A MAGYAR ZSIDÓ KONYHA
Kultúrtörténet 77 autentikus recepttel Szerző: Körner András Corvina, 2017
Kultúrtörténetet akartam írni, nem pedig a mindennapi főzést-sütést segítő
praktikus szakácskönyvet, hiszen olyanból van éppen elég. Ez a kötet a
magyarországi zsidó konyha történetén, a regionális és a kulturális
különbségeken, a hétköznapok és az ünnepek ételrepertoárján kívül az
étkezéskultúra szinte minden más fontos jelenségét is bemutatja, így a falusi és
a városi háztartásokat, a zsidó vendéglátóhelyeket, valamint a kóser
élelmiszeripart és kereskedelmet. Újdonságai közé tartoznak a török hódoltság
alatti zsidó konyhának a maitól sokban eltérő jellegzetességeit bemutató
adalékok és a világ első jiddis szakácskönyvének részletes ismertetése - melyről
kevesen tudják, hogy Pesten adták ki 1854-ben. A korabeli sajtóbeszámolókra,
kortársak visszaemlékezéseire és saját gyűjtésű, 1945 előtti kézírásos
receptfüzetekre támaszkodó szöveget közel 200 kép egészíti ki. Előző köteteimhez
hasonlóan itt is a témákat elemző szöveg, a számos idézet és a jórészt
ismeretlen képanyag egymást kiegészítő együttesével igyekszem a sokféle zsidó
társadalmi, vallási csoport mindennapi életét úgy bemutatni, hogy az olvasó
betekintést kapjon a valóság sokdimenziós gazdagságába. (Körner András)
Kultúrtörténetet akartam írni, nem pedig a mindennapi főzést-sütést segítő
praktikus szakácskönyvet, hiszen olyanból van éppen elég. Ez a kötet a
magyarországi zsidó konyha történetén, a regionális és a kulturális
különbségeken, a hétköznapok és az ünnepek ételrepertoárján kívül az
étkezéskultúra szinte minden más fontos jelenségét is bemutatja, így a falusi és
a városi háztartásokat, a zsidó vendéglátóhelyeket, valamint a kóser
élelmiszeripart és kereskedelmet. Újdonságai közé tartoznak a török hódoltság
alatti zsidó konyhának a maitól sokban eltérő jellegzetességeit bemutató
adalékok és a világ első jiddis szakácskönyvének részletes ismertetése - melyről
kevesen tudják, hogy Pesten adták ki 1854-ben. A korabeli sajtóbeszámolókra,
kortársak visszaemlékezéseire és saját gyűjtésű, 1945 előtti kézírásos
receptfüzetekre támaszkodó szöveget közel 200 kép egészíti ki. Előző köteteimhez
hasonlóan itt is a témákat elemző szöveg, a számos idézet és a jórészt
ismeretlen képanyag egymást kiegészítő együttesével igyekszem a sokféle zsidó
társadalmi, vallási csoport mindennapi életét úgy bemutatni, hogy az olvasó
betekintést kapjon a valóság sokdimenziós gazdagságába. (Körner András)
Adatlap
Ár: | 5.940 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2025.01.30 |
Eddig megtekintették 2 alkalommal |
A hirdető adatai
Könyv kereső rovaton belül a(z) "A MAGYAR ZSIDÓ KONYHA " című hirdetést látja. (fent)