ALTERNATÍV TÁPLÁLKOZÁS - VÁLASZTHATÓ TÁPLÁLÉKAINK
Szerző: Prof. Balogh Sándor Oriold és Társai Kiadó, 2017 A növényi és húsalapú,
mértékletes táplálkozási rendszertől, időszakosan vagy hosszabb időre
tervezetten, sokan eltérnek. Ők és a divatdiéták rabjai az alternatív
táplálékválasztók. Az alternatív táplálkozás kortünet. Soha ennyi
?világmegváltó? fogyókúrás recept nem volt még elérhető, de vajon feltűnik-e,
hogy közben a lakosság egészségi állapota összességében nem jobb, sőt romlik?
Adatok bizonyítják, hogy milyen gyakoriságú a helytelen táplálkozás miatti
egészségromlás, mindenekelőtt az elhízottság és a túlsúlyosság. A szerző a
divatdiéták hosszú sorát mutatja be, véleményezi, mellette természetesen az
étrendfüggő és táplálkozási betegségekben szenvedők táplálékválasztásának is
szentel egy fejezetet. Mindezek előtt azonban az alternatív táplálkozással
kapcsolatos személyes döntések valódi hátterével, családi és közösségi
kockázataival is megismertet. Az első fejezetekben foglalkozik a táplálék és a
táplálkozás fogalmaival, az egészséges, friss, tiszta, biztonságos
élelmiszerekkel csakúgy, mint az élelmiszertermelés és -fogyasztás témaköreivel.
Különös jelentőséggel bír a bőség következtében könnyen kialakuló túlsúly, és
ennek különböző változatai, a nyomukban fellépő betegségekkel, mint írja: A
derék és csípő környékén felhalmozódó zsírszövet több korábbi tanulmány szerint
is jelentősen csökkentheti életkilátásainkat, mivel hajlamosít szív- és
érrendszeri megbetegedésre. Ez a zsírszövet ugyanis több káros anyagot termel,
ráadásul közel helyezkedik el a létfontosságú szerveinkhez. Meglepően fontos a
fogantatástól számított első 1000 nap. ?A fokozott kalória bevitel a zsírsejtek
szaporodását serkenti. A szülők a kórós elhízás alapjait már a csecsemő- és
gyermekkorban lerakják. Életünk első 1000 napjában ?követett? étrend ugyanis a
későbbiekben is nagyban befolyásolja testünk egészségét.? Ez az
egészségveszteség nem, vagy csak alig nyerhető vissza később. Egyik oldalon az
élelmiszerek bősége, a másik oldalon az éhezés, s bizony megdöbbenünk, ?egy
hazai iskolás 15 (!) éhező gyerek napi adagját fogyasztja el egyedül!? Csak
Afrikában 50 ezer ember hal meg naponta (!), az alultápláltság
következményeként.? A szerző, dr. Balogh Sándor csaknem 50 éve ténykedik az
élelmiszer-ismeret oktatása és tudományos kutatása terén, jól ismeri a
diszciplínát. A magyar viszonyok tekintetében történeti kitekintést is tesz a
következő sorokkal (is): ?1961?1978 között a mezőgazdaság bruttó termelési
értékének növekedésében Magyarországot csak Hollandia előzte meg a világban. Az
egy lakosra jutó mezőgazdasági termelési értékben pedig Magyarország az első
helyen állt.? ?A termelés értéke 1960?1962 és 1983?1985 között közel
megduplázódott, az egy főre jutó gabonatermelés terén Magyarország ekkor az
USA-val egy szinten állt, csak Kanada és Dánia előzte meg. Az egy főre jutó
hústermelés terén Hollandia után Magyarország a világon a 2. helyet foglalta
el.? A könyvben külön fejezetek szólnak az élelmiszertermelés és fogyasztás
fenntarthatóságáról, a vegetarianizmusról, a vallási (és ezoterikus,
spirituális) meghatározottságú táplálékválasztásról, a különböző mentesített
(?free from?) és dúsított élelmiszerekről, a funkcionális és ?novel?
élelmiszerekről, de szeretné eloszlatni a téveszméket is a fogyókúrázás,
lúgosítás, méregtelenítés ma divatos témaköreiről, és a tisztánlátás érdekében
az áltudományok ismertetőjeleit is felsorolja. A kötet adatai: Kötés: puhatáblás
Megjelenés éve: 2017 Terjedelem: 430 oldal
mértékletes táplálkozási rendszertől, időszakosan vagy hosszabb időre
tervezetten, sokan eltérnek. Ők és a divatdiéták rabjai az alternatív
táplálékválasztók. Az alternatív táplálkozás kortünet. Soha ennyi
?világmegváltó? fogyókúrás recept nem volt még elérhető, de vajon feltűnik-e,
hogy közben a lakosság egészségi állapota összességében nem jobb, sőt romlik?
Adatok bizonyítják, hogy milyen gyakoriságú a helytelen táplálkozás miatti
egészségromlás, mindenekelőtt az elhízottság és a túlsúlyosság. A szerző a
divatdiéták hosszú sorát mutatja be, véleményezi, mellette természetesen az
étrendfüggő és táplálkozási betegségekben szenvedők táplálékválasztásának is
szentel egy fejezetet. Mindezek előtt azonban az alternatív táplálkozással
kapcsolatos személyes döntések valódi hátterével, családi és közösségi
kockázataival is megismertet. Az első fejezetekben foglalkozik a táplálék és a
táplálkozás fogalmaival, az egészséges, friss, tiszta, biztonságos
élelmiszerekkel csakúgy, mint az élelmiszertermelés és -fogyasztás témaköreivel.
Különös jelentőséggel bír a bőség következtében könnyen kialakuló túlsúly, és
ennek különböző változatai, a nyomukban fellépő betegségekkel, mint írja: A
derék és csípő környékén felhalmozódó zsírszövet több korábbi tanulmány szerint
is jelentősen csökkentheti életkilátásainkat, mivel hajlamosít szív- és
érrendszeri megbetegedésre. Ez a zsírszövet ugyanis több káros anyagot termel,
ráadásul közel helyezkedik el a létfontosságú szerveinkhez. Meglepően fontos a
fogantatástól számított első 1000 nap. ?A fokozott kalória bevitel a zsírsejtek
szaporodását serkenti. A szülők a kórós elhízás alapjait már a csecsemő- és
gyermekkorban lerakják. Életünk első 1000 napjában ?követett? étrend ugyanis a
későbbiekben is nagyban befolyásolja testünk egészségét.? Ez az
egészségveszteség nem, vagy csak alig nyerhető vissza később. Egyik oldalon az
élelmiszerek bősége, a másik oldalon az éhezés, s bizony megdöbbenünk, ?egy
hazai iskolás 15 (!) éhező gyerek napi adagját fogyasztja el egyedül!? Csak
Afrikában 50 ezer ember hal meg naponta (!), az alultápláltság
következményeként.? A szerző, dr. Balogh Sándor csaknem 50 éve ténykedik az
élelmiszer-ismeret oktatása és tudományos kutatása terén, jól ismeri a
diszciplínát. A magyar viszonyok tekintetében történeti kitekintést is tesz a
következő sorokkal (is): ?1961?1978 között a mezőgazdaság bruttó termelési
értékének növekedésében Magyarországot csak Hollandia előzte meg a világban. Az
egy lakosra jutó mezőgazdasági termelési értékben pedig Magyarország az első
helyen állt.? ?A termelés értéke 1960?1962 és 1983?1985 között közel
megduplázódott, az egy főre jutó gabonatermelés terén Magyarország ekkor az
USA-val egy szinten állt, csak Kanada és Dánia előzte meg. Az egy főre jutó
hústermelés terén Hollandia után Magyarország a világon a 2. helyet foglalta
el.? A könyvben külön fejezetek szólnak az élelmiszertermelés és fogyasztás
fenntarthatóságáról, a vegetarianizmusról, a vallási (és ezoterikus,
spirituális) meghatározottságú táplálékválasztásról, a különböző mentesített
(?free from?) és dúsított élelmiszerekről, a funkcionális és ?novel?
élelmiszerekről, de szeretné eloszlatni a téveszméket is a fogyókúrázás,
lúgosítás, méregtelenítés ma divatos témaköreiről, és a tisztánlátás érdekében
az áltudományok ismertetőjeleit is felsorolja. A kötet adatai: Kötés: puhatáblás
Megjelenés éve: 2017 Terjedelem: 430 oldal
Adatlap
Ár: | 4.410 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2024.11.24 |
Eddig megtekintették 24 alkalommal |
A hirdető adatai
Könyv kereső rovaton belül a(z) "ALTERNATÍV TÁPLÁLKOZÁS - VÁLASZTHATÓ TÁPLÁLÉKAINK" című hirdetést látja. (fent)