NATURA HÁNTOLT KÖLES 250G
A köles lugosító hatású élelem. A termék értékei miatt kiemelkedő helyet foglal
el a reformtáplálkozás palettáján. A legjobb lúgosító gabona A köles legősibb
termesztett gabonaféle Kínában már a rizs fogyasztása előtt fő élelem forrás
volt. Németország területén már a Római birodalom idejében is termesztették.
Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk
számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás
rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is
tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E
tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel
folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a
bélperisztaltikát(a bél tápanyag továbbító mozgása), így a salakanyagok
bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek
be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, diverticulozis, bélrendszeri
daganatos betegségek) megelőzésében. A köles fehérje tartalma 10-15%.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben
B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai
közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A
kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi
munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet. Igen sok kovasavat tartalmaz
(későbbiekben még kifejtjük), továbbá fluort, ként, foszfort, vasat,
magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában,
mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban. Köles, mint szépítő
gabona fajta A szépítő gabona: fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a
fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. A
kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd
körmökről. További kovasavat tartalmazó alapanyagok a zab, az árpa, a burgonya
és a mezei zsurló. Testsúlycsökkentő-, és karbantartó programoknál szintén nagy
jelentőséggel bírnak a vízoldékony rostok, mivel fokozzák a teltségérzetet,
csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítják a gyomor ürülési
sebességét. Cukorbetegség esetén a rostok szerepe abban nyilvánul meg, hogy a
szénhidrátok felszívódását is mérsékelik, így az étkezést követő jelentős
mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki. A magas koleszterinszint étrendi
kezelésében a rostanyagok a koleszterin-felszívódás mértékének csökkentésében
játszanak szerepet. A test legtöbb pontját pozitívan befolyásoló kovasav Kovasav
tartalma adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya - a szervezet legősibb
szövetei) szilárdságát is. Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles
ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint
hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a
nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét. A köles
táplálkozási hiányállapotok esetén is javulást hozat. Csonttörések esetében
naponta kellene fogyasztani. Tapasztalatok szerint a gyulladásos állapotok köles
étrend mellett általában gyorsabban gyógyulnak. A mai étrend nagyon kevés
kovasav tartalommal rendelkeznek, így a szokásos étrend nem fedezi a
szükségletet. Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav
tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében,
visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban,
vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben,
ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az
értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat
meg. A kovasav a megfelelő B-vitamin tartalma miatt jó hatással rendelkezik az
idegrendszerre. Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető,
hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek
rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást.
Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését. A
táplálkozás-tudományi szakemberek az egészséges táplálkozás alapelveit 12
pontban foglalták össze. Többek közt azt javasolják, hogy naponta 40-50g élelmi
rostot fogyasszunk el, emiatt célszerű a kölest beépíteni mindennapi
étrendünkbe. A legtöbb embernek a kölesről csak a kása jut eszébe, pedig a köles
igen változatosan elkészíthető, sokoldalúan beépíthető az étrendbe. Miért jó a
lúgosítani a szervezetünket? Az általános, úgynevezett korszerű táplálkozás
többségében savasító kémhatású, élelmiszernek nevezett bolti áruféleségeket
tartalmaz. Ezekkel szemben a köles lúgosító hatású élelem. A termék értékei
miatt kiemelkedő helyet foglal el a reformtáplálkozás palettáján. Nem megfelelő
táplálkozás, dohányzás, túlzásba vitt fogyókúra, vagy tartós stressz
következtében szervezetünk sav-bázis egyensúlya felborulhat. Az elsavasodás
testünket arra kényszeríti, hogy a szükséges ásványi anyagokat - kalciumot,
káliumot, magnéziumot, nátriumot - az egyes szövetekből, illetve a csontokból
vonja ki. Ennek következménye lehet a népbetegségnek számító csontritkulás.
Tekintettel arra, hogy a köles semleges vagy lúgosító hatású gabona, rendszeres
fogyasztása elősegítheti az egyensúly helyreállítását. A köles egyszerre képes
salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az
ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni. Rendszeres fogyasztása a következő
élettani hatásokkal járhat: visszaállítja a sav-bázis egyensúlyt, mely gyakran
stressz hatására, túlzásba vitt fogyókúra miatt, rendszeres dohányzás
következtében bomlik fel. candida betegek diétájában fontos szerepet tölt be a
köles, mely megakadályozza, hogy a tápcsatornába megtelepedett gombák
elszaporodjanak megvéd a fogszuvasodástól, erősíti a látást, késlelteti az
öregedést rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek a daganatos betegségek
szabályozza a vércukorszintet helyreállítja az emésztést gyulladáscsökkentő
immunerősítő csökkenti a vér koleszterinszintjét ez a Föld ásványanyagokban
leggazdagabb gabonája Mit kezdjünk a kölessel a konyhában? A közhiedelmekkel
ellentétben nemcsak a madáreleségek alapja. Kásaként fogyasztható, háromszoros
mennyiségű tejben vagy vízben kell főzni. Reggelire dióval, mandulával,
mazsolával, cukros-mézes tejjel elkészítve ajánlott, sós változatát zöldséges,
vegamixes vízben megfőzve köretként fogyasztjuk. A köles kiválóan alkalmas
gyümölcspudingok és gyümölcsös desszertek, illetve lepény- és palacsinta
készítésére, sőt kenyér is süthető belőle. A kölesből készült ételekhez jól
illik a vanília, a rozmaring, a tárkony, a kömény és a fahéj is. Mielőtt azonban
bármilyen módon felhasználnánk a konyhában, finom szűrőben, folyóvíz alatt
mossuk át! Főzési ideje változó lehet fajtánként. Én úgy készítem, hogy forró
sós vízbe teszem mosás után, és kb. 1 percnyi főzés után leveszem a tűzről, és
hagyom a vízben puhulni, utána szűröm le. Érdemes közben megnézni mennyire
puhult meg. Jól záródó műanyag edényben 2-3 napig tárolható hűtőszekrényben.
Minden nőnek minden nap kellene legalább egy evőkanál kész kölest ennie, hogy
megóvja arcbőrének szépségét, és ráncai ne keletkezzenek, illetve kisimuljanak.
Ezt mindenképpen érdemes kipróbálni! Kiszerelés: 250g, 500g, 1000g Receptek,
ötletek: Köles túrókrém: 3 evőkanál kifőtt kölest elkeverünk 25 dkg áttört
túróval, apróra vágott lilahagymával, piros paprikával őrölt köménnyel
ízesítjük. Kiváló reggelikhez, pirítósra, kenyérre kenve. Kölesleves: 1 kis fej
vöröshagymát apróra vágunk, üvegesre párolunk hidegen sajtolt olajon, majd egy
szál gyökeret és egy kisebb zellert apró kockára vágva jól átpirítunk a hagymás
zsiradékon, és felengedjük vízzel. Mielőtt megpuhulna vegamixxel és borssal
fűszerezhetjük, egy marék kölest szórunk bele, majd puhulás előtt egy maréknyi
durvára reszelt sütőtököt szórunk bele, és elzárjuk alatta a tüzet, a fedő alatt
a tök meg fog puhulni. Ízletes édeskés leves, telis-tele minden értékes ásványi
anyaggal, és vitaminnal. 15 perc alatt kész. Köles köretekhez: Megszokott rizs
és tészta köreteink helyett használjuk bátran a kölest, mindenféle párolt
zöldséghez illik. Rakott ételeinket is inkább kölessel ajánlom elkészíteni magas
élettani értéke miatt. Desszertként pillanatok alatt fogyasztható, ha van főtt
kölesünk 1-2 kanál mézzel, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, dióval, mandulával
elkeverve mesés ízvilágot varázsolhatunk a család asztalára. Kicsit puhábbra
főzve a szokottnál egy kivajazott tepsibe terítjük a kölest, majd betakarjuk
vastag szeletekre vágott almával, vagy körtével, esetleg aszalt gyümölcsökkel, s
megsütjük. Sülés után durvára vágott diót szórunk rá, és mézzel csurgatjuk.
Szeletelhető lesz mint egy sütemény.
el a reformtáplálkozás palettáján. A legjobb lúgosító gabona A köles legősibb
termesztett gabonaféle Kínában már a rizs fogyasztása előtt fő élelem forrás
volt. Németország területén már a Római birodalom idejében is termesztették.
Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk
számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás
rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is
tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E
tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel
folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a
bélperisztaltikát(a bél tápanyag továbbító mozgása), így a salakanyagok
bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek
be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, diverticulozis, bélrendszeri
daganatos betegségek) megelőzésében. A köles fehérje tartalma 10-15%.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben
B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai
közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A
kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi
munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet. Igen sok kovasavat tartalmaz
(későbbiekben még kifejtjük), továbbá fluort, ként, foszfort, vasat,
magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában,
mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban. Köles, mint szépítő
gabona fajta A szépítő gabona: fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a
fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. A
kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd
körmökről. További kovasavat tartalmazó alapanyagok a zab, az árpa, a burgonya
és a mezei zsurló. Testsúlycsökkentő-, és karbantartó programoknál szintén nagy
jelentőséggel bírnak a vízoldékony rostok, mivel fokozzák a teltségérzetet,
csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítják a gyomor ürülési
sebességét. Cukorbetegség esetén a rostok szerepe abban nyilvánul meg, hogy a
szénhidrátok felszívódását is mérsékelik, így az étkezést követő jelentős
mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki. A magas koleszterinszint étrendi
kezelésében a rostanyagok a koleszterin-felszívódás mértékének csökkentésében
játszanak szerepet. A test legtöbb pontját pozitívan befolyásoló kovasav Kovasav
tartalma adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya - a szervezet legősibb
szövetei) szilárdságát is. Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles
ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint
hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a
nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét. A köles
táplálkozási hiányállapotok esetén is javulást hozat. Csonttörések esetében
naponta kellene fogyasztani. Tapasztalatok szerint a gyulladásos állapotok köles
étrend mellett általában gyorsabban gyógyulnak. A mai étrend nagyon kevés
kovasav tartalommal rendelkeznek, így a szokásos étrend nem fedezi a
szükségletet. Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav
tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében,
visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban,
vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben,
ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az
értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat
meg. A kovasav a megfelelő B-vitamin tartalma miatt jó hatással rendelkezik az
idegrendszerre. Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető,
hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek
rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást.
Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését. A
táplálkozás-tudományi szakemberek az egészséges táplálkozás alapelveit 12
pontban foglalták össze. Többek közt azt javasolják, hogy naponta 40-50g élelmi
rostot fogyasszunk el, emiatt célszerű a kölest beépíteni mindennapi
étrendünkbe. A legtöbb embernek a kölesről csak a kása jut eszébe, pedig a köles
igen változatosan elkészíthető, sokoldalúan beépíthető az étrendbe. Miért jó a
lúgosítani a szervezetünket? Az általános, úgynevezett korszerű táplálkozás
többségében savasító kémhatású, élelmiszernek nevezett bolti áruféleségeket
tartalmaz. Ezekkel szemben a köles lúgosító hatású élelem. A termék értékei
miatt kiemelkedő helyet foglal el a reformtáplálkozás palettáján. Nem megfelelő
táplálkozás, dohányzás, túlzásba vitt fogyókúra, vagy tartós stressz
következtében szervezetünk sav-bázis egyensúlya felborulhat. Az elsavasodás
testünket arra kényszeríti, hogy a szükséges ásványi anyagokat - kalciumot,
káliumot, magnéziumot, nátriumot - az egyes szövetekből, illetve a csontokból
vonja ki. Ennek következménye lehet a népbetegségnek számító csontritkulás.
Tekintettel arra, hogy a köles semleges vagy lúgosító hatású gabona, rendszeres
fogyasztása elősegítheti az egyensúly helyreállítását. A köles egyszerre képes
salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az
ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni. Rendszeres fogyasztása a következő
élettani hatásokkal járhat: visszaállítja a sav-bázis egyensúlyt, mely gyakran
stressz hatására, túlzásba vitt fogyókúra miatt, rendszeres dohányzás
következtében bomlik fel. candida betegek diétájában fontos szerepet tölt be a
köles, mely megakadályozza, hogy a tápcsatornába megtelepedett gombák
elszaporodjanak megvéd a fogszuvasodástól, erősíti a látást, késlelteti az
öregedést rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek a daganatos betegségek
szabályozza a vércukorszintet helyreállítja az emésztést gyulladáscsökkentő
immunerősítő csökkenti a vér koleszterinszintjét ez a Föld ásványanyagokban
leggazdagabb gabonája Mit kezdjünk a kölessel a konyhában? A közhiedelmekkel
ellentétben nemcsak a madáreleségek alapja. Kásaként fogyasztható, háromszoros
mennyiségű tejben vagy vízben kell főzni. Reggelire dióval, mandulával,
mazsolával, cukros-mézes tejjel elkészítve ajánlott, sós változatát zöldséges,
vegamixes vízben megfőzve köretként fogyasztjuk. A köles kiválóan alkalmas
gyümölcspudingok és gyümölcsös desszertek, illetve lepény- és palacsinta
készítésére, sőt kenyér is süthető belőle. A kölesből készült ételekhez jól
illik a vanília, a rozmaring, a tárkony, a kömény és a fahéj is. Mielőtt azonban
bármilyen módon felhasználnánk a konyhában, finom szűrőben, folyóvíz alatt
mossuk át! Főzési ideje változó lehet fajtánként. Én úgy készítem, hogy forró
sós vízbe teszem mosás után, és kb. 1 percnyi főzés után leveszem a tűzről, és
hagyom a vízben puhulni, utána szűröm le. Érdemes közben megnézni mennyire
puhult meg. Jól záródó műanyag edényben 2-3 napig tárolható hűtőszekrényben.
Minden nőnek minden nap kellene legalább egy evőkanál kész kölest ennie, hogy
megóvja arcbőrének szépségét, és ráncai ne keletkezzenek, illetve kisimuljanak.
Ezt mindenképpen érdemes kipróbálni! Kiszerelés: 250g, 500g, 1000g Receptek,
ötletek: Köles túrókrém: 3 evőkanál kifőtt kölest elkeverünk 25 dkg áttört
túróval, apróra vágott lilahagymával, piros paprikával őrölt köménnyel
ízesítjük. Kiváló reggelikhez, pirítósra, kenyérre kenve. Kölesleves: 1 kis fej
vöröshagymát apróra vágunk, üvegesre párolunk hidegen sajtolt olajon, majd egy
szál gyökeret és egy kisebb zellert apró kockára vágva jól átpirítunk a hagymás
zsiradékon, és felengedjük vízzel. Mielőtt megpuhulna vegamixxel és borssal
fűszerezhetjük, egy marék kölest szórunk bele, majd puhulás előtt egy maréknyi
durvára reszelt sütőtököt szórunk bele, és elzárjuk alatta a tüzet, a fedő alatt
a tök meg fog puhulni. Ízletes édeskés leves, telis-tele minden értékes ásványi
anyaggal, és vitaminnal. 15 perc alatt kész. Köles köretekhez: Megszokott rizs
és tészta köreteink helyett használjuk bátran a kölest, mindenféle párolt
zöldséghez illik. Rakott ételeinket is inkább kölessel ajánlom elkészíteni magas
élettani értéke miatt. Desszertként pillanatok alatt fogyasztható, ha van főtt
kölesünk 1-2 kanál mézzel, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, dióval, mandulával
elkeverve mesés ízvilágot varázsolhatunk a család asztalára. Kicsit puhábbra
főzve a szokottnál egy kivajazott tepsibe terítjük a kölest, majd betakarjuk
vastag szeletekre vágott almával, vagy körtével, esetleg aszalt gyümölcsökkel, s
megsütjük. Sülés után durvára vágott diót szórunk rá, és mézzel csurgatjuk.
Szeletelhető lesz mint egy sütemény.
Adatlap
Ár: | 424 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2024.11.24 |
Eddig megtekintették 77 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "NATURA HÁNTOLT KÖLES 250G" című hirdetést látja. (fent)