Betöltés...

KÁRPÁTKEMENCE - 1100 ÉV ÍZEI

Szerkesztette: Ruprecht László Századvég Közéleti Tudásközpont, 2023 A könyv,
amit a kezében tart, nem 1100 év magyar konyhakultúrájának pontos kutatások
alapján megírt tudományos összefoglalója. Sokkal inkább egy játék: logikai is,
stratégiai is, útvesztős is. Utazás térben és időben, ami magában hordozza az
eltévedés lehetőségét, de a türelemmel viselt megpróbáltatásokért a jutalom sem
marad el: új ízeknek, régmúlt korok illatainak felfedezése és megosztása
azokkal, akik örömmel ülnek le majd az asztalunk köré. Ajándék nekik és
magunknak. Közös múltunk újbóli megélése. Öt-öt, hosszú mérlegelés után
kiválasztott recept képviseli benne hazánk történelmének tizenegy korszakát,
gasztronómiáját, azt a művészetet vagy tudományt, ami a kultúra és az étel
közötti összefüggést kutatja és jeleníti meg, és minden mást, ami az evéshez
tartozik. Elvileg lehetetlen vállalkozás. Gyakorlatilag egy hatalmas, az
évszázadok alatt elhalványult mozaikkép tizenegy kis kockájának fényesre
csiszolgatása. Ez volt a könyv létrehozóinak játéka, amiben hosszú hónapokon
keresztül örömmel vettünk részt. Mi lenne, ha csak azok az alapanyagok állnának
rendelkezésünkre, amelyek Szent Márton hegyének, a mai Pannonhalmának környékén
ezer évvel ezelőtt megteremtek? Milyen köretet készítenénk a megfőtt hús mellé,
ha rizsnek, krumplinak még a hírét se hallhattuk, bors hosszú évek óta nem ért
el a Kárpát-medencébe, de vacsorára a törökverő Zrínyi Miklóst és udvarát
kellene megvendégelnünk? És mi lenne, ha Bethlen Gábor fejedelem esküvői menüjét
kellene összeállítanunk abban az időben, amikor az ország területének több mint
egyharmadán a török az úr? Az egyes fejezetek receptjeihez olyan alapanyagok
tartoznak, amelyeket az adott korszakban már nagy valószínűséggel használtak.
Törekedtünk arra, hogy mindegyik ételt elő lehessen állítani az eredeti
módszerek szerint is: főzve, sütőharang alatt tűzhelyen, úgy, ahogyan az udvari
szakácsoknak és a háziasszonyoknak kellett valaha, a receptleírásoknál az
egyszerűbb elkészíthetőség érdekében mégis segítségül hívtuk a modern
konyhatechnológiát. A kötet játékos elnevezése mögött a tartalom komoly:
művelődéstörténeti összefüggésben mutatja be a magyarok gasztrokultúráját.
Kulturális olvasztótégely, így is szokták emlegetni a Kárpát-medencét, ahol a
különböző hagyományok termékenyítőleg hatnak egymásra már több mint ezer éve. A
magyar nyelv, bár megőrizte eredeti nyelvtani sajátosságait és ősi szavait, a
környezet és a szokások változásával rengeteg türk, szláv, germán, latin és ki
tudja, még hányféle nyelv szavait formálta át és tette sajátjává. Ugyanez
játszódott le a magyar konyhával is: környező és velünk élő népek alapanyagait,
ételeit, italait, főzési technológiáit ismertük meg és változtattuk át
lassan-lassan szájunk íze szerint. Nem gondolunk rá, hogy valaha a szláv törzsek
termelte káposzta és az edényben fövő magyar disznóhús összekeverésével éppúgy
fúziós konyhát vittek a középkori várainkban, ahogyan manapság az olasz pizza
tetejére magyar kolbász kerülhet. Ruprecht László A Stílusos Vidéki Éttermiség
Egyesület elnöke, a kötet ötletgazdája 1973-ban született Móron, az Alba Regia
szállóban kezdte karrierjét. Innen Budapest egyik legjobb szállodájába, az
Atrium Hyattbe került, ezt követte a Kempinski, majd az ország első ötcsillagos
kastélyhotele, a Sasvár, ahol 25 évesen konyhafőnök lett. Tanult
Franciaországban és Németországban, a párizsi Ritz mesterkurzusán
világszínvonalú képzésben részesülhetett, majd megszerezte a Lenôtre
konyhaművészeti iskola diplomáját is. 2005-ben a nemzeti szakácsválogatott
csapatkapitánya, 2011-ben az ország első EU-elnökségének gasztronómiai vezetője
volt. Számos eseményen képviselte hazánkat az Egyesült Királyságtól Japánig. A
Köztársasági Elnöki Hivatal jó néhány kiemelt díszétkezését alkotta meg.
Tanácsadóként segítette vidéki éttermek és szállodák megnyitását és munkáját,
amelyek közül a Michelin többet is díjazott vagy ajánlott. 2012 óta
egyesületével Magyarország, Felvidék és Erdély gasztronómiájának fejlődésén
dolgozik. 2018-ban Pro Turismo díjat, 2023-ban a Magyar Érdemkereszt ezüst
fokozatát vehette át. Meggyőződése, ha az ember valamibe belefog, azt csak a
legmagasabb szinten érdemes végezni. A külföldi látogatók rácsodálkoznak a
magyar konyhára, ám nálunk még mindig a kishitűség uralkodik, mindenkihez csak
alkalmazkodni akarunk, saját értékeinket háttérbe szorítjuk. Pedig
művészetünkre, építészetünkre, zenénkre, hagyományainkra, múltunkra büszkék
lehetnénk, s utóbbit legkönnyebben épp a gasztronómián keresztül mutathatnánk
be. A kötet adatai: Kötés: keménytáblás Megjelenés éve: 2023 Terjedelem: 192
oldal

Tovább
Adatlap
Ár: 9.590 Ft
A hirdető: Kereskedőtől
Értékesítés típusa: Eladó
 
Feladás dátuma: 2024.10.15
Eddig megtekintették 11 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

KÁRPÁTKEMENCE - 1100 ÉV ÍZEI
Lehetőségek
Megosztók

Könyv kereső rovaton belül a(z) "KÁRPÁTKEMENCE - 1100 ÉV ÍZEI" című hirdetést látja. (fent)