GAL A-vitamin - 30ml
A máj nemcsak a leggazdagabb kész A-vitamin forrás, de egy valóságos
tápanyagbomba. A párolt répa és sütőtök is remek A-vitamin forrás (a karotinokon
keresztül), amelyek szintén sok egyéb hasznos tápanyagot tartalmaznak. Jobb
tehát ezekből fedeznünk A-vitamin szükségletünket, mint pótolnunk. Sajnos sokan
nem szeretik vagy kerülik a májat, miközben a répa/sütőtök-fogyasztást sem
preferálják. Számukra javasoljuk termékünket, elsősorban ha D3-vitamint is
szednek. Ugyanannyi vagy legfeljebb kétszer annyi NE A-vitamint javaslunk
pótolni számukra, mint amennyi NE D3-at fogyasztanak. Lehetetlen egyszerűbb
terméket elképzelni, mégis szükségszerű volt a létrehozása, miután sokak számára
nagy segítséget jelenthet az ideális retinol : D3 arány beállításában. Sima,
mezei retinol-palmitát MCT-olajban oldva, némi természetes E-vitamin-komplexszel
stabilizálva. Miért retinil-palmitát? (Retinol-palmitát = retinil-palmitát,
utóbbi a helyesebb)A retinol az A-vitamin kész formája, amelyet bárki kiválóan
hasznosít, mivel már nem kell átalakítania a szervezetnek. A retinil-palmitát
pedig a retinol élelmiszerekben (májban) megtalálható szinte egyetlen formája,
amely nem más, mint a szervezetben megtalálható leggyakoribb zsírsavnak
(palmitinsavnak) és a retinolnak a közösen alkotott természetes vegyülete. Az
emberek és állatok szervezetében lévő A-vitamin kb. 90%-a a májban van, és az is
szinte mind, kizárólag retinil-palmitát formában (kis mennyiségben egyéb
zsírsavakhoz kapcsolódó formában is). A lényeg, hogy ami A-vitaminhoz
élelmiszerrel hozzájuthatunk, az szinte csak retinil-palmitát lehet. Mivel az
A-vitamin pótlás hatására az eleve D3-vitamin hiányos szervezetben az A és a D3
aránya eleve abnormálisan az A-vitamin irányába tolódik el, a további A-vitamin
pótlás még inkább ronthat a súlyos D3 hiányon, így káros hatásai lehetnek több
vizsgálat szerint. D3-mal együtt pótolva viszont nem, úgy extrém dózisú retinol
is biztonságos. Érdekes módon azonban egy 2003-as vizsgálatban
(metaanalízisben), amelyben az addigi összes A-vitamin pótlásos vizsgálatot
elemezték, arra jutottak, hogy sem a májból származó A-vitamin (ami
retinil-palmitát), sem retinil-palmitát olajban oldva pótolva, csak a retinol
száraz formája (retinol-acetát), és a retinol vízoldékony vagy emulgeált formái
okoznak bármiféle nem kívánt hatást. Hogy ennek mi lehet az oka, nem tudni
pontosan, de belegondolva, hogy a retinol különböző formái közül csak a
retinil-palmitát a természetes, nem annyira meglepő? Ezért választottuk tehát a
retinil-palmitátot, és oldottuk MCT-olajban. Ettől függetlenül alighanem a
túlzott retinil-palmitát pótlás is veszélyes, hiszen a D3-hoz képesti aránya
vele is eltolható, de mindenképpen fontos, hogy retinolhoz csakis természetes
élelmiszerekből és/vagy retinil-palmitát szedésével jussunk, és kerüljük el a
retinol-acetátot és minden vízoldékony, emulgeált vagy liposzómás formát,
amelyek az említett vizsgálat alapján nagyobb kockázatot jelentenek. Az ideális
retinol : D3 arány (NE-ben kifejezve)Jelenleg aligha lehet képes bárki is
megmondani, hogy mi az ideális aránya az A- és D3-vitaminnak, azonban néhány
fontos megállapítás megtehető: Az 1:1 alatti A/D3 arány (azaz, ha a D3 bevitel a
több) nem probléma, legalábbis egy bizonyos szintig. Sok vizsgálat van, ahol
napi legalább 10 ezer NE D3-vitamin pótlása hosszútávon is kifejezetten pozitív
hatású volt, bármiféle negatív hatás nélkül. A legfrissebb vizsgálatban közel 5
ezer embert követtek, akik 7 éven át napi 5 ezer, 10 ezer vagy 20 ezer NE D3-at
kaptak, minden egyéb nélkül. Még a 7 éven át napi 20 ezer NE D3-at kapók körében
sem, és senkinél nem történt semmilyen negatív elváltozás még a vérképben sem,
még a vér kalciumszintjében sem történt negatív változás (amit gyakorlatilag a
D3 egyetlen mellékhatásának szoktak tartani, alaptalan félelemből, mint
kiderült). Ellenben több pozitív változás is történt az
állapotukban/vérképükben. Mivel az emberek többsége jellemzően 5 ezer NE alatti
A-vitamin bevitellel rendelkezik (karotinoidokkal is számolva), ezért 1:4
arányig (D3 a több) láthatóan nem problémás az arány (legalábbis nem retinol
hiányos állapotban, nagy dózisú D3 pótlás mellett). A 10:1 feletti arány
(retinol a több) esete már problémás lehet. Legalábbis egy vizsgálatban, ahol 72
ezer ápolónőt követtek, az derült ki, hogy akik retinol bevitele minimum 10 ezer
NE volt (aminek kb. a fele ételből, a másik fele pótlásból származott) 48%-kal
több medencecsonttörést szenvedtek, mint akik csak 3000 NE A-vitamint
fogyasztottak (aminek a nagyja sárgarépából, azaz karotinból származott). Mivel
az emberek D3 bevitele még akkor is 500-2000 NE közül mozog, ha szednek
valamilyen multivitamint, és néha napoznak, a magasabb csonttöréses csoport
esetében az arány 10:1-40:1 közt mozoghatott. 10:1 arányig tehát biztonságosnak
tűnik (legalábbis enyhe D3 hiányos állapotban). Ez most még inkább teoretikus
lesz: Evolúciós szempontból nézve az 1:1 arányhoz közel tűnik optimálisnak az
arány, ugyanis a rendszeres napozáshoz hozzászokott ember esetében a bőr D3
termelése kb. napi 4 ezer NE D3 szintézisére áll be, azaz afrikai őseink kb.
4000 NE D3-hoz jutottak hozzá naponta. Kb. 3 millió éven át az ember elődje
alapvetően gyűjtögető-dögevő volt, állati táplálékai közt velő, agy, csont,
rovarok, puhatestűek, óceáni herkentyűk/algák/hínárok és persze
gyümölcsök/zöldségek/gumók szerepeltek. A máj a predátorok preferált része a
zsákmányállatból (a ragadozó állatok az emberrel szemben képesek a retinolt
üríteni, nem tudják túladagolni). Az ember viszont csak 100-200 ezer éve kezdett
el vadászni, ugyanakkor ha utánaszámolunk, hogy mekkora részét is adja ki egy
állat mája+veséje annak a kalóriamennyiségnek, amit az egész állat
elfogyasztásából nyerhetünk, akkor arra jutunk, hogy napi 2-3 ezer kcal
elfogyasztása mellett, ha ?nose-to-tail? eszünk meg egy állatot, kb. napi 2 ezer
NE retinolhoz juthatunk (a májon és vesén kívül semmilyen állati rész nem
tartalmaz számottevő mennyiségű retinolt). Az 1:1 arányhoz 4000 NE retinolra
lenne szükség, azonban mivel a növényi élelmiszerek is tartalmaznak
karotinoidokat, amiből retinolt tudunk alakítani, az 1:1 arány felett is
lehetett (A-vitamin a több). Viszont preformált, kész A-vitaminnal (retinollal)
számolva csak az 1:1 arány nem is igazán volt elérhető, nemhogy meghaladható,
csak ha az állati élelmiszereink nagyját kidobáltuk volna, és főleg csak a
májukért vadásztuk volna az állatokat? Aligha... Akit bővebben érdekel a téma,
annak ajánlom Szendi Gábor Új vitaminforradalom című könyvét, illetve Paul
Jaminet Tökéletes Egészség című könyvét, valamint a Weston Price Foundation
ezzel kapcsolatos írását:
https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-on-trial-does-vitamin-a-cause-osteoporosis/
Összességében a meglátásom szerint 1:1 retinol : D3 arányra érdemes törekedni,
karotinoidok bevitelével nem számolva, de azokat is bőségesen fogyasztva, hogyha
szükség van több retinolra, tudjon alakulni karotinból több is. Feltehetően
pedig 1:4 és 10:1 közti arány is megfelelő, különösen, ha a K-vitamin (K1+K2) és
Mg bevitelünk is megfelelő. A K-vitamin pl. A-vitamin nélkül is meggátolja a
túlzott D3 káros hatásait. Nemcsak meggátolják egymás mellékhatásait, hanem
egymás hatásait is segítik. Gyakorlati javaslatokMessze a létező legjobb retinol
forrás a máj. A vese is tartalmaz számottevő retinolt, de messze elmarad a
májtól. Más élelmiszerek retinol tartalma elhanyagolható, a tojássárgája
említhető még meg, de nem érdemes vele számolni, mert tucatszám kéne ennünk
naponta, hogy biztosítsuk belőle a napi minimumot? Vesét alig eszik bárki is,
pláne nem hetente többször. Májjal érdemes tehát csak számolni... 10 dkg máj kb.
20 ezer NE retinolt tartalmaz (marhamáj és csirkemáj 10-20 ezer NE körül, liba-
és kacsamáj 30-40 ezer NE körül, pulykamáj 60-70 ezer NE körül, míg tőkehalmáj
100 ezer NE körül). 10 dkg répa pedig, ha kis zsiradékkal, és nem nyersen van
fogyasztva (pl. kis kókuszzsíron, vajon vagy olíván megpárolva), akkor kb. 5-15
ezer NE retinolt szolgáltat, attól függően, hogy kinek milyen az emésztése
(epe/felszívódás), és milyen a genetikája (konverzió karotinból retinollá).
Mivel nem tudhatjuk, hogy mennyire jó a karotin felszívódása a szervezetünkben,
és a karotin-retinol konverziónk, ezért érdemes csak 5 ezer NE-gel számolni 10
dkg répára, és még kevesebbel, ha zsiradék nélkül nyersen fogyasztjuk. Fontos,
hogy a karotinoidokból csak annyi retinolt alakítunk és hasznosítunk, amennyire
szükségünk van (megfelelő retinol szint esetén csökken, alacsony szint esetén nő
a felszívódása és konverziója). Túlzott arányt tehát karotinnal nem lehet
elérni. Néhány példa:Amennyiben nem eszünk májat szinte sosem, és
répát/sütőtököt sem nagyon, akkor érdemes kb. ugyanannyi retinolt pótolnunk,
mint D3-at, vagy akár kicsit többet is. Ha sok répát (pl. heti fél kg-ot)
eszünk, és heti 10-20 dkg májat is legalább, akkor A-vitamint pótolni csak akkor
érdemes, ha nagyon sok D3-at fogyasztunk (8-10 ezer NE esetén pl.). Napi 4000 NE
D3 pótlása heti 28 ezer NE-et jelent, ezzel tehát kb. heti 10-20 dkg májjal már
meg is valósul az 1:1 arány (vagy heti 60 dkg répa elfogyasztása esetén is, vagy
pl. heti 10 dkg máj + 30 dkg répa esetében). Napi 10 ezer NE D3 pótlása heti 70
ezer NE-et jelent. Ehhez már heti közel fél kg májat kellene megennünk, vagy
másfél kg répát (vagy pl. 25 dkg máj + 75 dkg répa hetente). Retinolt elegendő
hetente fogyasztani, vagy akár két hetente, nem kell naponta. A lényeg, hogy
egységnyi idő alatt (pl. hetente) legalább annyi retinolhoz jussunk, mint
amennyi D3-hoz, Nemzetközi Egységben (NE) kifejezve. Kicsit több sem gond,
tekintettel arra, hogy feltehetően a D3-nál 10x magasabb retinol szint esetében
kezdődnek csak a problémák (az átlag ember A:D3 aránya bőven 10:1 feletti). Ha
nem szeretünk vagy nem szeretnénk számolgatni, akkor a javaslatom, hogy
ugyanannyi retinolt pótoljunk, mint D3-at, azaz maga a pótlás is 1:1 arányban
történjen, mivel 1:1 arányú pótlás esetén még akkor sem jutunk el a már esetleg
kockázatosnak tűnő 10:1 arányig, ha állandóan májat eszünk? (napi 4 ezer NE D3 +
4000 NE retinol bevitel mellé heti 1 kg májat kellene ennünk, hogy 10:1 arányt
érjünk el). Tehát amíg valaki csak heti párszor eszik májat, az 1:1 arányú
pótlást javaslom. Ha heti 2-nél többször eszik valaki májat, akkor pedig
javaslom, hogy bármennyire is nem szeretné, számoljon utána a heti retinol és D3
bevitelének, és 1:1 - 3:1 arány közé próbálja belőni... Alkalmazás: Napi 1-10
csepp fogyasztását javasoljuk, étkezésünk A-vitamin tartalmától és D3-vitamin
bevitelünktől függően. OÉTI notifikációs szám: 25390/2020 GAL A-vitamin - 30ml 1
üvegben kb. 960 csepp van, azaz kb. 96-960 adag. Megnevezés / 1 cseppben / 10
cseppben A-vitamin retinil-palmitát 1000 NE 300 mcg RE 10000 NE 3000 mcg
RE Összetevők: MCT-olaj (fenntartható gazdaságból), retinil-palmitát
(A-vitamin), természetes antioxidáns: E-vitamin (kevert tokoferolokból)
Figyelmeztetés:A termék mindenki számára biztonsággal fogyasztható.Felhívás: Az
étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás
szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését
szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb
táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy
kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem
gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek
kezelésére, sem megelőzésére. A Himalaya Logistic Kft. valamennyi kommunikációs
felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló 37/2004. (IV. 26.)
ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági versenyhivatali előírásokat.
Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló írásaink kizárólag a
legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján, összefüggéseik mélyreható
tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek bemutatására szolgálnak a
fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának törekvésével. E szövegek
eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink megvásárlására nem buzdítanak.
Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért
történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták. Ebben
hiszünk, ezért dolgozunk. Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A
termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges
életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó. Forrás: niyodo.hu
tápanyagbomba. A párolt répa és sütőtök is remek A-vitamin forrás (a karotinokon
keresztül), amelyek szintén sok egyéb hasznos tápanyagot tartalmaznak. Jobb
tehát ezekből fedeznünk A-vitamin szükségletünket, mint pótolnunk. Sajnos sokan
nem szeretik vagy kerülik a májat, miközben a répa/sütőtök-fogyasztást sem
preferálják. Számukra javasoljuk termékünket, elsősorban ha D3-vitamint is
szednek. Ugyanannyi vagy legfeljebb kétszer annyi NE A-vitamint javaslunk
pótolni számukra, mint amennyi NE D3-at fogyasztanak. Lehetetlen egyszerűbb
terméket elképzelni, mégis szükségszerű volt a létrehozása, miután sokak számára
nagy segítséget jelenthet az ideális retinol : D3 arány beállításában. Sima,
mezei retinol-palmitát MCT-olajban oldva, némi természetes E-vitamin-komplexszel
stabilizálva. Miért retinil-palmitát? (Retinol-palmitát = retinil-palmitát,
utóbbi a helyesebb)A retinol az A-vitamin kész formája, amelyet bárki kiválóan
hasznosít, mivel már nem kell átalakítania a szervezetnek. A retinil-palmitát
pedig a retinol élelmiszerekben (májban) megtalálható szinte egyetlen formája,
amely nem más, mint a szervezetben megtalálható leggyakoribb zsírsavnak
(palmitinsavnak) és a retinolnak a közösen alkotott természetes vegyülete. Az
emberek és állatok szervezetében lévő A-vitamin kb. 90%-a a májban van, és az is
szinte mind, kizárólag retinil-palmitát formában (kis mennyiségben egyéb
zsírsavakhoz kapcsolódó formában is). A lényeg, hogy ami A-vitaminhoz
élelmiszerrel hozzájuthatunk, az szinte csak retinil-palmitát lehet. Mivel az
A-vitamin pótlás hatására az eleve D3-vitamin hiányos szervezetben az A és a D3
aránya eleve abnormálisan az A-vitamin irányába tolódik el, a további A-vitamin
pótlás még inkább ronthat a súlyos D3 hiányon, így káros hatásai lehetnek több
vizsgálat szerint. D3-mal együtt pótolva viszont nem, úgy extrém dózisú retinol
is biztonságos. Érdekes módon azonban egy 2003-as vizsgálatban
(metaanalízisben), amelyben az addigi összes A-vitamin pótlásos vizsgálatot
elemezték, arra jutottak, hogy sem a májból származó A-vitamin (ami
retinil-palmitát), sem retinil-palmitát olajban oldva pótolva, csak a retinol
száraz formája (retinol-acetát), és a retinol vízoldékony vagy emulgeált formái
okoznak bármiféle nem kívánt hatást. Hogy ennek mi lehet az oka, nem tudni
pontosan, de belegondolva, hogy a retinol különböző formái közül csak a
retinil-palmitát a természetes, nem annyira meglepő? Ezért választottuk tehát a
retinil-palmitátot, és oldottuk MCT-olajban. Ettől függetlenül alighanem a
túlzott retinil-palmitát pótlás is veszélyes, hiszen a D3-hoz képesti aránya
vele is eltolható, de mindenképpen fontos, hogy retinolhoz csakis természetes
élelmiszerekből és/vagy retinil-palmitát szedésével jussunk, és kerüljük el a
retinol-acetátot és minden vízoldékony, emulgeált vagy liposzómás formát,
amelyek az említett vizsgálat alapján nagyobb kockázatot jelentenek. Az ideális
retinol : D3 arány (NE-ben kifejezve)Jelenleg aligha lehet képes bárki is
megmondani, hogy mi az ideális aránya az A- és D3-vitaminnak, azonban néhány
fontos megállapítás megtehető: Az 1:1 alatti A/D3 arány (azaz, ha a D3 bevitel a
több) nem probléma, legalábbis egy bizonyos szintig. Sok vizsgálat van, ahol
napi legalább 10 ezer NE D3-vitamin pótlása hosszútávon is kifejezetten pozitív
hatású volt, bármiféle negatív hatás nélkül. A legfrissebb vizsgálatban közel 5
ezer embert követtek, akik 7 éven át napi 5 ezer, 10 ezer vagy 20 ezer NE D3-at
kaptak, minden egyéb nélkül. Még a 7 éven át napi 20 ezer NE D3-at kapók körében
sem, és senkinél nem történt semmilyen negatív elváltozás még a vérképben sem,
még a vér kalciumszintjében sem történt negatív változás (amit gyakorlatilag a
D3 egyetlen mellékhatásának szoktak tartani, alaptalan félelemből, mint
kiderült). Ellenben több pozitív változás is történt az
állapotukban/vérképükben. Mivel az emberek többsége jellemzően 5 ezer NE alatti
A-vitamin bevitellel rendelkezik (karotinoidokkal is számolva), ezért 1:4
arányig (D3 a több) láthatóan nem problémás az arány (legalábbis nem retinol
hiányos állapotban, nagy dózisú D3 pótlás mellett). A 10:1 feletti arány
(retinol a több) esete már problémás lehet. Legalábbis egy vizsgálatban, ahol 72
ezer ápolónőt követtek, az derült ki, hogy akik retinol bevitele minimum 10 ezer
NE volt (aminek kb. a fele ételből, a másik fele pótlásból származott) 48%-kal
több medencecsonttörést szenvedtek, mint akik csak 3000 NE A-vitamint
fogyasztottak (aminek a nagyja sárgarépából, azaz karotinból származott). Mivel
az emberek D3 bevitele még akkor is 500-2000 NE közül mozog, ha szednek
valamilyen multivitamint, és néha napoznak, a magasabb csonttöréses csoport
esetében az arány 10:1-40:1 közt mozoghatott. 10:1 arányig tehát biztonságosnak
tűnik (legalábbis enyhe D3 hiányos állapotban). Ez most még inkább teoretikus
lesz: Evolúciós szempontból nézve az 1:1 arányhoz közel tűnik optimálisnak az
arány, ugyanis a rendszeres napozáshoz hozzászokott ember esetében a bőr D3
termelése kb. napi 4 ezer NE D3 szintézisére áll be, azaz afrikai őseink kb.
4000 NE D3-hoz jutottak hozzá naponta. Kb. 3 millió éven át az ember elődje
alapvetően gyűjtögető-dögevő volt, állati táplálékai közt velő, agy, csont,
rovarok, puhatestűek, óceáni herkentyűk/algák/hínárok és persze
gyümölcsök/zöldségek/gumók szerepeltek. A máj a predátorok preferált része a
zsákmányállatból (a ragadozó állatok az emberrel szemben képesek a retinolt
üríteni, nem tudják túladagolni). Az ember viszont csak 100-200 ezer éve kezdett
el vadászni, ugyanakkor ha utánaszámolunk, hogy mekkora részét is adja ki egy
állat mája+veséje annak a kalóriamennyiségnek, amit az egész állat
elfogyasztásából nyerhetünk, akkor arra jutunk, hogy napi 2-3 ezer kcal
elfogyasztása mellett, ha ?nose-to-tail? eszünk meg egy állatot, kb. napi 2 ezer
NE retinolhoz juthatunk (a májon és vesén kívül semmilyen állati rész nem
tartalmaz számottevő mennyiségű retinolt). Az 1:1 arányhoz 4000 NE retinolra
lenne szükség, azonban mivel a növényi élelmiszerek is tartalmaznak
karotinoidokat, amiből retinolt tudunk alakítani, az 1:1 arány felett is
lehetett (A-vitamin a több). Viszont preformált, kész A-vitaminnal (retinollal)
számolva csak az 1:1 arány nem is igazán volt elérhető, nemhogy meghaladható,
csak ha az állati élelmiszereink nagyját kidobáltuk volna, és főleg csak a
májukért vadásztuk volna az állatokat? Aligha... Akit bővebben érdekel a téma,
annak ajánlom Szendi Gábor Új vitaminforradalom című könyvét, illetve Paul
Jaminet Tökéletes Egészség című könyvét, valamint a Weston Price Foundation
ezzel kapcsolatos írását:
https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-on-trial-does-vitamin-a-cause-osteoporosis/
Összességében a meglátásom szerint 1:1 retinol : D3 arányra érdemes törekedni,
karotinoidok bevitelével nem számolva, de azokat is bőségesen fogyasztva, hogyha
szükség van több retinolra, tudjon alakulni karotinból több is. Feltehetően
pedig 1:4 és 10:1 közti arány is megfelelő, különösen, ha a K-vitamin (K1+K2) és
Mg bevitelünk is megfelelő. A K-vitamin pl. A-vitamin nélkül is meggátolja a
túlzott D3 káros hatásait. Nemcsak meggátolják egymás mellékhatásait, hanem
egymás hatásait is segítik. Gyakorlati javaslatokMessze a létező legjobb retinol
forrás a máj. A vese is tartalmaz számottevő retinolt, de messze elmarad a
májtól. Más élelmiszerek retinol tartalma elhanyagolható, a tojássárgája
említhető még meg, de nem érdemes vele számolni, mert tucatszám kéne ennünk
naponta, hogy biztosítsuk belőle a napi minimumot? Vesét alig eszik bárki is,
pláne nem hetente többször. Májjal érdemes tehát csak számolni... 10 dkg máj kb.
20 ezer NE retinolt tartalmaz (marhamáj és csirkemáj 10-20 ezer NE körül, liba-
és kacsamáj 30-40 ezer NE körül, pulykamáj 60-70 ezer NE körül, míg tőkehalmáj
100 ezer NE körül). 10 dkg répa pedig, ha kis zsiradékkal, és nem nyersen van
fogyasztva (pl. kis kókuszzsíron, vajon vagy olíván megpárolva), akkor kb. 5-15
ezer NE retinolt szolgáltat, attól függően, hogy kinek milyen az emésztése
(epe/felszívódás), és milyen a genetikája (konverzió karotinból retinollá).
Mivel nem tudhatjuk, hogy mennyire jó a karotin felszívódása a szervezetünkben,
és a karotin-retinol konverziónk, ezért érdemes csak 5 ezer NE-gel számolni 10
dkg répára, és még kevesebbel, ha zsiradék nélkül nyersen fogyasztjuk. Fontos,
hogy a karotinoidokból csak annyi retinolt alakítunk és hasznosítunk, amennyire
szükségünk van (megfelelő retinol szint esetén csökken, alacsony szint esetén nő
a felszívódása és konverziója). Túlzott arányt tehát karotinnal nem lehet
elérni. Néhány példa:Amennyiben nem eszünk májat szinte sosem, és
répát/sütőtököt sem nagyon, akkor érdemes kb. ugyanannyi retinolt pótolnunk,
mint D3-at, vagy akár kicsit többet is. Ha sok répát (pl. heti fél kg-ot)
eszünk, és heti 10-20 dkg májat is legalább, akkor A-vitamint pótolni csak akkor
érdemes, ha nagyon sok D3-at fogyasztunk (8-10 ezer NE esetén pl.). Napi 4000 NE
D3 pótlása heti 28 ezer NE-et jelent, ezzel tehát kb. heti 10-20 dkg májjal már
meg is valósul az 1:1 arány (vagy heti 60 dkg répa elfogyasztása esetén is, vagy
pl. heti 10 dkg máj + 30 dkg répa esetében). Napi 10 ezer NE D3 pótlása heti 70
ezer NE-et jelent. Ehhez már heti közel fél kg májat kellene megennünk, vagy
másfél kg répát (vagy pl. 25 dkg máj + 75 dkg répa hetente). Retinolt elegendő
hetente fogyasztani, vagy akár két hetente, nem kell naponta. A lényeg, hogy
egységnyi idő alatt (pl. hetente) legalább annyi retinolhoz jussunk, mint
amennyi D3-hoz, Nemzetközi Egységben (NE) kifejezve. Kicsit több sem gond,
tekintettel arra, hogy feltehetően a D3-nál 10x magasabb retinol szint esetében
kezdődnek csak a problémák (az átlag ember A:D3 aránya bőven 10:1 feletti). Ha
nem szeretünk vagy nem szeretnénk számolgatni, akkor a javaslatom, hogy
ugyanannyi retinolt pótoljunk, mint D3-at, azaz maga a pótlás is 1:1 arányban
történjen, mivel 1:1 arányú pótlás esetén még akkor sem jutunk el a már esetleg
kockázatosnak tűnő 10:1 arányig, ha állandóan májat eszünk? (napi 4 ezer NE D3 +
4000 NE retinol bevitel mellé heti 1 kg májat kellene ennünk, hogy 10:1 arányt
érjünk el). Tehát amíg valaki csak heti párszor eszik májat, az 1:1 arányú
pótlást javaslom. Ha heti 2-nél többször eszik valaki májat, akkor pedig
javaslom, hogy bármennyire is nem szeretné, számoljon utána a heti retinol és D3
bevitelének, és 1:1 - 3:1 arány közé próbálja belőni... Alkalmazás: Napi 1-10
csepp fogyasztását javasoljuk, étkezésünk A-vitamin tartalmától és D3-vitamin
bevitelünktől függően. OÉTI notifikációs szám: 25390/2020 GAL A-vitamin - 30ml 1
üvegben kb. 960 csepp van, azaz kb. 96-960 adag. Megnevezés / 1 cseppben / 10
cseppben A-vitamin retinil-palmitát 1000 NE 300 mcg RE 10000 NE 3000 mcg
RE Összetevők: MCT-olaj (fenntartható gazdaságból), retinil-palmitát
(A-vitamin), természetes antioxidáns: E-vitamin (kevert tokoferolokból)
Figyelmeztetés:A termék mindenki számára biztonsággal fogyasztható.Felhívás: Az
étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás
szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését
szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb
táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy
kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem
gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek
kezelésére, sem megelőzésére. A Himalaya Logistic Kft. valamennyi kommunikációs
felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló 37/2004. (IV. 26.)
ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági versenyhivatali előírásokat.
Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló írásaink kizárólag a
legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján, összefüggéseik mélyreható
tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek bemutatására szolgálnak a
fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának törekvésével. E szövegek
eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink megvásárlására nem buzdítanak.
Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért
történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták. Ebben
hiszünk, ezért dolgozunk. Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A
termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges
életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó. Forrás: niyodo.hu
Adatlap
Ár: | 2.575 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Termék: | Egyéb (kellékek, stb.) |
Feladás dátuma: | 2024.11.25 |
Eddig megtekintették 70 alkalommal |
A hirdető adatai
Szépségápolási termékek rovaton belül a(z) "GAL A-vitamin - 30ml" című hirdetést látja. (fent)