![Betöltés...](/templates/pictures/ajax-loader.gif)
95 év a halászat szolgálatában (A Hortobágyi Halgazdaság tör
Az Agroinform Kiadó gondozásában, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. jóvoltából
látott napvilágot a 95 év a halászat szolgálatában című kötet, mely a levéltári
kutatásoknak és hosszas adatgyűjtésnek köszönhetően úgy mutatja be Hortobágy
történetét, ahogy eddig még egyetlen kiadvány sem. Hortobágyon közel száz
esztendeje foglalkoznak halászattal. Az 1910-es években kezdtek el azon
munkálkodni, hogy az addig kihasználatlan, és egyébiránt meglehetősen
kedvezőtlen adottságokkal bíró területet hasznosítsák. Elsőként állattartással
próbálkoztak, azonban hamarosan rájöttek, hogy a terület remekül megfelelne a
halászathoz, így 1912-ben elkezdték a tavak kialakítását, melyek közül kettő már
négy évvel később el is készült. A teljes tórendszer a ?40-es években alakult
ki, majd egy évtizeddel később újabb egységet csatoltak hozzá, és ugyanez
történt a ?60-as években is. Jelenleg a Hortobágyi Halgazdaság Zrt., mely teljes
egészében állami tulajdonban van, meghatározó szerepet játszik a piacon, hiszen
Magyarország halastavainak 20%-a található ezen a vidéken, melyek vízfelületének
nagysága összesen 6000 hektárt tesz ki. A cég profilja igen szerteágazó, hiszen
foglalkoznak halkeltetéssel, haltermeléssel és halfeldolgozással egyaránt,
mindemellett igen fontosnak tartja a természeti értékek megőrzését is. A
Hortobágyon termelt halak között megtaláljuk a pontyot, a busát, az amurt, a
compót, a harcsát, a süllőt, valamint a csukát is, és ezeket élőhalként, vagy
akár feldolgozott termékként is megvásárolhatják a partnerek. Emellett igen nagy
hangsúlyt fektetnek az ökoturizmusra, melynek keretében a látogatóknak
lehetőségük nyílik bepillantani az érintetlen élővilág életébe természetjáró
séták keretében, tartanak halászati bemutatókat, kihelyezett tanórákat, lehet
horgászni, de aki fotózni szeretne, az is utánozhatatlan szépségű tájra lelhet,
különösen, ha a madárvonulás időszakában látogat Hortobágyra. A most megjelent
könyvet hosszas kutatómunka előzte meg, melyben Sarka Béla, a Hortobágyi
Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója, valamint Dudás Csilla pályázati referens
vállaltak kiemelkedő részt, hiszen az ő szerkesztésükben látott napvilágot a 95
év a halászat szolgálatában című kötet. A könyv nem kisebb feladatot vállalt
magára, mint hogy aprólékosan bemutatja a Halgazdaság történetét, beszámol az
elért eredményekről, visszatekint a múltba és megismertet a jövőben tervezett
elképzelésekkel is. A kötet általánosabb résszel indít, melyben az olvasó
megismerkedhet a Hortobággyal, természeti adottságaival, az ottani vizekkel, és
természetesen fókuszba kerül a halászat, melynek kialakulásáról és
hagyományairól egyaránt szó esik. A múltba tekintésen túl az érdeklődők
megtudhatják azt is, milyen út vezetett odáig, hogy a Hortobágyi Halgazdaság
Zrt. az élvonalba került a piacon, és egy külön fejezetet szenteltek annak a
haltenyésztési technológiának, amellyel a tógazdaság dolgozik, és amely részben
hozzásegítette a társaságot sikereihez. Emellett fontos szerepet kap a kötetben
a tógazdasági biohal-előállítás is, mely közel tíz esztendeje folyik a
Hortobágyon, és komoly feltételrendszerhez kötve működik, melyek között szerepel
egyebek mellett a halegészségügyi problémák megelőzése és megoldása, vagy a víz
megfelelő minősége. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. biohal-termékeiről is
részletes tájékoztatást kap az olvasó, amelyeket egyebek mellett saját
halboltjukban is meg lehet vásárolni, és mint arról Sarka Béla vezérigazgató egy
korábbi interjúban beszámolt, a cég egy bolthálózatban is gondolkodik, ami a
jövőt illeti, esetleg testvércégükkel, a Hortobágyi Génmegőrző Kft.-vel közösen,
amely biotermékeket, mangalicát, szürke marhát, bivalyhúst árul.
látott napvilágot a 95 év a halászat szolgálatában című kötet, mely a levéltári
kutatásoknak és hosszas adatgyűjtésnek köszönhetően úgy mutatja be Hortobágy
történetét, ahogy eddig még egyetlen kiadvány sem. Hortobágyon közel száz
esztendeje foglalkoznak halászattal. Az 1910-es években kezdtek el azon
munkálkodni, hogy az addig kihasználatlan, és egyébiránt meglehetősen
kedvezőtlen adottságokkal bíró területet hasznosítsák. Elsőként állattartással
próbálkoztak, azonban hamarosan rájöttek, hogy a terület remekül megfelelne a
halászathoz, így 1912-ben elkezdték a tavak kialakítását, melyek közül kettő már
négy évvel később el is készült. A teljes tórendszer a ?40-es években alakult
ki, majd egy évtizeddel később újabb egységet csatoltak hozzá, és ugyanez
történt a ?60-as években is. Jelenleg a Hortobágyi Halgazdaság Zrt., mely teljes
egészében állami tulajdonban van, meghatározó szerepet játszik a piacon, hiszen
Magyarország halastavainak 20%-a található ezen a vidéken, melyek vízfelületének
nagysága összesen 6000 hektárt tesz ki. A cég profilja igen szerteágazó, hiszen
foglalkoznak halkeltetéssel, haltermeléssel és halfeldolgozással egyaránt,
mindemellett igen fontosnak tartja a természeti értékek megőrzését is. A
Hortobágyon termelt halak között megtaláljuk a pontyot, a busát, az amurt, a
compót, a harcsát, a süllőt, valamint a csukát is, és ezeket élőhalként, vagy
akár feldolgozott termékként is megvásárolhatják a partnerek. Emellett igen nagy
hangsúlyt fektetnek az ökoturizmusra, melynek keretében a látogatóknak
lehetőségük nyílik bepillantani az érintetlen élővilág életébe természetjáró
séták keretében, tartanak halászati bemutatókat, kihelyezett tanórákat, lehet
horgászni, de aki fotózni szeretne, az is utánozhatatlan szépségű tájra lelhet,
különösen, ha a madárvonulás időszakában látogat Hortobágyra. A most megjelent
könyvet hosszas kutatómunka előzte meg, melyben Sarka Béla, a Hortobágyi
Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója, valamint Dudás Csilla pályázati referens
vállaltak kiemelkedő részt, hiszen az ő szerkesztésükben látott napvilágot a 95
év a halászat szolgálatában című kötet. A könyv nem kisebb feladatot vállalt
magára, mint hogy aprólékosan bemutatja a Halgazdaság történetét, beszámol az
elért eredményekről, visszatekint a múltba és megismertet a jövőben tervezett
elképzelésekkel is. A kötet általánosabb résszel indít, melyben az olvasó
megismerkedhet a Hortobággyal, természeti adottságaival, az ottani vizekkel, és
természetesen fókuszba kerül a halászat, melynek kialakulásáról és
hagyományairól egyaránt szó esik. A múltba tekintésen túl az érdeklődők
megtudhatják azt is, milyen út vezetett odáig, hogy a Hortobágyi Halgazdaság
Zrt. az élvonalba került a piacon, és egy külön fejezetet szenteltek annak a
haltenyésztési technológiának, amellyel a tógazdaság dolgozik, és amely részben
hozzásegítette a társaságot sikereihez. Emellett fontos szerepet kap a kötetben
a tógazdasági biohal-előállítás is, mely közel tíz esztendeje folyik a
Hortobágyon, és komoly feltételrendszerhez kötve működik, melyek között szerepel
egyebek mellett a halegészségügyi problémák megelőzése és megoldása, vagy a víz
megfelelő minősége. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. biohal-termékeiről is
részletes tájékoztatást kap az olvasó, amelyeket egyebek mellett saját
halboltjukban is meg lehet vásárolni, és mint arról Sarka Béla vezérigazgató egy
korábbi interjúban beszámolt, a cég egy bolthálózatban is gondolkodik, ami a
jövőt illeti, esetleg testvércégükkel, a Hortobágyi Génmegőrző Kft.-vel közösen,
amely biotermékeket, mangalicát, szürke marhát, bivalyhúst árul.
![Tovább](/templates/pictures/tovabb1.png)
Adatlap
Ár: | 9.490 Ft |
Könyvkereső: | EGYÉB |
Feladás dátuma: | 2025.02.02 |
Eddig megtekintették 0 alkalommal |
A hirdető adatai
![Tovább](/templates/pictures/tovabb2.png)
Könyv kereső rovaton belül a(z) "95 év a halászat szolgálatában (A Hortobágyi Halgazdaság tör" című hirdetést látja. (fent)