
A 100 legjobb recept sörrel és borral - Bártfai László; Móze
Nem tudjuk pontosan, mikor kezdett el az ember alkoholos italokkal főzni, sütni,
aminthogy azt sem, hogyan jött rá az előnyeire. Valószínű, hogy ennek tudománya
szinte egyidős a sör és a bor ismeretével. Annyit tudunk, hogy a késő őskori
emberek már ismerték a sört. A gabonafélékből erjesztett, alkoholtartalmú ital
készítésére véletlen felfedezés vezette rá őseinket: a kövek között durva
(darás) lisztté őrölt vadgabona-magvakat vízzel keverve, kásaként fogyasztották,
sőt, víz hiányában bizony nyállal keverték. (Ez volt az emberiség első
`kenyere`, azaz fő tápláléka. Vö. a kenyér szó ma is élő táplálék, eledel
jelentésével!) A vizes gabonakása pedig -- különösen meleg időben -- egy idő
után erjedni kezd, a szinte mindenütt jelen lévő erjesztő mikroorganizmusok
tevékenysége következtében.
aminthogy azt sem, hogyan jött rá az előnyeire. Valószínű, hogy ennek tudománya
szinte egyidős a sör és a bor ismeretével. Annyit tudunk, hogy a késő őskori
emberek már ismerték a sört. A gabonafélékből erjesztett, alkoholtartalmú ital
készítésére véletlen felfedezés vezette rá őseinket: a kövek között durva
(darás) lisztté őrölt vadgabona-magvakat vízzel keverve, kásaként fogyasztották,
sőt, víz hiányában bizony nyállal keverték. (Ez volt az emberiség első
`kenyere`, azaz fő tápláléka. Vö. a kenyér szó ma is élő táplálék, eledel
jelentésével!) A vizes gabonakása pedig -- különösen meleg időben -- egy idő
után erjedni kezd, a szinte mindenütt jelen lévő erjesztő mikroorganizmusok
tevékenysége következtében.

Adatlap
Ár: | 490 Ft |
Könyvkereső: | Szakács |
Feladás dátuma: | 2025.06.12 |
Eddig megtekintették 2 alkalommal |
A hirdető adatai

Könyv kereső rovaton belül a(z) "A 100 legjobb recept sörrel és borral - Bártfai László; Móze" című hirdetést látja. (fent)