célszerű a kölest beépíteni mindennapi
étrendünkbe. A legtöbb embernek a kölesről csak a kása jut eszébe, pedig a köles
igen változatosan elkészíthető, sokoldalúan beépíthető az étrendbe. Miért jó a
lúgosítani a szervezetünket? Az általános, úgynevezett korszerű táplálkozás
többségében savasító kémhatású, élelmiszernek nevezett bolti áruféleségeket
tartalmaz. Ezekkel szemben a köles lúgosító hatású élelem. A termék értékei
miatt kiemelkedő helyet foglal el a reformtáplálkozás palettáján. Nem megfelelő
táplálkozás, dohányzás, túlzásba vitt fogyókúra, vagy tartós stressz
következtében szervezetünk sav-bázis egyensúlya felborulhat. Az elsavasodás
testünket arra kényszeríti, hogy a szükséges ásványi anyagokat - kalciumot,
káliumot, magnéziumot, nátriumot - az egyes szövetekből, illetve a csontokból
vonja ki. Ennek következménye lehet a népbetegségnek számító csontritkulás.
Tekintettel arra, hogy a köles semleges vagy lúgosító hatású gabona, rendszeres
fogyasztása elősegítheti az egyensúly helyreállítását. A köles egyszerre képes
salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az
ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni. Rendszeres fogyasztása a következő
élettani hatásokkal járhat: visszaállítja a sav-bázis egyensúlyt, mely gyakran
stressz hatására, túlzásba vitt fogyókúra miatt, rendszeres dohányzás
következtében bomlik fel. candida betegek diétájában fontos szerepet tölt be a
köles, mely megakadályozza, hogy a tápcsatornába megtelepedett gombák
elszaporodjanak megvéd a fogszuvasodástól, erősíti a látást, késlelteti az
öregedést rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek a daganatos betegségek
szabályozza a vércukorszintet helyreállítja az emésztést gyulladáscsökkentő
immunerősítő csökkenti a vér koleszterinszintjét ez a Föld ásványanyagokban
leggazdagabb gabonája Mit kezdjünk a kölessel a konyhában? A közhiedelmekkel
ellentétben nemcsak a madáreleségek alapja. Kásaként fogyasztható, háromszoros
mennyiségű tejben vagy vízben kell főzni. Reggelire dióval, mandulával,
mazsolával, cukros-mézes tejjel elkészítve ajánlott, sós változatát zöldséges,
vegamixes vízben megfőzve köretként fogyasztjuk. A köles kiválóan alkalmas
gyümölcspudingok és gyümölcsös desszertek, illetve lepény- és palacsinta
készítésére, sőt kenyér is süthető belőle. A kölesből készült ételekhez jól
illik a vanília, a rozmaring, a tárkony, a kömény és a fahéj is. Mielőtt azonban
bármilyen módon felhasználnánk a konyhában, finom szűrőben, folyóvíz alatt
mossuk át! Főzési ideje változó lehet fajtánként. Én úgy készítem, hogy forró
sós vízbe teszem mosás után, és kb. 1 percnyi főzés után leveszem a tűzről, és
hagyom a vízben puhulni, utána szűröm le. Érdemes közben megnézni mennyire
puhult meg. Jól záródó műanyag edényben 2-3 napig tárolható hűtőszekrényben.
Minden nőnek minden nap kellene legalább egy evőkanál kész kölest ennie, hogy
megóvja arcbőrének szépségét, és ráncai ne keletkezzenek, illetve kisimuljanak.
Ezt mindenképpen érdemes kipróbálni! Kiszerelés: 250g, 500g, 1000g Receptek,
ötletek: Köles túrókrém: 3 evőkanál kifőtt kölest elkeverünk 25 dkg áttört
túróval, apróra vágott lilahagymával, piros paprikával őrölt köménnyel
ízesítjük. Kiváló reggelikhez, pirítósra, kenyérre kenve. Kölesleves: 1 kis fej
vöröshagymát apróra vágunk, üvegesre párolunk hidegen sajtolt olajon, majd egy
szál gyökeret és egy kisebb zellert apró kockára vágva jól átpirítunk a hagymás
zsiradékon, és felengedjük vízzel. Mielőtt megpuhulna vegamixxel és borssal
fűszerezhetjük, egy marék kölest szórunk bele, majd puhulás előtt egy maréknyi
durvára reszelt sütőtököt szórunk bele, és elzárjuk alatta a tüzet, a fedő alatt
a tök meg fog puhulni. Ízletes édeskés leves, telis-tele minden értékes ásványi
anyaggal, és vitaminnal. 15 perc alatt kész. Köles köretekhez: Megszokott rizs
és tészta köreteink helyett használjuk bátran a kölest, mindenféle párolt
zöldséghez illik. Rakott ételeinket is inkább kölessel ajánlom elkészíteni magas
élettani értéke miatt. Desszertként pillanatok alatt fogyasztható, ha van főtt
kölesünk 1-2 kanál mézzel, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, dióval, mandulával
elkeverve mesés ízvilágot varázsolhatunk a család asztalára. Kicsit puhábbra
főzve a szokottnál egy kivajazott tepsibe terítjük a kölest, majd betakarjuk
vastag szeletekre vágott almával, vagy körtével, esetleg aszalt gyümölcsökkel, s
megsütjük. Sülés után durvára vágott diót szórunk rá, és mézzel csurgatjuk.
Szeletelhető lesz mint egy sütemény.

Tovább
Adatlap
Ár: 424 Ft
A hirdető: Kereskedőtől
Értékesítés típusa: Eladó
 
Feladás dátuma: 2024.11.24
Eddig megtekintették 77 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

NATURA HÁNTOLT KÖLES 250G
Lehetőségek
Megosztók

Ételek, italok rovaton belül a(z) "NATURA HÁNTOLT KÖLES 250G" című hirdetést látja. (fent)



Az oldal ezen része csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem